Muoti  — 12.4.2023

Miesten kevättakki x 4 – klassikko jokaiseen tyyliin

Bomber, Car Coat, kenttätakki, trenssi… Valitsimme neljä klassikkotakkia, jotka viimeistelevät miehen kevättyylin vuodesta toiseen.

1. Bomber

Lyhyen, resorireunaisen bombertakin juuret juontavat 1950-luvulle, jolloin Yhdysvaltojen ilmavoimat korvasi aiemmin lentotakkina toimineen nahkatakin kevyemmällä kangaspusakalla. Hävittäjälentäjien yltä bomber raivasi tiensä ensin eri alakulttuurien univormuksi ja lopulta klassikoksi, jota lukemattomat vaatemerkit varioivat mallistoissaan sesongista toiseen.

 

Alkuperäiselle mallille uskollista MA-1-bombertakkia valmistaa Yhdysvaltojen armeijan vaatettajana tunnettu Alpha Industries. Perinteinen bomber antaa asulle kuin asulle ripauksen urbaania särmää, mutta jos sen rouheat armeijavaikutteet eivät istu omaan tyyliin, on bombertakista tarjolla runsaasti myös hillitympiä, esimerkiksi villakankaisia versioita.

2. Kenttätakki

Yhdysvaltalainen sotilasvaate oli alkujaan myös kenttätakki eli Field Jacket, josta ikonisen teki viimeistään Robert De Niron hahmo elokuvassa Taksikuski.

 

Kenttätakin tunnusmerkkejä ovat mukavasti säilytystilaa tarjoavat läpälliset etutaskut sekä niskan viimalta suojaava pystykaulus, joka saattaa kätkeä sisäänsä myös hupun. Klassisisin väri on armeijanvihreä tai tummansininen. Kenttätakin valttikortti on myös monikäyttöisyys, sillä se sopii niin rentoon tyyliin kuin tuomaan kontrastia muodollisempaan asuun ja näyttää luontevalta sekä urbaanissa ympäristössä että metsäisissä maisemissa.

3. Trenssi

Vaaleaa trenssiä klassisempaa kevättakkia tuskin on. Laadukas, hyvin istuva trenssi on elinikäinen sijoitus, joka sopii jokaiseen tyyliin. Ikonisin trenssi on tietysti Burberryn ruutuvuorinen versio, jonka materiaalin, kestävän ja vettähylkivän gabardiinin, Thomas Burberry patentoi vuonna 1888.

 

Trenssi on klassikkovalinta etenkin muodollisempaan tyyliin ja perinteiseen bisnespukeutumiseen, sillä trenssin voi yhdistää epäröimättä myös pukuun, mutta trenssi taipuu rennompaankin menoon, kun sen kaveriksi valitsee vaikkapa hupparin, tennarit ja lippiksen.

4. Car Coat -takki

Autoiluun alkujaan suunniteltu Car Coat -takki syntyi Yhdysvalloissa 1900-luvun alkupuolella, kun autotkin alkoivat hiljalleen yleistyä. Kun vuosikymmenien myötä avomalliset autot väistyivät katollisten tieltä, keveni myös Car Coat, joka viittaa nykyään noin reisimittaiseen, aavistuksen a-linjaiseen miesten takkiin, jossa on kaulus ja nappikiinnitys.

 

Car Coat -takki on hyvä vaihtoehto trenssille, jos kaipaa ilmeeltään hieman minimalistisempaa, mutta silti pidempää, siistiä ja ajatonta välikausitakkia.