Tekstiilien hoito-ohjeita

Kaikki tekstiilien hoitoon

Oikeanlaisella vaatehuollolla voit pidentää vaatteen käyttöikää. Valikoimistamme löydät silitysraudat ja -laudat, höyrystimet, pyykkikorit, kuivaustelineet ja paljon muuta.

Osta tuotteet pyykkihuoltoon

 

Viisi vinkkiä neuleiden huoltoon

Käyttökertojen välissä kevyesti huollettu neule näyttää siistiltä ja säilyy kauniina pidempään. Pikkuisen perusteellisempi huoltohetki puolestaan uudistaa myös nuhjaantuneen ja nyppyyntyneen lempineuleen jälleen uudenveroiseksi. Katso viisi vinkkiä neuleiden huoltoon!

Lue artikkeli

 

Näin huollat tekstiilisi oikein

– Noudata ensisijaisesti tuotekohtaista pesuohjetta.
– Tyhjennä taskut ja sulje vetoketjut ennen pesua. Löysää kiristysnauhat, jotta vaate pysyy pesussa mahdollisimman väljänä.
– Muotoile pesty vaate kosteana ja kuivata se auringonvalolta suojattuna.
– Hoito-ohjelappu on hyvä säilyttää tuotteessa kiinni pesuohjeen ja tuotteen jälleenmyyntiarvon vuoksi.
– Pesukertojen väliä voidaan pidentää poistamalla ja käsittelemällä vaatteisiin tulleet tahrat paikallisesti mahdollisimman pian.

 

Tekstiilien hoito-ohjesymbolit

 

Materiaalit ja hoito-ohjeet

 

 

PUUVILLA

Puuvilla on yleisin luonnonkuitu. Ominaisuuksiltaan se on pehmeä, hengittävä ja kestävä materiaali. Puuvillavaatteita on helppo pestä, eivätkä ne nyppyynny käytössä. Puuvillalla on hyvä kosteudenimukyky, minkä vuoksi se ei sähköisty, mutta kuivuu hitaasti. Puuvillainen vaate saattaa kutistua 3–5 % ensimmäisessä pesussa. Puuvillavaatteet kannattaa pestä nurinpäin käännettynä, saman sävyisten vaatteiden kanssa. Muotoile vaate pesun jälkeen ja suorista saumat. Puuvillatuote voi olla ryppyinen pesun jälkeen, joten se kannattaa silittää.


PELLAVA

Pellava on kestävä ja ympäristöystävällinen luonnonmateriaali, joka hylkii likaa.

Pellavan ominaisuuksiin kuuluu hengittävyys, kaunis kiilto ja lujuus. Vaikka kangas rypistyy melko helposti, lisääntyvät sen mukavuus ja pehmeys pesukertojen myötä. Pellavavaatteet eivät nukkaannu, vaan näyttävät ahkerankin käytön jälkeen kuin uusilta, kunhan niitä on pesty ja hoidettu oikein. Pellava imee hyvin kosteutta ja siirtää pois kehon ylimääräistä lämpöä, minkä ansioista pellavavaatteet tuntuvat mukavan viileiltä ihoa vasten. Pellavavaatteet pestään väljästi erillään muusta pyykistä, mieluiten nurinpäin käännettyinä ja kuivataan alhaisella lämmöllä, jotta kuidut eivät rikkoudu. Silittäessä pellavakankaan pinta muuttuu tiiviiksi ja paremmin likaa hylkiväksi. Pellavatuotteet saattavat kutistua hieman pesussa. Suorista tekstiilit heti pesun jälkeen, muotoile tarvittaessa ja ripusta narulle. Pellavatekstiilit kannattaa pestä erillään muusta pyykistä etenkin ensimmäisessä pesussa, sillä pellavasta irtoaa pesussa pieniä kuituja, jotka saattavat kiinnittyä muihin koneessa oleviin kankaisiin.


VISKOOSI

Viskoosi on pehmeä ja hengittävä muuntokuitu, joka laskeutuu kauniisti. Viskoosi tuntuu iholla viileältä ja miellyttävältä, eikä se sähköisty käytössä. Pese viskoosivaatteet hienopesuohjelmalla ja käytä lyhyttä linkousta. Viskoosin kestävyys heikkenee märkänä, joten vältä voimakasta pesua ja linkousta. Pesun jälkeen vaate kannattaa nostaa välittömästi kuivumaan, jotta siihen ei muodostu pesuraitoja. Viskoosi saattaa kutistua pesussa ja tuntua jäykältä, mutta höyrysilityksessä mitat ja laadulle ominainen pehmeys palautuvat hyvin. Painavat viskoosiset vaatteet ja neuleet on hyvä kuivattaa vaakatasossa, jotta ne eivät veny.


LYOCELL

Lyocell on ympäristöystävällinen puukuidusta valmistettava muuntokuitu. Se on pehmeä, hengittävä, imukykyinen ja kestävä materiaali. Lyocell voi kutistua pesussa eikä kestä korkeita pesulämpötiloja. Pese lyocell-vaatteet hienopesuohjelmalla ja käytä lyhyttä linkousta. Pesun jälkeen vaate kannattaa nostaa välittömästi kuivumaan, jotta siihen ei muodostu pesuraitoja. Lyocell saattaa tuntua jäykältä pesun jälkeen, mutta höyrysilityksessä mitat ja laadulle ominainen pehmeys palautuvat hyvin. Muotoile tuote kosteana varovasti oikeisiin mittoihinsa ja ripusta kuivumaan tai kuivata tasolla. Painava lyocell-vaate on hyvä kuivattaa vaakatasossa, jotta se ei veny. Lyocell kannattaa silittää kostean liinan läpi.


POLYESTERI

Polyesteri on ylivoimaisesti eniten tuotettu tekokuitu. Materiaalina se on luja, elastinen, pehmeä ja rypistymätön sekä vettä ja likaa hylkivä, minkä lisäksi sillä on hyvä hankauksen kesto. Polyesteriä lisätään usein muiden kuitujen sekaan lisäämään tuotteen käyttöikää, kestävyyttä, huollettavuutta ja mittojen pitävyyttä. Luonnonkuituihin verrattuna polyesterin vedenkulutus on valmistusprosessin aikana vähäisempää. Polyesterivaatteet sähköistyvät helposti, mitä voi ehkäistä käyttämällä pesussa huuhteluainetta. Pesun jälkeen vaatteita ei tarvitse silittää.


SILKKI

Silkki on materiaalina sileä, pehmeä ja hengittävä eläinkuitu, jota saadaan silkkiperhosen toukan koteloista. Silkki on vahva kuitu, jolla on hyvä kosteudenimukyky. Silkki tuntuu viileältä iholla, mutta omaa erinomaiset lämmöneristysominaisuudet. Lämpötilan mukaan se on joko lämpimän tai viileän tuntuinen iholla. Usein silkin hoidoksi riittää pelkkä tuuletus. Silkkivaatteet tulee kuitenkin pestä riittävän usein, sillä lika ja hiki heikentävät silkin kestävyyttä ja saattavat haalistaa värejä. Käytä silkille tarkoitettua mietoa pesuainetta. Silkkivaate kannattaa höyryttää varovasti hieman kosteana. Käsin pestessä vältä vääntämistä ja kovaa hankaamista.  Älä kuivata silkkivaatetta suorassa auringonvalossa, sillä valo vahingoittaa värejä. Silkki on erittäin herkkä materiaali ja siksi silkkivaatteet kannattaa pestä käsin tai silkinpesuohjelmalla, mikäli pesuohje sen sallii. Käytä pesupussia ja mietoa, silkille tarkoitettua pesuainetta. Silkkivaatteita ei saa kuivata kuivausrummussa.


VILLA (MERINOVILLA)

Villa on lämmin, joustava ja pehmeä eläinkuitu. Villalla erinomainen lämmöneristyskyky, kosteudensiirtokyky ja joustavuus. Villa ei rypisty eikä sähköisty helposti. Villa hylkii vettä ja likaa, joten villatuotteita ei tarvitse pestä usein. Villavaatteissa kannattaakin ensisijaisesti suosia tuulettamista suojaisessa raikkaassa tilassa tai höyryttämistä pesun sijaan. Höyrytys silottaa kuidut ja puhdistaa neuletta. Käytä villavaatteeseen vaatehöyrystintä tai silitä kevyesti höyryttämällä kostean liian läpi oikealta tai nurjalta puolelta. Jätä vaate kuivumaan höyrytyksen jälkeen.

Villavaatteille suositellaan käytettävän villalle tarkoitettua nestemäistä pesuainetta. Pese nurinpäin käännettynä. Käsin pestäessä villaneuleet tulee pestä hellävaraisesti, välttäen liottamista sekä hankausta, jotta tuote ei huovuttuisi. Pesun jälkeen villavaatteen voi rullata pyyhkeen sisään ja puristella ylimääräinen vesi varovasti pois. Muotoile tuote pesun jälkeen varoen ja kuivata pyyhkeen päällä vaakatasossa tasaisella pinnalla huoneenlämmössä, sillä tasokuivaus estää villatuotteen venymisen.

Villakammalla voit hellävaraisesti poistaa tuotteen pinnalta nyppyjä ja pidentää vaatteen käyttöikää. Kampaa nyppyiset kohdat nukkakammalla neuleen silmukoiden suuntaisesti. Suositeltavaa on testata nukkakampaa aluksi neuleen nurjalle puolelle. Nyppyjen poiston jälkeen sumuta neuleelle hieman vettä ja harjaa se pehmeällä vaateharjalla. Paksuille, karkeille, lampaanvillaisille neuleille nukkakampa ei välttämättä ole tarpeeksi tehokas, vaan tällöin nypyt voi poistaa tuotteen pinnasta nukkakivellä. Nukan ja nyppyjen poisto ohentaa ajan myötä neuletta, joten etenkin ohuita neuleita kannattaa huoltaa ennaltaehkäisevästi vaateharjalla nyppyjen estämiseksi. Harjaaminen silottaa neuleen pinnan sekä poistaa pölyä ja irronneita kuituja. Nypynpoiston ja harjauksen jälkeen on vielä suositeltavaa höyryttää vaate.


ALPAKKA

Alpakan villa on hengittävä, lämmin, pitkäkuituinen ja luja eläinkuitu, joka on erityisen pehmeää ja sileää. Alpakan villa tunnetaan villoista ympäristöystävällisempänä vaihtoehtona, sillä alpakan kasvatus ei kuluta maaperää, ja yksi eläin tuottaa merkittävän määrän villaa. Villavaatteissa kannattaa suosia ensisijaisesti tuulettamista suojaisessa raikkaassa tilassa tai höyryttämistä pesun sijaan. Alpakkatuotteille soveltuvat samat hoito-ohjeet kuin villalle.


KASHMIR

Kashmir on ominaisuuksiltaan pehmeä, lämmin ja hengittävä eläinkuitu. Se on erittäin hieno villakuitu, joka luokitellaan luksuskuiduksi korkean hintansa takia. Kashmirvillavaatteet kannattaa ensisijaisesti tuulettaa pesun sijaan. Käsin pestäessä kashmirneuleet tulee pestä hellävaroen hankausta välttäen, jotta ne ei huovuttuisi. Kashmirtuotteille soveltuvat samat hoito-ohjeet kuin villalle.


MOHAIR

Mohairvilla on angoravuohesta saatavaa hienolaatuista silkinkaltaista villaa. Mohair on kestävää ja kiiltävää eläinkuitua, jolla on hyvä vedenkestävyys, lujuus eikä se rypisty helposti. Mohair eristää lämpöä erinomaisesti. Mohairvillavaatteissa kannattaa suosia ensisijaisesti tuulettamista suojaisessa raikkaassa tilassa tai höyryttämistä pesun sijaan. Mohairvillatuotteille soveltuvat samat hoito-ohjeet kuin villalle.


FARKKUJEN HOITO-OHJE

Denimtuotteita ei tarvitse pestä usein, usein riittää käytön jälkeen tuulettamien. Ennen konepesua sulje vetoketju ja käännä farkut nurinperin, jotta väri säilyy parempana. Farkkukankaille suositellaan nestemäistä pesuainetta ja hellävaraista linkousta. Farkkukangas kannattaa ottaa pesukoneesta kuivumaan heti pesun jälkeen pesuraitojen välttämiseksi. Huomioi, että uusista tummista farkuista saattaa irrota kuivaväriä.


ALUSVAATTEIDEN PESU

Puuvillaiset alusvaatteet ja sukat voi yleensä pestä 60 asteessa. Alushousut, bokserit ja sukat puhdistuvat paremmin ja tulevat hygieenisemmiksi korkeammassa pesulämpötilassa.

Silkkiset alusvaatteet ja muut herkemmät materiaalit voi pestä hellävaraisella käsinpesuohjelmalla 30 tai 40 asteessa. Tuotekohtainen hoito-ohje kannattaa tarkastaa tuotteen pesulapusta. Vältä huuhteluaineen käyttöä alusvaatteiden pesussa, koska asujen elastaanilangat voivat löystyä ja mikrokuituisten asujen hengittävyys häviää.


RINTALIIVIEN PESU

Käsinpesu on paras ja turvallisin tapa pestä rintaliivejä. Käsinpesussa rintaliivit tulee laittaa pesualtaaseen kylmään veteen likoamaan noin 5 minuutiksi. Pesuaineena suositellaan käyttämään mietoa nestemäistä hienopesuainetta. Rintaliivit tulee huuhdella huolellisesti. Käsinpesun jälkeen suositellaan laittamaan rintaliivit puhtaan pyyhkeen väliin, taputtelemaan ylimääräinen vesi pois ja vasta tämän jälkeen ripustaa kuivumaan. Mikäli peset rintaliivisi pesukoneessa, kannattaa käyttää verkkokankaista pesupussia ja hellävaraista käsinpesuohjelmaa. Rintaliivit voi yleensä pestä 30 tai 40 asteessa. Tuotekohtainen pesuohje tulee tarkastaa pesulapusta. Rintaliivejä ei saa pestä raskaiden vaatteiden kanssa. Sulje rintaliivien kiinnitys ennen pesua, jotta hakaset eivät tartu tai hankaa rintaliivejä. Pesun jälkeen rintaliivien kupit tulee muotoilla alkuperäiseen muotoonsa.


UIMA-ASUJEN PESU

Uima-asu kannattaa huudella välittömästi käytön jälkeen, näin voidaan pidentää tuotteen käyttöikää. Koska pelkkä huuhtelu ei kuitenkaan poista vaatteesta kemikaalijäämiä, aurinkovoidetta, suolaa ja hikitahroja, on suositeltavaa pestä uima-asu jokaisen käyttökerran jälkeen. Uima-asut, erityisesti kaarituelliset, suositellaan pestävän käsin haaleassa vedessä nestemäisellä hienopesuaineella. Huuhtele uimapuku pesun jälkeen hyvin, puristele ylimääräinen vesi pois välttäen voimakasta vääntämistä. Jos pesuohjeessa sallitaan konepesu, valitse 30 asteen hienopesuohjelma ja käytä pesupussia. Uima-asujen pesussa ei saa käyttää huuhteluainetta, valkopyykille tarkoitettua pesuainetta eikä muita valkaisevia aineita. Uima-asu kannattaa kuivattaa ilmavasti, vältä kuitenkin ripustamista olkaimista, jotta ne eivät veny. Kuivattaminen vaakatasossa estää parhaiten tuotteen venymisen. Jos uimapuvussa tai bikineissä on irrotettavia toppauksia, ne on hyvä ottaa erikseen kuivumaan. Uima-asuja ei saa kuivattaa auringossa, saunassa, lämpöpatterilla tai kuivausrummussa.


UNTUVATUOTTEIDEN PESU

Sulje vetoketjut ja nepparit sekä tarkista, että tuote on ehjä ennen pesua. Untuvatuote suositellaan pestävän nurinpäin käännettynä ja käyttämään pesuun untuvashampoota tai mietoa, nestemäistä pesuainetta. Huuhteluaineen käyttöä kannattaa välttää. Käytä pesuohjelmaa, jossa on runsas huuhtelu sekä tehokas ja pitkä linkous. Untuvatuotteen kuivuessa sitä on välillä hyvä ravistella ja pöyhiä käsin, sillä untuvat kasautuvat usein yhteen ja kuivuminen on näin ollen hidasta. Pesuohjeen salliessa untuvatuote suositellaan kuivaamaan kuivausrummussa matalassa lämpötilassa, kunnes kangas ja untuvatäyte ovat täysin kuivia. Kuivausrummun ohjelma on hyvä välillä pysäyttää, ottaa tuote pois rummusta sekä ravistella ja pöyhiä sitä käsin.


LASTENVAATTEIDEN PESU

Lastenvaatteet pestään kuten muutkin vaatteet. Noudata aina tuotekohtaista pesuohjetta. Varmista, että kaikki vetoketjut ja tarrakiinnitykset ovat kiinni ja suljettuina. Löysää kiristysnauhat, jotta vaate on mahdollisimman väljänä pesussa. Vauvojen, pienten lasten sekä herkkäihoisten vaatteet on hyvä pestä ennen ensimmäistä käyttöä, jotta tuotteista saadaan kaikki valmistuksessa syntynyt pöly, kemikaalit ja tuoksut pois.


ULKOILUVAATTEIDEN PESU

Pese ulkoiluvaatteet pesuohjeiden mukaisesti joko käsin tai pesukoneessa, useimmiten 30 °C asteessa miedolla, nestemäisellä pesuaineella huuhteluainetta välttäen. Käännä vaatteet nurinpäin sekä sulje vetoketjut ja napit. Käytä normaalia pesuohjelmaa ylimääräisen huuhtelun kera, jotta kaikki pesuaine varmasti huuhtoutuu pois. Valitse hellävarainen linkous, mikäli tuotteen voi pestä pesukoneessa. Linkous tulee tehdä matalilla kierroksilla. Kuivaa vaate huoneenlämmössä mieluiten vaakatasossa kuivaustelineen päällä. Voit laittaa urheiluvaatteet myös kuivauskaappiin, jos pesuohjeessa se sallitaan. Rukkaset kuivuvat nopeammin, jos käännät ne nurinpäin.

Kuorivaatteet: Kuorivaatteita pestessä on syytä välttää huuhtelu- sekä valkaisuaineita. Ripusta pesty kuorivaate henkariin kuivumaan. Vanutäytteiset takit ja housut kannattaa pestä yksinään väljässä vedessä. Varmista, että vanutäytteiset ulkoiluvaatteet ovat täysin kuivia ennen käyttöönottoa tai säilytystä.