Koti  — 2.2.2024

Löydä täydellinen matto joka tilaan

Matto tuo tilaan kodikkuutta, lämpöä ja tunnelmaa. Juuri oikeanlainen matto viimeistelee sisustuksen ja sitoo tilan muut elementit yhteen. Poimi matto-oppaastamme vinkit maton valintaan.

Käsinkudottu villamatto, katseenvangitseva designmatto, luonnollisen rouhea juuttimatto vai sittenkin suloisen pehmeä nukkamatto? Matto on yksi tärkeimmistä sisustuselementeistä niin olohuoneessa kuin kodin muissakin tiloissa. Matto voi muuttaa huoneen ilmettä ja luoda tunnelmaa tai tuoda esiin asukkaiden persoonallisuutta ja talon arkkitehtuuria.

 

Mutta millainen matto sopisi omaan olohuoneeseen? Entä mikä olisi kestävä ja helppohoitoinen matto keittiöön tai eteiseen? Maton valinta voi tuntua haastavalta, sillä niin maton väri, tyyli, koko, muoto kuin materiaalikin vaikuttavat siihen, sopiiko matto tiettyyn tilaan. Usein matto on melko arvokas hankinta, joten valinnan soisi osuvan nappiin ja olevan pitkäikäinen. Matto-oppaastamme löydät vinkit, joiden avulla valitset sopivan maton jokaiseen huoneeseen.

Millainen matto eri huoneisiin?

Eteisen matto ja käytävämatto

 

Valitse eteiseen tai käytävään matto, joka kestää kulutusta ja kosteutta. Esimerkiksi sisalmatto tai tekokuitumatto on usein hyvä valinta eteiseen.

 

Olohuoneen matto

 

Olohuoneen matto voi olla värikäs tai hillitympi riippuen siitä halutaanko maton toimivan näyttävänä sisustuselementtinä vai ennemmin pehmeänä taustana muulle sisustukselle. Hyvä matto olohuoneeseen on esimerkiksi lämpöä ja kotoisaa tunnelmaa tuova villamatto, pehmeä nukkamatto tai hienostuneesti kiiltävä viskoosimatto.

 

Keittiön matto

 

Keittiöön ja ruokailutilaan paras valinta on tiivis, likaahylkivä ja helppohoitoinen matto, kuten paperinarumatto tai sisalmatto. Ruokapöydän alle on hyvä valita sileäpintainen matto, jotta tuolien liikuttelu matolla sujuu vaivattomasti. Huomioi myös, että maton tulee olla reilusti pöytää suurempi, jotta tuoleille jää riittävästi tilaa.

 

Makuuhuoneen matto

 

Makuuhuoneen matolla halutaan usein tuoda tilaan lämmintä, levollista ja kutsuvaa tunnelmaa. Hyviä vaihtoehtoja makuuhuoneeseen ovat esimerkiksi villamatto, nukkamatto ja viskoosimatto, sillä niille on mukava astua myös paljain jaloin.

 

Lastenhuoneen matto

 

Lastenhuoneen matto saa tuoda iloa sisustukseen ja kutsua leikkimään. Matto voi toimia lastenhuoneessa myös toiminnallisena sisustuselementtinä, jonka avulla huoneeseen saa rajattua viihtyisän lukunurkan tai hauskan leikkipaikan.

 

 

Kylpyhuoneen matto

 

Kylpyhuoneen matto tuo tilaan viihtyisyyttä ja pehmeälle matolle on mukava astua kylvyn tai suihkun jälkeen. Hyvä valinta kylpyhuoneeseen on pieni sileä- tai nukkapintainen puuvillamatto, jonka voi pestä helposti koneessa.

Maton koko

Kun valitset mattoa olohuoneeseen, keittiöön tai makuuhuoneeseen, mieti tarkasti mihin matto sijoitetaan ja minkä kokoinen matto palvelee käyttötarkoitusta ja sopii huoneen mittasuhteisiin sekä kalusteisiin. Liian pieni matto näyttää isossa tilassa helposti postimerkiltä ja tekee sisustuksen mittasuhteista hassut. Toisaalta liian suuri matto voi saada huoneen näyttämään ahtaalta tai tunkkaiselta.

Roots Living -matto

Suuri matto sitoo yhteen olohuoneen tärkeimmät kalusteet, kuten sohva- ja ruokailuryhmän. Kuvan matot Roots Living. Tutustu valikoimaan >

Vinkit oikean kokoisen maton valintaan

1. Mittaa huone tarkasti
Ota huomioon huoneen pituus ja leveys sekä mahdolliset huonekalut tai alueet, joihin et halua maton ulottuvan. Saadaksesi selkeän käsityksen tilasta, voit tehdä karkean luonnoksen huoneen pohjapiirustuksesta ja leikata paperista erikokoisia neliöitä havainnollistamaan maton kokoa.

 

2. Huomioi huonekalujen sijainti
Mikäli huoneessa on jo huonekalut, huomioi niiden sijainti maton valinnassa. Maton tulisi olla tarpeeksi suuri, jotta se yltää kaikkiin huonekaluihin, jotka haluat liittää samaksi kokonaisuudeksi. Esimerkiksi olohuoneen sohvaryhmään kuuluvan sohvan ja nojatuolien tulisi olla matolla osittain tai kokonaan. Näin matto auttaa luomaan yhtenäisen ja koordinoidun ilmeen.

 

3. Pohdi maton sijaintia huoneessa
Jos haluat korostaa matolla huoneen tiettyä aluetta, kuten olohuoneen istuinryhmää tai sohvaa, valitse riittävän suuri matto, joka kattaa nämä alueet. Toisaalta voit myös valita useampia pienempiä mattoja ja luoda mielenkiintoisen ja kerroksellisen ilmeen sijoittamalla ne strategisesti eri puolille huonetta.

 

4. Suhteuta maton koko huoneen kokoon
Varmista, että matto jättää riittävästi tilaa huoneen reunoille, jotta huoneen ilme ei muutu ahtaaksi. Yleinen sääntö on valita matto, joka jättää noin 30 senttimetriä tyhjää tilaa huoneen seinien ja maton reunan väliin. Tämä auttaa luomaan tasapainoisen ja visuaalisesti miellyttävän ilmeen.

 

5. Muista myös käytännöllisyys
Jos matto sijoitetaan ruokapöydän alle, varmista, että matto on riittävästi pöytää suurempi, jotta tuolit mahtuvat liikkumaan sen päällä mukavasti. Nyrkkisäännön mukaan tuoleille kannattaa varata vähintään 60 cm pöydän molemmilla puolilla.

Olohuoneen maton koko

Iso matto olohuoneessa

Olohuoneen matto saa usein olla melko suuri, jotta se sitoo yhteen olohuoneen tärkeimmät kalusteet, kuten sohvaryhmä.

Keskikokoinen matto olohuoneessa

Hyvä olisi, että kaikki sohvaryhmän kalusteet olisivat ainakin osittain maton päällä.

Pieni matto olohuoneessa

Pienemmän maton voi sijoittaa olohuoneessa pelkästään sohvapöydän alle.

Makuuhuoneen maton koko

Iso matto makuuhuoneessa

Makuuhuoneen matto kannattaa yleensä sijoittaa niin, että se ulottuu mukavasti vuoteen reunoille.

Kaksi mattoa makuuhuoneessa

Hyvä vaihtoehto on myös hankkia kaksi pienempää mattoa vuoteen molemmille sivuille.

Pieni matto makuuhuoneessa

Makuuhuoneen maton voi sijoittaa myös vuoteen jalkopäähän.

Maton muoto

Matot ovat tärkeä osa sisustusta, ja niillä on suuri vaikutus huoneen ilmeeseen ja tunnelmaan. Yksi tapa tehdä sisustuksesta mielenkiintoisempi ja monipuolisempi on valita kotiin erimuotoisia mattoja.

Pyöreä matto

VM Carpet -pyöreä matto

Pyöreä matto on usein hyvä valinta pyöreän ruokapöydän alle. Kuvan matto VM Carpet Esmeralda. Osta tästä >

Pyöreä matto tuo sisustukseen pehmeyttä, leikkisyyttä ja visuaalista kiinnostavuutta, sillä pyöreä muoto rikkoo suorien linjojen hallitsevuutta. Pyöreä matto sopii erityisen hyvin olohuoneeseen, ruokailutilaan tai muuhun tilaan, johon halutaan luoda rento ja tyylikäs ilme. Pyöreitä mattoja voi myös käyttää pehmentämään huoneen kulmia, ja niillä voi luoda toistuvaa muotoa esimerkiksi pyöreän peilin rinnalle.

Neliönmuotoinen matto

Design House Stockholm -matto

Neliönmuotoinen matto sopii usein hyvin huoneen keskelle tai huonekalujen alle. Kuvan matto Design House Stockholm. Tutustu valikoimaan >

Neliönmuotoinen matto on perinteinen valinta ja toimii hyvin eri huoneissa. Neliömatto luo tilaan selkeän sekä symmetrisen ilmeen ja auttaa määrittämään tilaa ja luomaan selkeämpiä alueita avoimiin huonetiloihin.

Suorakaiteen muotoinen matto

Louis de Poortere -matto

Suorakaiteen muotoinen matto on hyvä valinta moneen tilaan. Kuvan matto Louis de Poortere. Tutustu valikoimaan >

Suorakaiteen muotoinen matto tarjoaa monia mahdollisuuksia sisustukseen. Suorakaiteen muotoinen matto voi toimia hyvin esimerkiksi pitkällä käytävällä tai kapeassa tilassa, johon halutaan lisätä tilan tuntua. se voi myös luoda kiinnostavia kontrasteja ja tasapainottaa tilan muita elementtejä.

Maton materiaali

Materiaali vaikuttaa maton ulkonäköön, tuntumaan ja kestävyyteen. Laadukas ja kestävä matto on pitkäikäinen sisustushankinta, joten matto-ostoksilla kannattaa olla erityisen tarkkana materiaalivalintojen suhteen.

 

Jos huoneessa liikutaan paljon ja siellä syödään ja juodaan, kannattaa valita helppohoitoinen ja kestävä materiaali, kuten polypropeeni, juutti tai paperinaru. Jos taas haluat ensisijaisesti pehmeän ja miellyttävän tuntuisen maton, voisi sopiva materiaali olla villa tai viskoosi.

Villamatot

Sera Helsinki -villamatto

Sera Helsinki Retki -villamatto on käsinsolmittu etiopialaisten lampaiden villasta. Osta tästä >

Villamatto luo kodikasta lämpöä ja luonnonmukaista kauneutta sisustukseen. Ainulaatuisen lämmön sekä pehmeän ja miellyttävän tunnun ansiosta villamatto on mukava valinta paitsi jalan alle myös tilaan, jossa matolla istutaan, leikitään tai vaikka venytellään.

 

Villa eristää hyvin lämpöä, joten villamatto sopii erityisen hyvin huoneeseen, johon kaivataan lämpöä. Lämmin ja pehmeä villamatto esimerkiksi vuoteen vieressä pitää lattian kylmyyden kaukana paljaista varpaista ja tekee koleasta aamusta hieman miellyttävämmän.

 

Lisäksi villa on tunnettu likaa- ja vettähylkivistä ominaisuuksistaan, ja villamatto onkin melko helppohoitoinen. Puhdistamiseen riittää usein säännöllinen imurointi. Tarvittaessa villamatto voidaan myös pestä hellävaraisesti käsin tai viedä ammattilaisen puhdistettavaksi.

 

Laadukas villamatto on kaunis ja pitkäikäinen sisustushankinta, joka kestää hyvin kulutusta ja säilyttää ulkonäkönsä pitkään. Villamattojen monipuolisesta valikoimasta löytyy sekä kevyitä, tiiviisti kudottuja ja sileäpintaisia mattoja että paksumpia, pohjattuja ja tuftattuja mattoja. Mahdollisimman pehmeää ja lämmintä mattoa etsivälle ihana vaihtoehto on pörröinen, ryijymäinen villamatto.

Nukkamatot

VM Carpet -nukkamatto

VM Carpet Basaltti-maton kaunis, elävä pinta rakentuu auki leikatusta ja lenkkinukasta. Osta tästä >

Nukkamatto on erinomainen valinta mukavuutta ja viihtyisyyttä arvostavalle sisustajalle. Pehmeä matto hyväilee jalkapohjia ja tuo sisustukseen lämmintä ja kutsuvaa tunnelmaa. Lisäksi paksu nukka vaimentaa ääniä ja poistaa kaikua, joten nukkamatto tekee myös tilan akustiikasta pehmeämmän ja miellyttävämmän. Nukkamatto sopikin erityisen hyvin tilaan, jossa viihtyisä ja kutsuva tunnelma on tärkeää eli esimerkiksi makuu- tai olohuoneeseen.

 

Nukkamatto pysyy helposti siistinä, eikä laadukas ja lyhytnukkainen matto pölise. Nukkamattoa on helppo hoitaa imuroimalla ja pienet tahrat saa helposti pois kostealla liinalla.

 

Puuvillamatot

Classic Collection -puuvillamatto

Classic Collectionin Copenhagen-matto on käsinkudottua merseroitua puuvillaa. Osta tästä >

Puuvillamatto on käytännöllinen, kestävä ja mukavan tuntuinen jalan alla. Monien hyvien ominaisuuksiensa ansiosta puuvillamatto on usein hyvä valinta tilaan kuin tilaan olohuoneesta eteiseen.

 

Puuvilla on pehmeä ja kestävä luonnonkuitu, minkä ansiosta puuvillamatot tuntuvat mukavalta jalan alla, mutta kestävät myös hyvin käyttöä ja säilyttävät ulkonäkönsä pitkään. Laadukas puuvillamatto sopii usein myös allergiakotiin, sillä puuvilla on yleisesti allergiaystävällinen materiaali, ja puuvillamatot ovat usein tiiviitä ja sileäpintaisia. Lisäksi puuvillamatto on helppohoitoinen, sillä useimmat puuvillamatot voi pestä joko käsin tai pesukoneessa.

 

Helppohoitoisuuden ja miellyttävän tunnun ansiosta puuvillamatto sopii hyvin myös lemmikki- ja lapsiperheisiin. Kannattaa kuitenkin huomioida, että usein puuvillamatot ovat melko kevyitä, joten vauhdikkaampien asukkaiden varalta puuvillamaton alle on hyvä hankkia erillinen liukuestematto.

Viskoosimatot

Finarte-viskoosimatto

Finarten lyhytnukkaisessa Suraya-matossa on viskoosille luontainen hento kiilto. Osta tästä >

Näyttävä viskoosimatto tuo sisustukseen ylellistä ilmettä, sillä viskoosissa on luonnostaan kaunis kiilto ja miellyttävä tuntu. Erityisen upeasti kiilto tulee esiin syvissä sävyissä, ja esimerkiksi viininpunainen viskoosimatto on näyttävä katseenvangitsija tilaan, johon halutaan ripaus dramatiikkaa tai glamouria. Hienostunut ulkonäkö ja pehmeä tuntu paljaankin jalan alla tekevät viskoosimatosta on hyvän vaihtoehdon esimerkiksi olo- tai makuuhuoneeseen, jossa matto saa komeilla sisustuksen keskipisteenä.

 

Viskoosi on monia muita mattomateriaaleja herkempi, mutta hellävaraisella hoidolla viskoosimatto kestää kauniina pitkään, kunhan sitä ei sijoita keittiöön, eteiseen tai muihin tiloihin, joissa matto joutuu kestämään kosteutta ja kovaa kulutusta. Viskoosimattoa kannattaa huoltaa imuroida se säännöllisesti matalalla teholla ja nukan suuntaisesti. Mahdolliset tahrat on hyvä poistaa saman tien pehmeällä liinalla varovasti painellen.

Sisalmatot, juuttimatot ja hamppumatot

Roots Living -matto

Graafisesti kuvioitu Roots Living Pilari -matto on hamppua ja puuvillaa. Osta tästä >

Sisalmatto, juuttimatto tai hamppumatto tuo sisustukseen lämmintä ja luonnonläheistä tunnelmaa. Sisal, juutti ja hamppu ovat kestäviä luonnonkuituja, joissa on hieman rouhea tekstuuri ja ajattoman kauniit maanläheiset sävyt. Ne sopivat loistavasti tiloihin, joihin halutaan mahdollisimman kestävä luonnonkuitumatto.

 

Kovaakin kulutusta kestävä ja pölyä keräämätön sisal-, juutti tai hamppumatto on hyvä valinta esimerkiksi keittiöön, eteiseen tai käytävätilaan. Luonnostaan eläväsävyisessä pinnassa likakaan ei näy herkästi. Kannattaa kuitenkin huomioida, että sisal-, juutti ja hamppumattojen hieman karhea tuntu ei välttämättä ole miellyttävin vaihtoehto huoneeseen, jossa oleskellaan paljon paljain jaloin.

Paperinarumatot

VM Carpet -paperinarumatto

VM Carpet Elsa -matossa perinteinen mutta aina yhtä trendikäs kalanruotokuvio on toteutettu villalangalla ja paperinarulla. Osta tästä >

Paperinaru on kestävä ja luja mattomateriaali, jossa on kuitenkin luonnonmateriaalille ominainen miellyttävä tuntu ja ulkonäkö. Paperinarumatto onkin hyvä valinta niin keittiöön, olohuoneeseen kuin käytävätiloihinkin. Se on erinomainen matto ruokapöydän alle, sillä ryhdikkään maton tiiviillä ja sileällä pinnalla tuolien liikuttelu sujuu vaivattomasti. Paperinarumatto sopii myös allergiakotiin, sillä se on pölyämätön.

 

Paperinarumatoissa on usein lempeitä, luonnonläheisiä sävyjä ja ajattomia graafisia kuvioita, jotka sopivat hyvin skandinaaviseen sisustukseen. Usein paperinaruun yhdistetään matoissa muita luonnonmateriaaleja, kuten villaa tai pellavaa.

Muovimatot

Pappelina-muovimatto

Helppohoitoiset Pappelina-muovimatot valmistetaan Ruotsin Taalainmaalla käsityönä polyesteriloimesta ja ftalaatittomasta muovista. Osta tästä >

Muovimatot ovat säänkestäviä ja helppohoitoisia, minkä vuoksi ne sopivat hyvin parvekkeelle, terassille ja eteiseen. Muovimatot valmistetaan synteettisistä materiaaleista, kuten polypropeenista, jotka kestävät hyvin kosteutta, auringonvaloa ja likaa. Muovimatto ei yleensä säikähdä vesipesua, vaan puhdistuu helposti käsin tai koneessa pesten.

 

Muovimattojen valikoimassa on monipuolisesti eri värejä ja kuvioita, joten ne tarjoavat runsaasti vaihtoehtoja sisustajalle, joka arvostaa käytännöllisyyttä ja helppohoitoisuutta.

Maton väri ja tyyli

Maton värin ja tyylin valintaan vaikuttaa huoneen sisustus ja henkilökohtaiset mieltymykset. Jos huoneessa on jo paljon kuviota ja värejä, kannattaa valita yksivärinen tai hillitympi matto. Jos taas haluat maton olevan huoneen keskipiste, voit valita rohkeamman värin tai kuvioidun maton.

 

Maton valinnassa kannattaa ottaa huomioon myös se, miten se huoneen muihin elementteihin, kuten tapettiin, huonekaluihin ja verhoihin. Yhdistävä tekijä voi olla esimerkiksi värin tai kuvioiden toistaminen, jolloin matto sulautuu huoneen kokonaisilmeeseen paremmin. Lattian ja maton välillä olisi hyvä olla hieman kontrastia, joten esimerkiksi tumman lattian pariksi voi olla hyvä valita vaalea matto.

Vaalea tai beige matto

Roots Living vaalea matto
Vaalea Ketju-matto kuuluu Roots Living Designer mallistoon. Osta tästä >

Klassinen beige matto istuu saumattomasti erilaisiin sisustustyyleihin ja yhdistyy vaivattomasti erilaisten huonekalujen ja sisustuselementtien kanssa. Beige matto sopii hyvin tuomaan kodikasta tunnelmaa esimerkiksi olohuoneeseen ja makuuhuoneeseen.

 

Beiget matot

Valkoinen matto

Valkoinen matto

Tikaun valkoista Raindrop-villamattoa koristavat mustat pilkut. Osta tästä >

Valkoinen matto nousee kauniisti esiin tummalta tai puunsävyiseltä lattialta ja nostaa valon määrän tilassa huippuunsa. Valkoinen matto on hyvä valinta, kun tilaan kaivataan raikkautta ja rauhoittavaa tunnelmaa.

 

Valkoiset matot

Tumma tai musta matto

VM Carpet tumma matto

Musta Elsa-paperinarumatto on käsitelty likaahylkiväksi. Osta tästä >

 

Tumma tai musta matto tuo vaaleasävyiseen sisustukseen kontrastia sekä ryhtiä ja erottuu tyylikkäästi vaalealta tai valkoiselta lattialta. Musta matto on myös käytännöllinen valinta esimerkiksi ruokapöydän alle, sillä pikkutahroja ei erota niin helposti tummasta sävystä.

 

Tummat matot

Sininen tai vihreä matto

Design House Stockholm vihreä matto
Sinisen ja harmaan sävyjä yhdistelevä Design House Stockholmin Fields-villamatto on saanut innoituksensa luonnosta. Osta tästä >

 

Sininen tai vihreä matto tuo tilaan rauhoittavaa tunnelmaa.

Vihreät ja siniset matot

Värikäs matto

Finarten värikkäät matot

Finarten graafisesti kuvioidussa Kortteli-matossa on yhdistelty eri värejä. Osta tästä >

 

Värikäs matto voi olla koko sisustuksen keskipiste, jonka upeat sävyt ja kuviot vangitsevat katseen ja toimivat taideteoksen tavoin. Monivärinen matto yhdistyy kauniisti muuhun sisustukseen, kun siinä toistuu jokin tilasta poimittu sävy.

 

Värikkäät matot