Kierrätä poistotekstiilisi

Keräyspiste avattu nyt myös Turun tavaratalossa

Löytyykö kaapeistasi poistotekstiiliä, joka ei enää sovellu esim. hyväntekeväisyysjärjestöjen keräyksiin, mutta jota et haluaisi heittää roskiinkaan?

Stockmann aloitti viime vuonna Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:n kanssa palvelun, jossa voit lajitella rikkinäiset sekä käyttö- ja korjauskelvottomat tekstiilisi hyötykäyttöön.

Nyt olemme aloittaneet poistotekstiilin keräyksen myös Turun tavaratalossa yhteistyössä Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) kanssa.

 

 

Mitä voin tuoda poistotekstiilikeräykseen?

Poistotekstiilikeräykseen kuuluvat rikkinäiset, virttyneet tai muutoin käyttökelvottomat vaatteet ja kodintekstiilit, kunhan ne ovat kuivia ja puhtaita. Pienet kuivat tahrat eivät haittaa. Esimerkiksi takit, housut, hameet ja paidat sekä lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat voi toimittaa tiiviisti suljettuun muovipussiin pakattuna poistotekstiilikeräystä varten.

Mm. hygieniasyistä keräykseen ei voi tuoda alusvaatteita, sukkia, tyynyjä, peittoja, pehmusteita, mattoja, vöitä, laukkuja tai kenkiä eikä kosteita, öljyisiä, homeisia, ötökkäisiä tai voimakkaan hajuisia tekstiilejä. Nämä voit lajitella sekajätteeseen.

 

Mitä kerätylle poistotekstiilille tapahtuu?

Kaikki keräykseen toimitetut poistotekstiilit lajitellaan, käsitellään ja hyödynnetään uusien tekstiilien raaka-aineena. Ympäristövastuun ja resurssitehokkuuden edistämisen ohella pilottimme tukee myös kotimaista kiertotaloutta. Esikäsittelyn jälkeen kaikki hyödyntämiskelpoiset tekstiilit toimitetaan Paimioon, johon avattiin syksyllä 2021 Pohjois-Euroopan suurin poistotekstiilin jalostuslaitos. Laitos voi käsitellä vuoden aikana jopa viisi miljoonaa kiloa tekstiiliä.

 

 

Mihin voin tuoda poistotekstiilini?

Tuo poistotekstiilisi muovipussiin tai -säkkiin pakattuna taravataloissamme sijaitseviin keräysrullakoihin.
Keräysrullakoiden sijainnit ovat:

Helsingin keskusta 
– 6.krs, keskushissit
– P3, noutopiste

Itis
– 2.krs, asiakashissit

Jumbo
– 2.krs, lastenosasto

Tapiola
– 1.krs, Palvelupiste, asiakkaiden lepopiste

Turku
– 2.krs, Kristiinankadun puoleisessa päässä