Koti  — 17.12.2016

10 askelta sujuvampaan siivoukseen

Joulu lähestyy ja suursiivous on monessa kodissa ajankohtainen asia. Kun siivouksen perusasiat ovat kunnossa, joulusiivouskin sujuu leikiten.

Kodin yleissiisteys vaikuttaa siihen millainen urakka joulusiivouksesta tulee. Jo muutamat  pienet lisäpanostukset arkisessa viikkosiivouksessa mahdollistavat sen, että joulusiivous sujuu vähemmällä vaivalla.

 

1.

Selvitä ketkä osallistuvat joulusiivoukseen. Auttavatko lapset vai onko heidät parempi viedä hoitoon siivouksen ajaksi.

 

2.

Aloita ajoissa. Joulusiivous tuntuu työläältä, jos on kiire ja kaikki pitää tehdä kerralla.

 

3.

Siivoa koti joulukuntoon vähitellen. Tee siivoussuunnitelma ja aikatauluta tekemiset ajankäyttösi mukaan.

sulkalakanat

4.

Tutki löytyykö kodistasi talvikaudella tarpeettomia tavaroita tai muuta turhaa, jonka voi viedä varastoon tai kierrätykseen, ehkä jopa myydä pois. Kun järjestelytyö on tehty, siivous on sujuvampaa.

5.

Joulusiivous, kuten muutkin suuremmat siivoukset, kannattaa aloittaa pyyhkimällä pölyt pinnoilta ja huonekaluista. Pyyhi pölyt  ns. ylhäältä alas -tekniikalla, niin saat imuroitua pudonneet pölyt lattialta. Näin huoneeseen ei jää irtopölyä ja siivoustyö nopeutuu.

 

6.

Puistele matot ja verhot yhtenä päivänä. Imuroi ja pese lattiat toisena.

 

7.

Jos sohva vaatii pesua, sen voi tehdä jopa muutamia viikkoja ennen joulua.

koira lakanoissa

8.

Jos kodin yleissiisteys on hyvä, mieti voidaanko joulusiivous keskittää ainoastaan oleskelutiloihin, vierashuoneisiin ja vaikka vain keittiöön sekä wc- ja pesutiloihin.

 

9.

Panosta laadukkaisiin, toimiviin siivousvälineisiin ja pesuaineisiin, niin siivouksesta tulee tehokkaampaa ja mukavampaa.

 

10.

Ja jos et millään ehdi – sekin on ok. Kerää ylimääräiset tavarat yhteen tilaan (esim. vaatehuoneeseen) ja laita ovi kiinni. Hyvän tuoksun kotiisi saat huonetuoksulla ja joskus riittää pelkkä wc-tilojen pesu.

Vinkki! Ikkunoita ei yleensä kannata pestä talvella. Poista ikkunoista ainoastaan häiritsevät läiskät ja likatahrat. Jos peset ikkunat pakkasella, pese ne mahdollisimman pienellä vesimäärällä. Nihkeä liina sopii tarkoitukseen hyvin. Muista, että ikkuna pitää myös kuivata pesun tai pyyhkimisen jälkeen, ettei pesuvesi jäädy lasin pintaan.

 

Tutustu laajaan siivousvälinevalikoimaan tavaratalossa tai verkkokaupassa. Siivouksen iloa!

Seuraava artikkeli