Kauneus  — 11.11.2016

Dyson Supersonic – huipputeknologiaa hiuksillesi

Dynaaminen muotoilu, maksimaalinen tehokkuus ja toimintoja ohjaava äly ovat tätä päivää jo lähes kaikessa arjen tekniikassa – miksei siis myös hiusten kuivaamisessa?

Oletko koskaan miettinyt, miksi hiustenkuivaaja näyttää juuri siltä kuin näyttää? Paksuhkon varren päässä on kookas yläosa ja suutin, josta ilma puhaltuu. Malli on pysynyt samana jo vuosikymmeniä ilman suuria muutoksia.

 

Kömpelöhkön muotoilun syy on hiustenkuivaajan moottori, joka edelleen, nykyaikaisesta teknologiasta huolimatta, on melko suuri suhteessa laitteen kokoon. Kookas moottori on sijoitettava kuivaajan yläosaan, jossa sille on parhaiten tilaa. Mutta onko se todella ainoa ratkaisu?

 

Kysymys vaivasi myös Dysonin suunnitteluinsinöörejä, jotka muutama vuosi sitten päättivät ottaa asiasta selvää. Innovatiivisista imureistaan tunnettu Dyson on ilmavirtoihin liittyvän fysiikan ja mekaniikan huippuasiantuntija – miksei sitä tietoa voisi hyödyntää myös hiustenkuivaajiin?

 

Kehitystyö omassa laboratoriossa

 

Insinöörit ottivat haasteekseen kehittää pienen, kevyen ja nopean digitaalimoottorin, joka soveltuisi antamaan voimaa hiustenkuivaajalle. Moottorin olisi oltava tarpeeksi tehokas liikuttamaan yli 13 litraa ilmaa sekunnissa, mutta koko saisi olla läpimitaltaan korkeintaan 27 millimetriä.

 

Tulevaisuuden hiustenkuivaajalta vaaditaan kuitenkin muutakin kuin keveys ja puhallusteho.

 

Voidakseen ymmärtää täysin hiusten ominaisuuksia ja erilaisten olosuhteiden vaikutusta niihin Dyson laajensi Malmesburyssa Englanissa sijaitsevaa tutkimus- ja tuotekehityskeskustaan omalla hiuslaboratoriolla. Hiuslaboratoriossa tutkittiin hiuksiin liittyvää tiedettä ja etenkin ilman ja hiusten vaikutusta toisiinsa.

 

Tutkimuksiin tarvittiin aidoista luonnonhiuksista tehtyjä hiussuortuvia, joita Dysonille hankittiin valtavia määriä. Niin valtavia, että yli 40 000 punnan hankinnat aiheuttivat lopulta maailmanlaajuisen pulan hiussuortuvista.

 

Saadakseen riittävästi ja mahdollisimman tarkkaa tutkimustietoa hiuksista Dysonilla oli tehtävä monenlaista kehitystyötä. Hiusten tutkimiseen ei ollut tarjolla oikeanlaista laitteistoa, joten Dysonin insinöörit suunnittelivat ja rakensivat sellaisen. Samaten uusiksi laitettiin vanhat testausmenetelmät, joiden tarkkuus ei vastannut asetettuja kriteerejä.

 

Dysonin kehittynein pikkumoottori

 

Yli neljän vuoden tutkimus- ja kehitystyön tuloksena syntyi hiustenkuivaaja, jota Dyson itse luonnehtii täysin uudenlaiseksi.

 

Supersonic-kuivaajan 1600 watin V9-digitaalimoottori on Dysonin kehittynein. Dysonin omien arvioiden mukaan pieni mutta pippurinen moottori on jopa kahdeksan kertaa nopeampi ja puolet kevyempi kuin perinteisten kuivaajien moottorit.

 

Kuivaajassa käytetty Air Multipier™ -teknologia kolminkertaistaa moottorista tulevan ilmavirran. Lisäksi teknologia auttaa kohdistamaan ilmavirran niin, että kuivaajalla voi kuivattaa ja muotoilla hiuksia samaan aikaan.

 

Pieni mutta tehokas moottori mahtuu kuivaajan kädensijaan, mikä siirtää kuivaajan painopisteen yläosasta alemmas varteen ja tekee kuivaajasta aiempaa vakaamman ja helpommin hallittavan. Moottori on sijoitettu koteloon, joten sen ääni on hiljainen ja hyödyntää ihmiskorvalle kuulumatonta taajuutta.

 

supersonic_moottori_580x865

 

Seis hiuksia vaurioittavalle lämmölle

 

Dysonin hiuslaboratoriossa insinöörit tutkivat muun muassa vaurioituneiden hiusten anatomiaa. He havaitsivat, että vaurioituneiden hiusten pinta ei heijasta valoa tasaisesti vaan valo hajoaa hiuksiin syntyneistä vauriokohdista. Siksi huonokuntoiset hiukset näyttävät kiillottomilta.

 

Yksi hiuksia vaurioittava asia on kuumuus, ja siksi hiusten muotoilu ja kuivatus rasittavat usein hiuksia. Dyson Supersonic -hiustenkuivaajaan asennettu termistori mittaa ilmavirran lämpötilan 20 kertaa sekunnissa, ja seuraa, ettei lämpö pääse nousemaan hiuksia vaurioittavalle tasolle.

 

Hiusten muotoilu helpottuu ja tehostuu, kun kuivaajan ilmavirta saadaan kohdistettua. Supersonicin silottava suukappale ohjaa kuivaajan ilmavirran hiuksiin laajasti ja tasaisesti. Diffuusorisuutin taas hajottaa ilmavirran tasaisesti hiusten ympärille, mikä vähentää hiusten pörröttymistä kuivatessa.

 

Muotoilutehonkeskitin on suunniteltu tarkkaan ja huolelliseen muotoiluun. Keskitin ohjaa kuivaajan puhaltaman ilmavirran tarkasti juuri haluttuun kohtaan. Sen ansiosta hiuksia voi muotoilla suortuva kerrallaan ilman, että muut hiukset sotkeutuvat mukaan.

 

Katso Dysonin video:


Dyson Supersonic jällenmyynnissä Suomessa vain Stockmann-tavarataloissa ja verkkokaupassa.

 

Artikkeli on tehty yhteistyössä Dysonin kanssa. 

Tekniset tiedot

MITAT (KXLXS) 245 x 78 x 97 mm
TAKUU 24 kk
TARVIKKEET Silottava suukappale, muotoilutehon keskitin, diffuusori, liukuestealusta, ripustin
NOPEUSASETUKSET Normaali kuivaus, nopea kuivaus, muotoilu
JOHDON PITUUS 2,7 m
PAINO 630 g
LÄMPÖASETUKSET Nopea kuivaus ja muotoilu 100 °C, normaali kuivaus 80 °C, hellävarainen kuivaus 60 °C, jatkuva kylmä ilma 28 °C
TEHO 1600 W
TUOTENUMERO Valkoinen 130450997, Pinkki 130450744

Seuraava artikkeli