Ruoka  — 7.5.2018

Ooh La Laa on vastaus maistuvan vegelounaan metsästykseen

Keittokirjailija, Yes Yes Yes -ravintolan ravintoloitsija ja N2-konsernin toimitusjohtaja Alex Nieminen on mies Helsingin keskustan Stockmannin Ooh La Laa -ravintolakonseptin takana. Deliravintolan ydinajatus on tarjota kaikille maistuvaa ruokaa, joka sattuu olemaan vegeä.

Markkinointiviestinnän työnsä ohessa Alex Niemisen jalka on tukevasti myös ravintola-alan ytimessä. Miehen aina vain kasvava ravintolamaailman hallinta on miehen omien sanojen mukaan lähtöisin puhtaasti innostumisen kautta alalle ajautumisesta. Myönteinen kierre alkoi Riikka Sukulan kanssa kolmisen vuotta sitten kirjoitetusta Vege!-kirjasta, josta on otettu jo kuusi painosta.

Ooh La Laan tarinaa ei voi kertoa avaamatta ensin Yes Yes Yesin syntytarinaa, joka alkoi, kun Nieminen otti yhteyttä Ville Relanderiin ja Richard McCormickiin noin vuosi kirjansa julkistamisen jälkeen. Vege!-kirjan julkistus oli pidetty miesten tuolloin juuri avaamassa The Cock -ravintolassa. Nieminen houkutteli miehiä perustamaan vegeravintolan, koska he olivat jo tehneet vegeruoan eteen jo niin paljon. Hän voisi olla tässä konsultoimassa apuna oman ulkomailta kerätyn tietämyksensä ja 29-vuotta kestäneen kasvissyöntinsä pohjalta. Alex sai kuitenkin syntyprojektissa etukäteen ajattelemaansa isomman roolin, ja lopputuloksena vuoden 2017 lopulla avautui miesten yhteistyönä supersuosittu Yes Yes Yes -vegeravintola Iso Roballe.

Muutamaa päivää ennen avausta Royal Ravintoloiden toimitusjohtaja Aku Vikström soitti Alexille ja kysyi mahdollisuutta siirtää Yes Yes Yes -kokemus myös Stockmannille. Silloin Alex halusi odottaa ensin, millaisen vastaanoton ensimmäinen ravintola saa ja toiseksi ruokalistaa tulisi muokata tavarataloympäristöön. Hän oli kuitenkin jo pidemmän aikaa miettinyt vegedeli-konseptia, joka tarjoaisi esimerkiksi leipiä ja salaatteja. Lopulta idea muotoutui huhtikuussa avautuneeksi Ooh La Laaksi.

Maku ensin

Ooh La Laan ideana on, aivan kuten Yes Yes Yesissäkin, että tarjotaan kaikille maistuvaa hyvää ruokaa, mutta se vain sattuu olemaan vegeä. Ravintola on lounas- ja take away -paikka kaikille ilman liian jäykkää vannoutuneen vegetaarista leimaa. ”Koko homman idea on myydä kohtuu hinnalla ihan superhyvää ruokaa ihmisille”, Nieminen tiivistää. Myös lihaisten ruokien ystävät eivät ole joutuneet pettymään, sillä ruokaisissa ja runsaissa salaateissa on maistuvaa ja täyttävää proteiinia ilman kanaa tai kalaa. Ooh La Laan valikoimaan kuuluu noin seitsemän annossalaattia ja yhtä monta leipävaihtoehtoa. Isojen salaattien lisäksi on pienempiä salaattikippoja, jotka voi ottaa pieneksi naposteltavaksi, sivusalaatiksi tai proteiinipommiksi.

 

Valikoimassa Niminen luottaa makuun ja laatuun: ”Maku edellä ollaan menty ja on lähdetty siitä, että huippu raaka-aineista tulee ravintolatasoista ruokaa. Tämä ei ole upgradettu tai paranneltu salaattibaari, vaan tavarataloympäristöön tuotu ravintola.”

Tuoreus on kaiken ydin

Tuoreet raaka-aineet, yrtit ja salaatit, tulevat turkulaiselta Deliverdeltä puutarhasta, joka huolehtii myös monen Michelin-ravintolan kasviksista. Nieminen kehuu, kuinka Deliveren isoissa salaateissa on rakennetta ja makua ja ravintolaa varten on esimerkiksi tehty tuote-kehityksenä paksumpirunkoista korianteria.

 

”Jos teet salaattipohjaisia ruokia ja annosten salaatti ei ole parasta mahdollista, niin ruoka ei voi koskaan olla parempaa kuin sen heikoin lenkki raaka-aineissa”, Nieminen korostaa raaka-aineiden merkitystä, ”lupauksemme on, että joka päivä kaikki on tuoretta, mitään ei säilytetä yön yli.”

 

Kaikki salaattien ja leipien osa-alueet tehdään itse, ihan yksittäisiä purkkituotteita lukuun ottamatta. Esimerkiksi paahdettu tofu marinoidaan itse mietoa chiliä ja seesaminsiemeniä sisältävällä itse tehdyllä mausteseoksella, linssit liotetaan yön yli ja leivän punakaali-punasipuliseosta mehustetaan ensin yli 12 tuntia.

Deli-luonteestaan huolimatta Ooh La Laassa ei hyväksytä sellaisia ratkaisuja, joita ei toteutettaisi Royal Ravintoloiden Savoyn ja Palacen kaltaisissa huippuravintoloissakaan. Nieminen määritteleekin Ooh La Laan ennemmin fine casual -ravintolaksi, kuin kuin fast casualiksi tai fast foodiksi.

"Voiko salaatti maistua tältä?"

Monien paikkojen valmissalaateissa on hävinnyt mehukkuus ja pohjalle on kerääntynyt nestettä ja salaattien reunat ovat ruskehtavia. Heikko salaattitarjonta koostuu lähinnä tomaatista ja salaattikuutioista sekä säilykkeistä, ja kokonaisuus peitetään erilaisilla kastikkeilla, joiden toivotaan pitävän myyntiajan pitkänä. Niemisen oma kokemus on, että kellään ei ole ollut intohimoa tehdä superhyvää salaattia, jolloin standardi on jäänyt matalalle. Myös asiakkaiden yleinen suhtautuminen valmissalaatteihin on siten jäänyt pettyneeksi. Ooh La Laassa kaikki on sen sijaan tuoretta, minkä huomaa maussa. Ravintolassa tuttu kommentti yllättyneeltä asiakkaalta onkin, ettei tämä voi käsittää, miten salaatti voi maistua tältä.

 

Reseptiikkaa on työstetty yhdessä keittokirjailija Sami Rekolan kanssa.

 

”Aikamoinen operaatio ravintolan reseptikehitys on ja se, että tarjonta on taatusti joka päivä hyvää. Verrokkina on se tosiasia, että salaatteja myydään nykyään jo marketeissa ja päivittäistavarakaupoissa. Yes Yes Yesissä on todella paljon pyydetty, että ravintola avattaisiin myös lounaalle, mutta sille ei ole löytynyt oikeaa tapaa, joten Ooh La Laa ikään kuin täyttää myös sitä aukkoa”, Nieminen avaa tarjontaa.

Ravintolan salaatit ja leivätkin tulevat myös elämään satokauden mukaan, valikoima ei ole sama vuoden ympäri. Esimerkiksi nyt olevaa vihreästä parsasta tehtyä ja 24 kuukautta kypsytetyllä parmesanilla viimeisteltyä caesar-salaattia ei varmasti ole saatavilla enää syksyllä.

 

Ekologisuus on otettu huomioon paitsi hävikin vähentämisessä myös pakkausmateriaaleissa. Salaattipakkaukset on tehty sokeriruo’osta ja ne voi etikettitarran irrottamisen jälkeen laittaa kansineen ja ruokailuvälineineen biojätteeseen. Leipäpakkauksille ravintolassa vielä haetaan ekologisempaa ratkaisua.

Elämys kuin Euroopan huipputavarataloissa

Berliini on tullut Niemiselle tutuksi useiden vierailujen ja kakkosasunnon kautta. Yksi hänen lempipaikoistaan Berliinissä on KaDeWe eli Kaufhaus des Westens -tavaratalo, jota hän vertaa Stockmanniin. Ylhäällä tavaratalossa on iso ravintola-alue, jossa on rinnakkain pieniä ravintolayksiköitä, viinibaareja ja kahviloita.

 

”Kun suurkaupungin vilinässä istut alas tällaiseen ravintolaan keskellä kaikkea hälinää, niin yhtä äkkiä sinulle tulee puolen tunnin rauha, kun voit hetkeksi asettua ruoan ja juoman äärelle, “Nieminen kuvailee kokemuksiaan.

Nieminen halusi tuoda samanlaisen kokemuksen, josta itse oli päässyt ulkomailla nauttimaan, myös Stockmannille.

 

Kysyttäessä, miksi juuri Stockmann on Ooh La Laalle paras paikka, Nieminen alkaa luetella eurooppalaisia huipputavarataloja: Pariisin Galerie Lafayette, Tukholman NK, Lontoon Harrods ja Selfridges. Vaikka Ooh La Laan konsepti olisi kopioitavissa moneenkin paikkaan, on Stockmann sille Niemisestä paras paikka. Helsingin keskustan tavaratalolla on loistava sijainti sekä Stockmann on tunnettu hyvästä tasostaan, ”eräänlaisesta premiumiteetistä”, mies avaa. Jos ravintola kopioitaisiin muualle, sijainti olisi todennäköisemmin jokin edellä mainituista Euroopan tavarataloista, kuin että konsepti kopioitaisiin Suomessa.

Salaattien ja leipien lisäksi Ooh La Laassa on panostettu juomapuoleen. Ravintolan oma espresso paahdetaan Aleksanterinkadulla Pauligin kulmassa. Ravintola on lisäksi luultavasti Suomen ensimmäinen paikka, josta kaikki espresso-pohjaiset kahvijuomat tehdään aina iCafe-kauramaidolla ilman lisämaksua. Lisäksi on tarjolla viinejä, kuohuvia sekä mehupohjaisia ja maustettuun veteen pohjautuvia juomia. Juomatrendien huipulla ovat Niemisen mukaan tällä hetkellä matala-alkoholilliset juomat. Ravintolaan onkin tulossa kesäksi seurusteluun sopiva spritzer-menu.

 

Sen lisäksi, että Nieminen haluaa ravintolallaan tarjota hengähdyshetken ruoan ja juoman parissa tavaratalossa, hän korostaa myös annosten mukaan ottamisen helppoutta. Hän on iloinen voidessaan helpottaa pienten perheiden arkea tarjoamalla ravintolatasoista ruokaa, jonka voi ottaa mukaan ilman että erikseen tarvitsee lähteä mihinkään tai nähdä vaivaa. Ruoka vain mukaan kotimatkalla tai ostosten lomassa.

 

Ooh La Laa Helsingin keskustan tavaratalossa, 1. kerroksessa. Ravintola on avoinna tavaratalon aukioloaikojen mukaisesti.

Lue myös