Usein kysyttyä poistotekstiilien kierrätyksestä

Miksi poistotekstiileitä lajitellaan?
Poistotekstiilien erilliskeräyksellä pyritään pidentämään tekstiilien käyttöikää ja edistämään materiaalitehokasta uusiokäyttöä. Pyrimme jätteen määrän vähentämiseen ja palauttamaan uusiokäyttöön kelpaavat materiaalit takaisin kiertoon.

Mitä poistotekstiileille tehdään?
Keräyskokeilun aikana kerätyt tekstiilit toimitetaan yhteistyökumppaneille lajiteltavaksi. Lajitellut tekstiilit ohjataan tästä joko uudelleenkäyttöön, energiahyötykäyttöön tai välivarastoon, josta ne toimitetaan Paimioon materiaalikierrätykseen.

Miten tämä keräys eroaa vaatekauppojen tekstiilikeräyksistä tai yhteistyökumppaneiden muista keräyksistä?
Käyttökelpoiset tekstiilit voi toimittaa UFF, Recci ja Kierrätyskeskus -keräykseen. Poistotekstiili ei kuulu heidän keräyksiinsä. Poistotekstiiliin laitetaan tekstiilejä, joita ei voida enää myydä eteenpäin. Kaikki keräämämme tekstiili kerätään, lajitellaan ja käsitellään Suomessa, eikä prosessoimatonta materiaalia lähetetä ulkomaille. Vaatekauppojen keräyksissä tekstiilit voidaan lähettää ulkomaille käsiteltäväksi.

Miksi keräykseen ei saa laittaa peittoja, tyynyjä, mattoja tai pehmoleluja?
Poistotekstiilit käsitellään mekaanisen kierrätyksen avulla, johon yllä mainitut tuotteet soveltuvat huonosti. Peittojen, tyynyjen tms. ongelmana on vanutäyte, joka soveltuu huonosti mekaaniseen kierrätykseen.
Matoissa on usein useampia tekstiililaatuja ja/tai muovinen pohjapinnoite, joten ne eivät sovellu mekaaniseen kierrätykseen. Prosessi ei pysty käsittelemään mattoja, vaikka matto olisikin vain puuvillaa.

Miksi keräykseen ei saa laittaa alusvaatteita tai sukkia?
Alusvaatteet ja sukat luokitellaan hygieniatekstiiliksi, joten ne tulee hävittää sekajätteen mukana.
Alusvaatteiksi luokitellaan: rintaliivit, aluskalsarit/alushousut ja sukat/sukkahousut

Miksi tekstiili ei saa olla märkää, homeista tai haisevaa?
Märkiä tai homeisia tekstiileitä ei voida hyödyntää ja ne pilaavat muita puhtaita tekstiilejä. Poistotekstiilien lajittelu tehdään käsin, joten märät ja homeiset tekstiilit voivat aiheuttaa haittaa lajittelijoille. Poistotekstiileiden ei tarvitse olla puhtaaksi pestyjä, mutta todella likaiset, esim. öljyiset tekstiilit tulee ohjata sekajätteeseen. Voimakkaasti haisevista (esim. tupakanhajuiset tekstiilit) tekstiileistä ei saada poistettua hajua kierrätysprosessissa. Tuhoeläinten, kuten koiperhosten, syömät tekstiilit tulee ohjata sekajätteeseen.

Saako poistotekstiilikeräykseen laittaa kenkiä, vöitä, laukkuja tms?
Kengät, vyöt, laukut tms. eivät ole tekstiileitä, joten ne eivät kuulu poistotekstiilikeräykseen. Näissä tuotteissa on myös niin vähän hyödynnettävää materiaalia, joten niitä ei pystytä hyödyntämään mekaanisessa kierrätyksessä. Hyväkuntoisia kenkiä, vöitä, laukkuja tms. voit jättää Sortti-aseman Kierrätyskeskuksen konttiin tai muihin tavarakeräyksiin. Huonokuntoiset tuotteet kuuluvat sekajätteeseen.

Miksi tekstiilit tulee pakata muovisäkkeihin?
Muovipussi suojaa tekstiileitä mahdolliselta kosteudelta ja lialta, jotka voivat pahimmassa tapauksessa pilata suuria tekstiilieriä. Pussiin pakattuja tekstiilejä on myös helpompi kuljettaa ja käsitellä yhteistyökumppaneiden pisteissä.
Mikäli poistotekstiilit eivät ole muovipussissa, ne tulee ohjata sekajätteeseen. Irtonainen poistotekstiili on altis pilaantumiselle ja sitä on hankalampi käsitellä.