Koti  — 29.4.2024

Pentik Tuntu:
Suomessa valmistettu, luonnon inspiroima astiasarja

Pentikin uusi Tuntu-astiasarja on luonnon inspiroima ja pohjoisten ihmisten valmistama. Suunniteltu tuntumaan hyvältä kädessä ja välittämään omistajalleen iloa, lohtua ja voimaa – aivan kuten luontokin.

Elettiin 1970-luvun alkua. Kun muut muuttivat Posiolta pois, olivat Anu ja Topi Pentikäinen muuttaneet tilalle. Pohjoisesta löytyi lopulta kaikki ja ei mitään, se todellinen Lapin taika. Anu sai tilaa ajatella ja olla oma itsensä, taiteilijan sielu sai syntyä.

 

Maine kasvoi ja lehdistö hehkutti itseoppinutta kaunotarta, joka eli rohkeasti unelmaansa Lapin sydänmailla. Kaikki keramiikka myytiin, mitä ehdittiin tehdä. Anu Pentikin rakas keramiikka- ja nahkaharrastus, elämäntapa, alkoi tuoda leipää pöytään. Keramiikka muuttui kullaksi ja unelmat todeksi.

 

Yhä tänäkin päivänä, Anu hiipii ensimmäisenä keramiikkatehtaalle, sytyttää valot ja kiirehtii katsomaan, miten edellisen päivän teokset onnistuivat. Ei siksi että olisi pakko, vaan intohimosta ja palosta. Elämäntavasta.

Pentik Tuntu -astiat

Keramiikan valmistaminen Suomessa tuntuu tärkeältä

Näinä epävakoina aikoina tuntuu erityisen tärkeältä vaalia kotimaista keramiikkaosaamista ja pitää työpaikat Suomessa. Pentikillä halutaan valmistaa tuotteita, jotka ovat laadukkaita, kestävät aikaa ja kulkevat mukana merkityksellisissä hetkissä sukupolvelta toiselle. Monien käsien kautta valmistetut keramiikkatuotteet välittävät palan tunnetta käyttäjälleen. Ihmiseltä ihmiselle.

Pentik Tuntu -muki

Pohjoisen luonnon tuntu

Pentikin uusi Tuntu-keramiikkasarja on täynnä pohjoista tunnetta. Tunnetta, joka välittyy tuotteita valmistaneiden ihmisten kautta. Tunnetta siitä, että olemme osa luontoa ja tunnetta, jonka haluamme kestävän sukupolvelta toiselle. Pohjoisen metsän keskellä kiireettä valmistetut tuotteet on suunniteltu ennen kaikkea tarpeeseen säilyttää kestävästi ja osaksi nautinnollisia ruokailuhetkiä. Kestämään hurjiakin arjen myrskyjä, vuodesta vuoteen. Sukupolvi kerrallaan.

Työlään tuntuinen?

Tuntu-astiasarjan tuotteiden valmistus kestää yhteensä 15 vuorokautta muovauksesta polttoon. Matka savesta valmiiksi astiaksi kulkee 12–13 työvaiheen kautta ja valmistusprosessin aikana tuote käy keskimäärin 12 keramiikkaosaajan käsissä.

 

Tuntu-astioiden värikkäät lasitteet ovat Posion keramiikkatehtaalla tapahtuneen usean vuoden suunnittelun, kokeilun ja kehitystyön tulosta. Tuntu-tuotteiden moninaiset, rikkaat värit ja kiinnostavat valumat saadaan aikaan lasittamalla tuotteet kaksi kertaa yleisemmin käytetyn yhden lasituskerran sijasta. Astiaston valmistus vaatii siis paljon käsityötä ja siksi jokainen Tuntu-astia on uniikki.

Tuntuu toimivalta

Tuntu-astiat sopivat yhdistettäväksi olemassa olevaan sarjaasi, kerättäväksi yksitellen tai sarjana. Mikä ikinä hyvältä tuntuukaan. Tuuli Saarelainen suunnitteli Tuntu-astioista mahdollisimman monikäyttöiset. Käytännöllisen muotoilun vuoksi astioita voi myös käyttää kestävään arjen säilytykseen. Ruokailusta yli jääneet annokset voi siirtää kattauksesta samassa kulhossa jääkaappiin, sillä Tuntu-lautaset ja kulhot sopivat toistensa kansiksi. Astiat voi pinota jääkaappiin päällekkäin, jolloin ne vievät siellä vähemmän tilaa.

Arjen tuntua

Arki vaatii iloa, väriä ja tunnetta. Miksaa ja mätsää vapaasti, kata ystäville päivällinen tai brunssi ja nautiskele niin että tuntuu. Tuntu-astiasto sopii mainiosti rentoon arkeen ja kattaukseen, jota ei todellakaan tarvitse ottaa liian vakavasti.