Muoti  — 25.4.2024

Hyvästi asukriisit! Näin syntyy toimiva kapselivaatekaappi

Miten rakentuu kapselivaatekaappi, eli helposti hallittava, yhdisteltävä sekä aikaa ja käyttöä kestävä puvusto, jonka myötä arkiset asukriisit voi unohtaa? Katso pukeutumisneuvojamme vinkit!

Monikäyttöisistä ja keskenään yhteensopivista vaatteista koottu kapselivaatekaappi tarjoaa monelle ratkaisun arkisiin asukriiseihin. Sopivien asukokonaisuuksien valitseminen helpottuu ja kiireisten aamujen pukeutumisstressi vähenee, kun vaatekaapissa on helposti hallittava määrä toisiinsa yhdistettäviä vaatteita, jotka kestävät sekä aikaa että käyttöä. Samalla myös hutiostokset vähenevät. Stockmannin pukeutumisneuvoja Salome Huhtinen jakaa vinkkinsä toimivan kapselivaatekaapin rakentamiseen.

Kuusi askelta kohti kapselivaatekaappia

1. Ota lähtökohdaksi oma tyylisi

Oman tyylin selkeyttäminen toimii lähtökohtana kapselivaatekaapin rakentamiselle. Kaikille voi koota omannäköisen kokonaisuuden elämäntilanteen mukaan, eikä asujen tarvitse olla tylsiä tai yksitoikkoisia. Erilaisilla yhdistelmillä ja asusteilla voi helposti tuoda lisämaustetta vaatekaapin peruspilareille. Toimiva kapselivaatekaappi selkeyttää myös minäkuvaa ja tuo itsevarmuutta, kun joka tilanteeseen löytyy sopivaa puettavaa.

2. Aloita karsimalla

Siivoa vaatekaappisi ja karsi sieltä kaikki rikkinäiset, huonolaatuiset ja vääränkokoiset vaatteet. Kannattaa myös harkita ompelijalla muokkaamista, sillä pienillä muutoksilla vaatteisiin saa helposti lisää käyttöikää. Kierrätä myös sellaiset vaatteet, joita olet säilyttänyt käyttämättöminä kaapin perällä. Lähde liikkeelle siitä, mitkä ovat jo nyt luottovaatteitasi ja mitä karsimisen jälkeen puuttuu. Kaikkea ei tarvitse kerralla laittaa uusiksi, vaan puuttuvia osia voi ostaa pikkuhiljaa. Itselleen pitää kuitenkin olla armollinen, sillä neljään vuodenaikaan pukeutuminen vaatii käytännöllisyyttä ja kärsivällisyyttä.

 

Vinkki! Pientä korjausta tai muokkausta kaipaavat vaatteet voit tuoda Stockmannin ompelupalveluun. Jos päätät luopua kokonaan joistain vaatteista tai asusteista, voit kierrättää ne esimerkiksi Emmyn tai Reloven kautta.

3. Päätä kapselivaatekaapin väripaletti

Päätä yksi pääväri, jonka ympärille kapselivaatekaappisi rakentuu, esimerkiksi musta, tummansininen tai ruskea. Valitse kapselivaatekaappiin myös 2–3 neutraalia väriä, kuten valkoinen, harmaa, beige tai khakinvihreä ja lisäksi 1–3 tehosteväriä, niin että kaikki värit sointuvat keskenään yhteen.

4. Kokoa kapselivaatekaapin runko

Valitse kapselivaatekaappiin alkuun noin 20–40 vaatetta, joihin ei lasketa asusteita tai urheiluvaatteita. Panosta keskenään yhteensopiviin, monikäyttöisiin ja laadukkaisiin vaatteisiin, jotka sopivat omaan tyyliisi ja arkeesi. Esimerkiksi t-paidat, kauluspaidat, farkut, neuleet, bleiserit ja klassiset takit ovat hyviä perusvaatteita kapselivaatekaappiin. Naisen kapselivaatekaappiin sopivat tietenkin myös hameet ja mekot. Yhteensopivat alusvaatteet ja neutraalit sukat sekä sukkahousut tukevat kokonaisuutta.

 

Kapselivaatekaapin runko

6–9 paitaa tai puseroa
4–5 bleiseriä tai neuletta
4–7 alaosaa
1–4 mekkoa
2–4 takkia
3–5 kengät

5. Tee täsmäostoksia

Ostoksilla kannattaa aina miettiä, voiko tuotteen yhdistää jo omassa kapselivaatekaapissa oleviin vaatteisiin. Panosta laatuun ja ajattomuuteen, sillä hyvät materiaalit ja klassiset leikkaukset kestävät sekä käyttöä että aikaa. Monipuolinen vaatekaapin sisältö on joustava kaikkina vuodenaikoina. Esimerkiksi kesäisen kukkamekon voi talvella yhdistää villaneuleeseen ja sukkahousuihin, ja arkivaate päivittyy helposti illanviettoon näyttävämmillä asusteilla, kengillä ja koruilla.

 

Vinkki! Stockmannin muotipalvelun ammattilaiset auttavat mielellään kokoamaan tyyliisi ja elämäntilanteeseesi sopivan kapselivaatekaapin. Lue lisää ja varaa aika >

6. Huolla ja säilytä oikein

Hanki vaatekaappiin yhtenäiset henkarit sekä housuille housuhenkarit ja takeille tukevammat takkihenkarit, jotta vaatteet säilyvät siisteinä. Sijoita vaatteet järjestykseen ylhäältä alas: yläosat ovat ylhäällä, alaosat alhaalla ja kengät pohjalla. Laita kesävaatteet talveksi säilöön, jotta ne voi sesongin vaihtuessa taas ottaa esiin tuomaan uutta inspiraatiota pukeutumiseen.

 

Lempivaatteista on mielekkäämpää pitää huolta ja nypynpoistosta sekä höyryttämisestä tulee helpommin rutiinia. Muista käyttää oikeita pesuaineita ja luonnonmukaisia tuoksupusseja pitämään vaatteet raikkaina kaapissa.

Kapselivaatekaapin ABC Eeva Kolun ja Salome Huhtisen kanssa

Eeva Kolu

Live Shopping -tallenteella vaikuttaja, kirjailija Eeva Kolu sekä Stockmannin muotineuvoja Salome Huhtinen jakavat parhaat vinkkinsä kapselivaatekaapin rakentamiseen sekä naisille että miehille.

 

Katso tästä