Vastuulliset materiaalit

Stockmannin valikoimissa on laaja valikoima tuotteita, joiden valmistukseen on käytetty vastuullisesti tuotettuja materiaaleja. Tältä sivulta voit lukea vastuullisista materiaaleista lisää.

 

Luomupuuvilla

Luomupuuvilla on kestävä ja mukavantuntuinen luonnonmateriaali, joka viljellään ilman keinotekoisia lannoitteita tai torjunta-aineita sekä geenimuunneltuja siemeniä. Viljelyssä käytetään perinteistä puuvillaa vähemmän vettä, kemikaaleja, lannoitteita ja energiaa, jolloin tuotanto on ekologisempaa ja myös viljelijän hyvinvoinnille parempaa. Sertifiointijärjestelmän ansiosta luomupuuvilla on jäljitettävissä viljelijään asti.

 

Reilun kaupan puuvilla

Reilu kauppa on yksi eniten käytetyistä materiaalin eettisyyteen liittyvistä sertifikaateista. Reilun kaupan viljelijöille maksettava takuuhinta kattaa tekijöiden ja ympäristön kannalta kestävän tuotannon. Myös suurtilojen työntekijöiden palkka ja työolot ovat lakien mukaiset. Takuuhinnan lisäksi maksettavalla lisällä edistetään koko yhteisön hyvinvointia. Reilun kaupan puuvilla -sertifiointimerkki takaa puuvillaraaka-aineen sertifioinnin, kun taas Reilun kaupan tekstiilituotantomerkki kattaa koko tuotantoketjun.

 

Better cotton -puuvilla

Better cotton -hankkeen tavoitteena on muuttaa puuvillan tuotantoa vastuullisemmaksi maailmanlaajuisesti. Better cotton ei ole luomupuuvillaa, mutta sen viljelyssä käytetään perinteistä puuvillaa vähemmän vettä, kemikaaleja ja lannoitteita, jolloin tuotanto on ekologisempaa ja myös viljelijän hyvinvoinnille parempaa. Yksittäisessä tuotteessa käytetyn Better cotton -puuvillan osuutta ei voida tarkalleen osoittaa, mutta järjestelmä takaa, että valmistaja tukee ekologisempaa puuvillatuotantoa.

 

Kierrätyspuuvilla

Kierrätyspuuvilla valmistetaan tuotannossa ylijäävästä puuvillamateriaalista, joka revitään, kehrätään ja neulotaan uudelleen. Useimmiten kierrätyspuuvilla vaatii rinnalleen uutta materiaalia parhaan lopputuloksen saamiseksi. Kierrätyspuuvilla säästää raakapuuvillaa, kemikaaleja, vettä ja energiaa.

 

Luomuvilla

Sertifioidun luomuvillan tuotannossa syvennytään lampaiden ja ympäristön hyvinvointiin. Kasvatuksessa ei käytetä keinotekoisia torjunta-aineita, hormoneja tai muita haitallisia aineita, ja lampaat ruokitaan luonnonmukaisesti kasvatetulla rehulla. Lampaiden hyvien elinolosuhteiden lisäksi kasvatuksessa huolehditaan, ettei ympäristöön pääse haitallisia päästöjä.

 

Kierrätysvilla

Kierrätysvilla valmistetaan tuotannossa ylijäävästä villamateriaalista, joka revitään, kehrätään ja neulotaan uudelleen. Useimmiten kierrätysvillaa vaatii rinnalleen uutta materiaalia parhaan lopputuloksen saamiseksi. Kierrätyspuuvilla säästää raakavillaa, kemikaaleja, vettä ja energiaa.

 

Kierrätyspolyesteri

Kierrätyspolyesteriä voidaan valmistaa esimerkiksi teollisuuden ylijäämämateriaaleista, kierrätyspulloista ja muista käytetyistä materiaaleista. Kierrätetyn polyesterin käyttö vähentää raakamateriaalien, veden, kemikaalien ja energian kulutusta.

 

Kierrätysmateriaali

Käytettyjä tai teollisuuden ylijäämäksi jääneitä materiaaleja hyödynnetään uusissa tuotteissa. Kierrätysmateriaalin hyödyntäminen vähentää raakamateriaalin tarvetta sekä veden, kemikaalien ja energian kulutusta.

 

Lyocell, Tencel

Uusiutuvasta selluloosasta valmistettu lyocell on biohajoavaa ja sillä on pieni vedenkulutus.  Ekologista muuntokuitua valmistetaan esimerkiksi eukalyptuksesta, pyökistä, koivusta, kuusesta tai männystä. Samankaltaiseen viskoosiin verrattuna Lyocellin tuotanto kuluttaa vähemmän energiaa ja kemikaaleja. Tencel on tunnetuin vaatteiden lyocell-kuitu.

 

Sustainable material

Stockmannilla käytössä oleva avainsana, jota käytetään kertomaan vastuullisesta materiaalivalinnasta. Sustainable material -avainsanan saaneissa tuotteissa vähintään puolet materiaalista on lyocellia, luomupuuvillaa, kierrätysmateriaalia, Reilun kaupan puuvillaa tai Better cotton -puuvillaa.

 

Sustainable DESIGN -merkki

Helpottaaksemme vastuullisten valintojen tekemistä asiakkaillemme, olemme lisänneet omien merkkien vaatteisiimme Sustainable DESIGN -merkin kertomaan esimerkiksi tuotteessa käytetystä lyocellista tai luomupuuvillasta.

 

Design from Finland

Korkeatasoisesta kotimaisesta osaamisesta ja laadukkaasta muotoilusta kertovan Design from Finland -tunnuksen myöntää asiantuntijoista koottu puolueeton Design from Finland -toimikunta. Kotimaisen alkuperän lisäksi myöntämisperusteina ovat myös yrityksen investoinnit suomalaiseen muotoiluun. Design from Finland -tunnus myönnettiin Stockmannin omille merkeille keväällä 2017.

Lue lisää Stockmannin vastuullisuusohjelmasta