Kauneus  — 19.3.2024

Luonnonkosmetiikan trendit ja tehoaineet

Peptidejä, pre- ja probiootteja sekä pohjoisen luonnon ainutlaatuisia aktiiviaineita – poimi talteen asiantuntijamme ajankohtaiset luonnonkosmetiikkavinkit!

Luonnonkosmetiikkahyllyillä nähdään yhä enemmän täyttöpakkauksia sekä lähikosmetiikkaa. Tehonsa tuotteet ammentavat nyt muun muassa peptideistä, pre- ja probiooteista sekä pohjoisesta luonnosta. Stockmannin luonnonkosmetiikan valikoimasta vastaava Heidi Heikkilä kertoo luonnonkosmetiikan ajankohtaisista trendeistä sekä tehoaineista ja vinkkaa kevään ihonhoitorutiineihin sopivat tuotteet.

Uudistavat raaka-aineet ja rutiinit

Ihonhoidossa tavoitellaan nyt näkyviä tuloksia. Pinnalla ovat uudistavat rutiinit ja raaka-aineet, jotka tukevat ihon kollageenituotantoa, parantavat elastisuutta, häivyttävät pieniä virheitä, silottavat juonteita ja tasoittavat ihon pintaa.

 

”Ihon kimmoisuutta parantava ja verenkiertoa elvyttävä kasvohieronta on suosittu tapa tukea ihon uudistumista ja rentoutua samalla päivän päätteeksi. Gua sha -kivellä tai kasvorullalla tehtävä hieronta on ihana lisä jokailtaiseen ihonhoitorutiiniin, ja sen voi tehdä helposti vaikka lempisarjaa tai leffaa katsoessa”, Heidi vinkkaa.

F Beauty eli kotimainen kosmetiikka

Kotimainen kosmetiikka, eli niin sanottu F Beauty tai Finnish Beauty, elää kukoistuskauttaan. Suomeen on syntynyt viime vuosina useita uusia, kiinnostavia luonnonkosmetiikkamerkkejä, joista moni ammentaa voimansa pohjoisen luonnon ainutlaatuisista raaka-aineista. Esimerkiksi viime vuonna lanseerattu Nobe käyttää tuotteissaan kotimaista metsämikrobiuutetta sekä kauraksylitolia ja -öljyä. Miesten ihonhoitoon erikoistuneen Rokuan tuotteet sisältävät mustaherukansiemenöljyä sekä ratamo- ja kuusenkerkkäuutetta. Djusien tähtiraaka-aineita puolestaan ovat luomuviljelty lakkakääpä ja ruusukvitteni, jota kutsutaan pohjolan sitruunaksi.

 

”Suomessa on maailman puhtain luonto, ja se näkyy vahvasti kotimaisissa kosmetiikkamerkeissä. Meidän valikoimassamme on useita upeita kotimaisia luonnonkosmetiikkamerkkejä, joita valitsemalla voimme tukea ja kannustaa vastuullisesti ja läpinäkyvästi toimivia yrityksiä”, Heidi sanoo.

 

Esimerkiksi Luonkos-tuotteet valmistetaan käsityönä Naantalissa, Murumuru tekee tuotteensa tuotekehityksestä valmiiden tuotteiden pakkaamiseen asti Helsingin Herttoniemessä, Flow Cosmetics valmistaa lähes kaikki tuotteet omassa pientehtaassaan Riihimäellä, ja Frantsilalla jopa aktiiviraaka-aineina käytetyt kasvit ja kukat viljellään omilla pelloilla Hämeenkyrössä.

Täyttöpakkaukset ja zero waste -tuotteet

Ympäristövaikutusten minimointi ja jätteen vähentäminen ovat kuumia puheenaiheita myös kosmetiikkamaailmassa. ”Täyttöpakkauksien kysyntä kasvaa, sillä moni kuluttaja on kyllästynyt heittämään kertakäyttöisiä muovipulloja ja -purkkeja pois ja etsii vastuullisempaa vaihtoehtoa. Meidänkin valikoimaamme lisätään joka sesonki uusia uudelleentäytettäviä tuotteita”, Heidi sanoo.

 

”Myös zero waste -kosmetiikkatuotteet kiinnostavat yhä enemmän. Esimerkiksi Luonkosin ja Flow Cosmeticsin palatuotteista jää jäljelle vain maatuva kartonkipakkaus, joka on helppo kierrättää. Burt’s Bees -sarja puolestaan noudattaa zero waste -periaatetta koko tuotannossaan, eli kaikki syntynyt jäte hyödynnetään tai kierrätetään – peräti 350 työntekijää huolehtii, ettei mitään mene kaatopaikalle.”

Peptidit

Peptidit ovat olleet viime aikoina paljon esillä, ja niitä käytetään nyt monessa tuotteessa. Peptidit imeytyvät syvälle ihoon, joten parhaiten ne pääsevät tekemään taikojaan iholla pidempään vaikuttavissa tuotteissa, kuten seerumeissa, voiteissa ja kasvonaamioissa.

 

”Peptidit ovat pieniä proteiineja, jotka koostuvat luonnollisestikin kehoissamme esiintyvistä yhdistyneistä aminohapoista. Peptidejä on erilaisia, joten niistä voi olla apua monissa ihon haasteissa. Peptideillä voidaan esimerkiksi kiinteyttää ihoa, vähentää juonteita sekä ryppyjä ja vahvistaa ihon suojakerrosta”, Heidi kertoo.

Prebiootit ja probiootit

Prebiootteja ja probiootteja hyödyntävä ihonhoito on jo monille tuttu kauneustrendi, jolla tähdätään stressaantuneen ja väsyneen ihon mikrobiomin tasapainottamiseen. ”Prebioottiset ja probioottiset ihonhoitotuotteet sisältävät muun muassa hyviä bakteereja. Probiootit ovat hyviä mikrobeja ja ylläpitävät ihon hyvälaatuista bakteerikantaa. Prebiootit puolestaan auttavat mikrobeja lisääntymään, jolloin ihon luonnollinen suoja vahvistuu”, Heidi kertoo.

 

“Esimerkiksi omille lapsilleni käytän Moi Forest Forest Dust Baby Cream -voidetta, joka sisältää kehon immuniteettia sekä ihon mikrobiomia tutkitusti vahvistavaa Reconnecting Nature™ -mikrobiuutetta.”