Muoti  — 12.3.2022

Miesten kevättakki x 4 – klassikko jokaiseen tyyliin

Bomber, Car Coat, kenttätakki, trenssi… Stockmannin miesten muodin asiantuntija valitsi neljä klassikkotakkia, jotka viimeistelevät kevättyylin vuodesta toiseen.

”Bomber, Car Coat, kenttätakki ja trenssi ovat parhaat klassikkotakit kevääseen ja kesään. Ne ovat myös vaatekaapin kulmakiviä, joihin muodissa aina palataan”, sanoo Stockmannin miesten muodin valikoimasta vastaava Raoul Blomfelt.

 

Ajankohtaista kulmaa klassikoihin haetaan nyt erilaisista mitoituksista. ”Tänä keväänä pukeutumisessa leikitellään mittasuhteilla. Oversized-, cropped-, loose- ja slim-mitoituksia yhdistelemällä tututkin setit saa päivitettyä tuoreeksi. Esimerkiksi skinny-housut voi yhdistää megaisoon bomberiin”, Raoul vinkkaa.

Bomber

Lyhyen, resorireunaisen bombertakin juuret juontavat 1950-luvulle, jolloin Yhdysvaltojen ilmavoimat korvasi aiemmin lentotakkina toimineen nahkatakin kevyemmällä kangaspusakalla. Hävittäjälentäjien yltä bomber raivasi tiensä ensin eri alakulttuurien univormuksi ja lopulta klassikoksi, jota lukemattomat vaatemerkit varioivat mallistoissaan sesongista toiseen.

 

Alkuperäiselle mallille uskollista MA-1-bombertakkia valmistaa Yhdysvaltojen armeijan vaatettajana tunnettu Alpha Industries, jonka takista Kanye West teki supersuositun pukeutumalla siihen Yeezus-kiertueellaan vuonna 2013.

 

Perinteinen bomber antaa asulle kuin asulle ripauksen urbaania särmää, mutta jos sen rouheat armeijavaikutteet eivät istu omaan tyyliin, on bombertakista tarjolla runsaasti myös hillitympiä, esimerkiksi villakankaisia versioita.

J.Lindeberg Thom Bomber -takin pelkistetty ilme kestää aikaa ja sopii moneen tyyliin. Mukavan joustava takki on italialaista jerseykangasta.

Selectedin luompuuvillaisessa bombertakissa on tikattu pinta ja painonappikiinnitys.

Kenttätakki

Yhdysvaltalainen sotilasvaate oli alkujaan myös kenttätakki eli Field Jacket, josta ikonisen teki viimeistään Robert De Niron hahmo elokuvassa Taksikuski.

 

Kenttätakin tunnusmerkkejä ovat mukavasti säilytystilaa tarjoavat läpälliset etutaskut sekä niskan viimalta suojaava pystykaulus, joka saattaa kätkeä sisäänsä myös hupun. Kenttätakin valttikortti on myös monikäyttöisyys, sillä se sopii niin rentoon tyyliin kuin tuomaan kontrastia muodollisempaan asuun ja näyttää luontevalta sekä urbaanissa ympäristössä että metsäisissä maisemissa.

Klassisisin kenttätakki on armeijanvihreä tai tummansininen. Selectedin versio on valmistettu luomupuuvillasta.

J.Lindebergin takissa on useita käytännöllisiä ominaisuuksia: vettähylkivä pinta, kokoontaittuva huppu ja useita taskuja.

Trenssi

Vaaleaa trenssiä klassisempaa kevättakkia tuskin on. Laadukas, hyvin istuva trenssi on elinikäinen sijoitus, joka sopii jokaiseen tyyliin. Ikonisin trenssi on tietysti Burberryn ruutuvuorinen versio, jonka materiaalin, kestävän ja vettähylkivän gabardiinin, Thomas Burberry patentoi vuonna 1888.

 

Trenssi on klassikkovalinta etenkin muodollisempaan tyyliin ja perinteiseen bisnespukeutumiseen, sillä trenssin voi yhdistää epäröimättä myös pukuun, mutta trenssi taipuu rennompaankin menoon, kun sen kaveriksi valitsee vaikkapa hupparin, tennarit ja lippiksen.

Piilonapitus tekee trenssin ilmeestä minimalistisen. Tiger of Swedenin Arden -takki on vettähylkivää puuvillatvilliä.

Lyhyempi mitta päivittää trenssin ilmeen moderniksi. SAND Copenhagen Techno Cotton -trenssitakissa on klassiset yksityiskohdat.

Car Coat -takki

Autoiluun alkujaan suunniteltu Car Coat -takki syntyi Yhdysvalloissa 1900-luvun alkupuolella, kun autotkin alkoivat hiljalleen yleistyä. Kun vuosikymmenien myötä avomalliset autot väistyivät katollisten tieltä, keveni myös Car Coat, joka viittaa nykyään noin reisimittaiseen, aavistuksen a-linjaiseen miesten takkiin, jossa on kaulus ja nappikiinnitys.

 

Car Coat -takki on hyvä vaihtoehto trenssille, jos kaipaa ilmeeltään hieman minimalistisempaa, mutta silti pidempää, siistiä ja ajatonta välikausitakkia.

Ruutukuvioinen takki on klassinen, mutta samalla yksiväristä persoonallisempi valinta. Rentoa ranskalaistyyliä henkivä A.P.C. Mac New England -takki on ryhdikästä puuvillaa.

Vihreä on yksi kevään suosikkisävyistä. Tiger of Sweden Carsoon -takki on puuvillatvilliä, jossa on vettähylkivä pintakäsittely. Takissa on piilonapitus ja napilliset taskut.