Ruoka  — 28.10.2016

Herkun palkittu juustotiski edistää suomalaista juustokulttuuria

Helsingin keskustan Stockmann Herkun juusto-osasto palkittiin Kultainen Juustohöylä 2016 -tunnustuksella, jonka Juustopöytä ry jakaa vuosittain. Palkinto on huomionosoitus Stockmann Herkulle hyvin tehdystä työstä suomalaisen juustokulttuurin edistämisessä ja kansainvälistämisessä. Mitä tunnustus merkitsee jokapäiväisessä työssä tiskin takana?

Torstaiaamuna Helsingin keskustan Stockmann Herkun käytävillä on vielä väljää. Satunnaiset asiakkaat työntävät ostoskärryjään ja henkilökunta täyttää hyllyjä ja myyntitiskejä viikonloppua varten. Juustovitriini on jo täynnä herkullisia juustoja pehmeistä valkohomejuustoista voimakkaisiin koviin juustoihin – niihin sopivia lisukkeita, hilloja ja marmeladeja unohtamatta.

 

Aikaisin liikkeellä oleva rouva pysähtyy juusto-osaston pitkän tiskin eteen. Hän etsii leivän päälle maukasta, mutta kevyttä juustoa. Palvelutiskin takana myyjä Irina Hyvärinen suosittelee asiakkaalle hollantilaista vuohenmaitogoudajuustoa ja antaa vielä maistiaisen kotimaisesta emmental-tyyppisestä kevytjuustosta. Tuorekelmuun kääritty pala kumpaakin juustoa päätyy asiakkaan ostoskoriin.

 

Vielä ennen kuin asiakas jatkaa matkaansa kohti kassaa Hyvärinen vinkkaa säilyttämään juustot juustokuvun sijaan pussissa ja vaihtamaan kelmua aika ajoin juuston säilyvyyden parantamiseksi. Asiantuntevat ja juustoista itsekin innostuneet myyjät ovatkin yksi Stockmann Herkun valttikorteista.

Palkinto hyvin tehdystä työstä

 

Juustopöytä ry on jakanut Kultainen Juustohöylä -palkinnon joka syksy vuodesta 2010. Palkinnolla yhdistys haluaa kannustaa, kiittää ja nostaa esille suomalaisessa juustomaailmassa kunnostautuneita yksityishenkilöitä, yhteisöjä, yrityksiä tai muita toimijoita. Vuonna 2016 palkinto jaetaan ensimmäistä kertaa kaupalle, kun se myönnetään Helsingin keskustan Stockmann Herkun juusto-osastolle.

 

Stockmann Herkun juusto-osasto on ollut Juustopöytä ry:n mukaan jo vuosien ajan sekä valikoimaltaan että laadultaan Suomen johtava juustokauppa, jonka osaava ja palvelualtis henkilökunta palvelee vaativimpiakin asiakkaita. Juustovalikoima on monipuolinen, kansainvälinen ja jatkuvasti ajan hermolla.

 

Palkinto on positiivinen kunnianosoitus noin 20 hengen tiimille, joka palvelee juustotiskin takana.

 

– Palkinto osoittaa, että asiakaskuntamme on ollut tyytyväinen valikoimaamme ja myös palvelu on ollut hyvää, summaa Hyvärinen.

 

Helsingin keskustan Stockmann Herkun osastopäällikkö Kirsi Suojanen lisää, että tyytyväisyyden kuulee myös suoraan asiakkailta.

 

– Erityisesti viikonloppuisin asiakkaat kertovat, että he haluavat tulla hakemaan nimenomaan meiltä juustot juustotarjottimelle, koska meillä on tarjota siihen joka kerta jotain uutta.

Suomalaisen juustokulttuurin edistäjä

 

Herkun juustotiskin valikoima on monipuolinen ja uudistuu jatkuvasti. Juustojen sisäänostaja käy säännöllisesti kansainvälisillä alan messuilla nuuhkimassa uutuuksia ja hakemassa vaikutteita. Vaikka juustoklassikot pitävät aina pintansa, tiskissä onkin lähes joka viikko jotain uutta ja myyntiin otetaan myös pieniä kokeilueriä eri tuottajilta.

 

– Ihmiset hakevat uusia juttuja ja maailmalta tulee jatkuvasti erilaisia reseptejä, joita myös meidän esittelykeittiömme käyttää hyväksi yhdistäen juustojamme niihin, Hyvärinen kertoo.

 

Kansainväliset klassikkojuustot kuten brie ja manchego ovat yleensä asiakkaille tuttuja, mutta kotimaisten pientuottajien juustot monille vielä vieraita. Kotimaisten pientuottajien määrä on kuitenkin Hyvärisen mukaan kasvanut viimevuosien aikana voimakkaasti. Stockmann Herkku haluaakin nostaa kotimaisia yrityksiä esiin ja tehdä näin suomalaista juustokulttuuria tutummaksi asiakkaille.

 

– On hienoa, että pientuottajat haluavat tulle tänne Stockmann Herkkuun esittelemään ja maistattamaan tuotteitaan, Suojanen sanoo.

 

Herkun asiakaskunnassa on paljon myös ulkomaalaisia asiakkaita. Vaikka he tulisivat vaikkapa tutun comtén tai muun sveitsiläisen juuston perässä Herkkuun, Hyvärinen nappaa usein käteensä kovan kotimaisen uutuuden ja esittelee sitä rohkeasti.

 

– Näin saadaan ulkomaille viestiä, että myös Suomessa on hyviä juustoja, Hyvärinen summaa.

 

Palvelualtis henkilökunta on juustotiskin sydän

 

Hyvärinen kertoo, että työt seuraavat häntä vapaa-ajalle ja jopa lomamatkoille. Esimerkiksi Euroopan eri kolkissa matkustaessaan hän tutustuu aina paikallisiin juustopuoteihin ja -markkinoihin, joissa hän katselee, kuulostelee ja maistelee juustoa ja etsii uusia reseptejä. Takaisin töissä kokemuksia jaetaan työkavereiden kesken.

 

Osa myyjän asiantuntemusta onkin pysyä ajan tasalla juustotrendeistä. Suojasen mukaan Herkun myyjät ovat poikkeuksetta kiinnostuneita juustoista sekä hyvästä, laadukkaasta ruoasta.

 

– Ammattitaito lähtee itsenäisestä halusta tietää ja tuntea tuotteita, Suojanen kertoo.

 

Myyjät kartuttavat osaamistaan ja päivittävät tuotetietämystään muun muassa koulutuksissa, maistelemalla uutuusjuustoja ja kokeilemalla kotikeittiössä uutuusreseptejä. Hyvärinen kertoo tekevänsä kotona jatkuvasti erilaisia ruokia, joissa hän testaa juustotiskin tarjontaa.

 

– Saan sitä kautta kerrottua kikkoja ja käyttövinkkejä asiakkaille.

Esimerkiksi fondueiltaan Hyvärinen voi suositella sellaista juustoa, jota asiakas ei muuten tulisi kokeilleeksi.

 

Uusia makuelämyksiä ja rohkaisua pientuottajille

 

Juustotiskin vuorokello helähtää ja seuraava asiakas kaipaa raclette-illalliselle juustoa, jonka myyjä paloittelee sopiviksi siivuiksi. Asiakkaita saapuu tiskille tasaiseen tahtiin. Myyjät tekevät maistatuksia ja antavat suosituksia. Maistattaminen kannattaa, sillä varsin usein maistettu uutuusjuusto lähtee mukaan tai sitä palataan ostamaan myöhemmin.

 

– Käytämme paljon juustohöylää, kun asiakkaille höyläillään maistiaisia, summaa Suojanen ja naurahtaa.

 

Vaikka Helsingin keskustan Herkun juusto-osaston seinää koristaa nyt Kultainen Juustohöylä -palkinto, pysyvät palvelu ja valikoima yhtä hyvinä kuin ennenkin. Suojanen kuitenkin toivoo, että huomionosoitus tuo entistä useammille pientuottajille uskallusta tarjota omia tuotteitaan rohkeasti myyntiin Herkun juustotiskiin ja sitä kautta niin suomalaisten kuin ulkomaalaisten asiakkaiden ruokapöytiin ja juustotarjottimille.

 

Marraskuussa 2016 Stockmann Herkussa vietetään juustokuukautta, joka tuo paljon erilaisia tapahtumia Herkkuun. Tule tutustumaan juusto-osaston tarjontaan!

Seuraava artikkeli