Koti  — 4.3.2024

Löydä itsellesi juuri oikea untuvapeitto ja -tyyny Joutsenelta

Joutsenen laadukkaat, luonnonmateriaaleista valmistetut untuvapeitot ja -tyynyt houkuttelevat kohti höyhensaaria, lisäävät nukkumisen nautintoa ja tuovat vuoteeseen ripauksen ylellistä hotellifiilistä. Katso vinkit tyynyn ja peiton valintaan!

Hyvä uni on hyvinvoinnin salaisuus, ja juuri itselle sopivan lämmin peitto sekä täydellisen pehmeä ja tukeva tyyny voivat auttaa nukkumaan levollisemmin. Laadukkaista untuvapeitoistaan ja -tyynyistään tunnetun Joutsenen valikoimasta löytyy sopiva vaihtoehto jokaiselle nukkujalle ja kaikkiin vuodenaikoihin.

Vinkit untuvapeiton valintaan

1. Valitse omaan lämmöntarpeesi sopiva peitto

 

Lämmöntuotto on yksilöllistä, ja siksi toiset tarvitsevat paksumpia tai kevyempiä peittoja kuin toiset. Sopivan lämmin peitto voi parantaa merkittävästi sekä helposti hikoilevan että kylmästä hytisevän nukkumiskokemusta. Joutsen-untuvapeittojen lämpimyysluokat ulottuvat superviileästä superlämpimään, joten sekä palelijalle että kuumakallelle löytyy sopiva untuvapeitto, jonka pehmeä lämpö ympäröi nukkujan nautinnollisen nopeasti ja keho rentoutuu hyviin uniin.

Keskilämmin Joutsen Jalo -untuvapeitto hellii nautiskelijaa. Sataprosenttinen untuvatäyte lämmittää suloisesti, hengittää miellyttävästi ja säätelee nukkujan lämpötilaa tarjoten nautinnolliset unet jopa ympäri vuoden.

2. Huomioi makuuhuoneen lämpötila

 

Peittoa valitessa kannattaa ottaa huomioon oman lämmöntarpeen lisäksi makuuhuoneen lämpötila. Paras lämpötila nukkumiselle on noin 18–19 astetta. Makuuhuoneen viileys on keholle merkki levolle käymisestä ja rauhoittumisesta.

 

Helposti palelevaa saattaa kauhistuttaa ajatus makuuhuoneen lämpötilan laskemisesta, mutta viileämmässä lämpötilassa aivoissa syntyy enemmän yöhormoni melatoniinia, joka helpottaa nukahtamista ja syvässä unessa pysymistä. Samalla voi säästää lämmityskustannuksissakin. Nukkuessa ei kuitenkaan tarvitse palella, kun valitsee viileään makuuhuoneeseen keskilämpimän tai superlämpimän untuvapeiton – toki nukkujan yksilölliset tarpeet huomioiden.

Superlämmin Syli -untuvapeitto on Joutsenen peitoista lämpimin. Muhkea peitto sopii herkästi paleleville ja pitää kylmän loitolla myös talven kylmimpinä kuukausina sekä viileässä makuuhuoneessa.

3. Älä kinastele peitosta petikaverisi kanssa

 

Tuplapeiton alla nukkuminen on toki romanttinen ajatus, mutta peiton jakavien puolisoiden välillä saattaa tulla erimielisyyttä nukkumislämpötilasta. On helpompi valita molemmille sopivan lämmin peitto, kuin hakea kompromissia makuuhuoneen lämpötilan suhteen. Jos kuitenkin valitsee tuplaleveän peiton kahdelle, kannattaa huomioida, että kaksi kehoa tuottaa yhtä enemmän lämpöä.

Viileä tuplakokoinen Joutsen Jalo -untuvapeitto tarjoaa yhdessä nukkuville miellyttävän nukkumislämpötilan hengittävyytensä ja keveytensä ansiosta. Se lämmittää suloisesti viileässä, mutta ei hiosta lämpimässä, vaikka peiton alla olisi kaksi nukkujaa.

4. Vaihda peitto vuodenajan mukaan

 

Yhdellä untuvapeitolla voi pärjätä ympäri vuoden, jos ei ole erityisesti palelevaa tai hikoilevaa sorttia eikä makuuhuoneen lämpötila vaihtele kausittain. Jos nukkumislämpötila kuitenkin vaihtelee eri vuodenaikoina, untuvapeitto kannattaa vaihtaa kesällä viileämpään ja talvella lämpimämpään.Lämmin tai superlämmin untuvapeitto on ihana talvipeitto myös vähemmän paleleville, jos makuuhuone on kovin viileä. Keväällä tai kesällä makuuhuoneen lämpötila usein nousee, jolloin lämmin untuvapeitto kannattaa vaihtaa viileämpään kesäpeittoon, jossa on täytettä kevyemmin ja joka on yllä ilmava, hengittävä ja lähes painoton.

Superviileä Joutsen Syli -untuvapeitto sopii viileydestä nauttivalle nukkujalle. Erittäin kevyt peitto on oikea valinta niin herkästi hikoileville kuin hellesään kuumentamassa makuuhuoneessa kärvisteleville.

Oikea untuvatyyny jokaiselle nukkujalle

Sopiva tyyny voi helpottaa niska-hartiajumeja ja auttaa nukkumaan levollisesti. Riippuu kuitenkin nukkuma-asennosta ja ruumiinrakenteesta, mikä tyyny on kullekin juuri oikea. Pääsääntö on, että hyvä tyyny pitää kaularangan asennon suorana eikä aiheuta rasitusta niskalle. Untuva ja -höyhentyynyjen vahvuus on, että niiden täytettä voi itse muokata omaan mieltymykseensä sopivasti niskan alle.

 

Hyvä tyyny löytyy helpommin, jos tietää missä asennossa nukkuu, eli viettääkö yönsä pääasiassa selällään, kyljellään vai vatsallaan. Lisäksi on hyvä tunnistaa, onko tapana painaa tyynylle vain päänsä vai myös hartioiden painoa ja pitääkö tyynyn alla käsiään lisätukena. Myös ruumiinrakenne vaikuttaa tyynyn valintaan. Siro ja kapeaharteinen kylkinukkuja tarvitsee matalamman tyynyn kuin leveäharteinen.

Joutsen untuvatyyny

Kylkinukkujan tyyny

 

Kylkinukkujan tyyny on sopiva, kun se täyttää niska-hartialinjan jättämän aukon eli tukee ja kannattelee päätä niin, että kaularanka pysyy suorassa eikä niskaan synny jännitystiloja. Tyynyn valintaan vaikuttaa siis ruumiinrakenne: usein kapeaharteiselle riittää keskikorkea, kun taas leveämmille harteille tyynyssä saa olla enemmän napakkuutta ja korkeutta.

Napakka ja korkea Joutsen Triplus Ferme -untuvatyyny on oiva valinta tukea tarvitsevalle kylkinukkujalle ja sopii hyvin harteikkaampienkin unikaveriksi. Toimii myös mainiona lukutyynynä.

Selällään nukkuvan tyyny

 

Selällään nukkuvalle sopii parhaiten matala tai keskikorkea pehmeähkö tyyny, joka ei nosta päätä liikaa ja paina leukaa rintaan, jolloin kaularanka on huonossa asennossa ja voi aiheuta kipuja niskaan. Jos nukkujalla on tapana painaa hartiatkin tyynyn päälle, voi myös korkeampi tyyny olla sopiva. On hyvä huomioida, että vuoteessa vaikkapa kirjaa lukiessa voi olla puoli-istuvassa asennossa, mutta nukkuessa se ei ole suositeltu asento.

Pehmeä ja keskikorkea Joutsen Syli -untuvatyyny antaa miellyttävän pehmeyden lisäksi mukavan tuen ja on muokattavissa niskan alle itselle sopivalla tavalla. Se sopii erityisen hyvin selällään ja kyljellään nukkujalle.

Vatsallaan nukkuvan tyyny

 

Paras tyyny vatsallaan nukkuvalle on melko matala, jotta tyyny tuo pään alle ja poskea vasten juuri sopivasti untuvanpehmeyttä, mutta ei korota päätä epäluonnolliseen asentoon. Moni vatsallaan nukkuja saattaa pitää käsiään tyynyn alla, jolloin niskan asento kuormittuu ja kädetkin puutuvat. Tätä ei suositella, mutta joillekin se voi silti olla se oma yksilöllisesti sopiva tapa nukkua.

Pehmeä ja matala Joutsen Syli -untuvatyyny sopii mainiosti vatsallaan nukkujille sekä lapsille. Se on hyvä valinta myös, jos ei kaipaa tyynyltään korkeutta tai tukea, vaan haluaa pehmeän tyynyn, jonka voi muokata päänsä alle itselleen mieluisalla tavalla.

Joutsenen tuotesarjat

Kaikki Joutsen-untuvapeitot ja -tyynyt valmistetaan hengittävistä, laadukkaista ja vesipestävistä luonnonmateriaaleista Riihimäellä Suomessa. Täytteenä käytetään vain vastuullisesti tuotettua ja tutkitusti puhdasta ja pölytöntä untuvaa sekä höyhentä. Kaikille Joutsen-untuvapeitoille ja -tyynyille on myönnetty Allergia, Iho- ja Astmaliiton Allergiatunnus, joka kertoo niiden olevan turvallinen valinta myös allergikoille. Eri tuotesarjojen ansiosta valikoimasta löytyy sopiva vaihtoehto jokaiselle nukkujalle ja kaikkiin vuodenaikoihin – niin hyvää hinta-laatusuhdetta etsivälle kuin ylellisyyttä arvostavalle nautiskelijalle.

Joutsen untuvapeitto ja untuvatyynyt

Syli

  • Joutsenen suosituin tuotesarja
  • täyte 90 % untuvaa ja 10 % pientä höyhentä, päällinen puuvillaa
  • jokaiselle, arjen ylellisyyttä ja laatua arvostavalle
  • Tuotetärppi: Keskilämmin Syli-untuvapeitto on melko varma valinta useimmille ja sopii siksi hyvin myös lahjaksi sekä ensimmäiseksi untuvapeitoksi.

Suoja

  • Joutsenen edullisin tuotesarja
  • täyte untuvan ja pienten höyhenten sekoitusta, päällinen puuvillakambriikkia
  • tyynyt mukavan kuohkeita ja muokattavia
  • isommalle lapselle, opiskelijalle, nuorelle perheelle, kakkoskotiin tai vierasvaraksi

Jalo

  • Joutsenen ylellisin tuotesarja
  • täyte 100-prosenttista untuvaa, päällinen hienoa puuvillabatistia
  • tyynyt erityisen muhkeita ja Box-muodon ansiosta tasaisesti tukevia
  • nautiskelunhaluiselle ja luksushotellin tunnelmaa tavoittelevalle

Unessa

  • erityisen hengittävä tuotesarja
  • täyte 90 % untuvaa ja 10 % pientä höyhentä, verkkorakenne polyesteriä ja päällinen puuvillaa
  • tuotteissa viilentävät Clima Balance -ilmakanavat
  • kuumaverisille ja kesäkäyttöön

Triplus

  • lokerorakenteinen tyynymallisto
  • tyynyn ydinlokeron täytteenä pieniä höyheniä, ulkokerrosten täytteenä pehmeä untuva
  • kolmelokeroisen tukirakenteen ansiosta tyynyt kannattelevat päätä tukevasti, mutta tuntuvat pehmeältä
  • ihanteellinen nukkujalle, joka kaipaa tyynyltään sekä tukea että pehmeyttä

Kids

  • lapsille ja vauvoille suunniteltu tuotesarja
  • mukava, turvallinen ja helppohoitoinen

Vinkit ylellisen kutsuvaan hotellipetaukseen

Joutsenen kuohkeat untuvapeitot ja -tyynyt tuovat jo itsessään makuuhuoneeseen hotellimaista tunnelmaa, sillä monet hotellit käyttävät ihan samoja suosikkeja kuin Joutsenen asiakkaatkin. Joutsenen suosituimpia hotellituotteita ovat Syli-untuvapeitot ja -tyynyt. Muutamalla helpolla vinkillä oma vuode on helppo pedata hotellimaisen muhkeaksi, näyttäväksi ja ylellisen houkuttelevaksi.

Joutsen untuvatyynyt ja untuvapeitto

1. Hanki jättityyny

Pullea ja iso tyyny tuo sänkyyn toiminnallisuutta ja näyttävyyttä. Jättikokoiset tyynyt toimivat katseenvangitsijoina ja mukavana selkänojana vuoteessa löhöilijälle tai lukijalle. Petauksessa jättityynyn eteen voi asettaa oman normaalikokoisen nukkumistyynynsä.

2. Petaa poikittain

Sängyn koko leveydeltä peittävä tuplapeitto tai vuoteeseen poikittain pedattu yhden hengen untuvapeitto viimeistelee petauksen esteettisesti yhtenäiseksi. Muhkeiden untuvapeittojen muodot erottuvat laadukkaiden liinavaatteiden alla, mutta petaukseen voi käyttää myös pelkkää suurta untuvapeittoa tai vaikkapa superylellistä Henkäys-untuvapäiväpeittoa. Pedatun vuoteen päälle voi vielä heittää suositun Kulkuri-untuvatorkkupeiton houkuttelemaan vaikkapa makoisille päiväunille.

Untuvatyynyn ja untuvapeiton huolto

Joutsen-untuvatuotteet suunnitellaan ja valmistetaan kestäviksi ja pestäviksi. Säännöllinen tuuletus, pöyhintä ja pesu pitävät untuvapeitot ja -tyynyt ilmavina ja raikkaina ja pidentävät niiden käyttöikää. Untuvatyynyjen ja -peittojen pesu ei ole vaikeaa, vaan onnistuu ihan tavallisessa pesukoneessa.

Joutsen untuvatyynyt

1. Älä hätäile petaamisen kanssa

Vuodetta ei kannata sijata heti ensimmäiseksi aamulla, jotta petivaatteisiin yön aikana kertynyt kosteus pääsee haihtumaan.

 

2. Pöyhi

Untuvatyynyn aamuinen pöyhiminen pitää täytteen kuohkeampana ja edistää kosteuden haihtumista.

 

3. Tuuleta

Säännöllinen tuuletus pitää untuvatyynyt ja -peitot raikkaana ja auttaa pidentämään pesuväliä.

 

5. Pese säännöllisesti

Untuvapeitto olisi hyvä pestä vuosittain ja untuvatyyny 2–3 kertaa vuodessa tai useamminkin, jos hikoilee herkästi öisin. Myös isokokoisen nukkujan tyyny kaipaa säännöllisempää huoltoa kestääkseen pidempään.

 

Katso untuvapeittojen ja -tyynyjen pesuohjeet: avaa PDF >

 

6. Säilytä ilmavasti

Untuvatuotteet tulisi siirtää kausisäilytykseen vain puhtaina ja kuivina. Tyynyt ja peitot kannattaa säilyttää ilmavassa tilassa ja huoneenlämmössä.

 

7. Muista vaihtoväli

Keskimääräinen suositeltu vaihtoväli Joutsen-untuvatyynylle on 3–4 vuotta, ja untuvapeitolle 6–8 vuotta, mutta käyttöikään vaikuttavat niin tuotteen käyttäjä, käyttötapa kuin huoltokin. Jos käytössä on useampi peitto tai tyyny vaihdettavaksi sesonkien mukaan, voi vaihtoväli voi olla pidempikin. Hyvällä hoidolla käyttöikää voi pidentää, mutta runsaasti hikoileva voi silti joutua uusimaan petivaatteet useammin.

 

8. Siirrä kakkoskäyttöön

Vanhalla untuvapeitolla tai -tyynyllä voi hyvin olla käyttöarvoa vaikkapa vierasvarana, kakkosasunnolla tai kesämökillä.

Hajusteeton, biohajoava ja kasvipohjainen Joutsen-untuvashampoo pesee untuvapeitot ja -tyynyt hellävaraisesti ja sopii myös untuvatakkien pesuun.

Vinkit antoi Joutsenen markkinointipäällikkö Tuomas Laine.

Kuvat: Joutsen