Koti  — 29.4.2019

Svenskt Tenn aarreaitta jatkaa Helsingin Stockmannilla

Tekstiili- ja sisustusbrändi Svenskt Tennin pop up -myymälä palvelee Helsingin keskustan tavaratalossa vielä vuoden 2019 loppuun saakka.

Helsingin keskustan Stockmannin pop up -myymälästä, 4. kerros, löytyy niin nykyaikaista kuin klassista muotoilua ja valittuja paloja Svensk Tennin tuotevalikoimasta, mm. tapetteja, värikkäitä tekstiilejä, tinaesineitä, maljakoita, tarjottimia, ruukkuja sekä paljon muuta. Naapurimaassamme rakastetut eläväiset kuosit ja ajaton muotoilu sopivat loistavasti myös suomalaiseen sisustusfilosofiaan, jossa sisustus on tapa tuoda esiin omaa persoonaa.

 

Uniikkia designia

Valtaosa ruotsalaisen Svenskt Tenn -sisustusyrityksen valikoimassa on yrityksen omaa, uniikkia muotoilua. Esimerkiksi muotoilija Josef Frank jätti luovuuden perintönään peräti 2000 huonekalun piirustukset sekä yli 160 kuviokaavaa. Valikoimasta löytyy lisäksi aikamme taitavimpien suunnittelijoiden ja taidekäsityöläisten muotoilemia esineitä sekä huonekaluja.

 

Erityistä Svenskt Tennissä on myös sen yritysmuoto: Svensk Tennin omistaa säätiö, jonka tavoitteena on mahdollistaa yrityksen ikuinen olemassaolo. Yrityksen tuottama voitto ohjataan tutkimustyöhön, mm. ekologisen kestävän kehityksen, ympäristönsuojelun, perinnöllisyystieteen, biolääketieteen sekä lääketieteen hyväksi.

 

Lähellä tuotettua

 

Valtaosa Josef Frankin suunnittelemista huonekaluista valmistetaan yhä samoilla smoolantilaisilla ja sörmlantilaisilla puusepänverstailla, jotka ovat valmistaneet huonekaluja yritykselle 1950-luvulta lähtien. Lasitavara valmistetaan muun muassa Reijmyressä. Kankaat ovat laadukasta, sataprosenttista puuvillaa tai pellavaa. Kankaiden kuosit painetaan aikaa vievällä, mutta pidemmän päälle kannattavalla seripainomenetelmällä – esimerkiksi värikkään Hawaii-kuosin painatus 60 metriin kangasta kestää kokonaisen päivän. Painomenetelmä hyödyntää päällepainatusta, jossa esimerkiksi vihreä pinta luodaan lisäämällä keltaisen päälle sinistä väriä. Josef Frank oli päällepainatuksen asiantuntija, mikä näkyy hänen kuoseissaan kauniina ja eläväisenä pintana.

 

Brazil-kuosin painatukseen hän käytti jopa kolmea väriä päällekkäin. Frankin kuoseissa on käytetty myös reaktiivisia väriaineita, jotka vaikuttavat sekä kankaan tuntumaan että sen kauniiseen ikääntymiseen. Reaktiiviset väriaineet päätyvät tekstiilin kuituihin, toisin kuin pigmenttivärit, jotka asettuvat kankaan pinnalle. Luonnollisesti myös lankakudoksen laatu vaikuttaa kokonaisuuteen.

 

Lämpimästi tervetuloa Svenskt Tennin taianomaiseen maailmaan Suomessa.