Muoti  — 31.7.2023

Aina yhtä tyylikäs housupuku

Inspiroidu miesten pukumuodista ja valitse juhlaan tai töihin aina tyylikäs housupuku. Housupuku on paitsi ikoninen muotiklassikko myös erityisen trendikäs juuri nyt.

Miesten muodin inspiroima housupuku on pikkumustan, kauluspaidan ja farkkujen veroinen muotiklassikko, joka muuntautuu helposti moneen tilanteeseen ja toimii vaatekaapin perustana vuodesta toiseen.

 

Vaikka housupuku edustaa nykyään klassista tyyliä, oli se aikanaan suorastaan vallankumouksellinen vaate. Näyttelijä Marlene Dietrich nähtiin miesten puvuissa kyllä jo 1930-luvulla, mutta housuasuinen nainen oli edelleen harvinaisuus vuonna 1966, kun Yves Saint Laurent esitteli ikonisen Le Smoking -housupuvun syys-talvimallistossaan. Miesten smokin inspiroima, iltakäyttöön suunniteltu naisten housupuku oli aikaansa edellä ja sai täystyrmäyksen muotitalon asiakaskunnalta, mutta nousi nuorten ja modernien naisten suosikiksi heti, kun puvusta tehtiin kohtuuhintaisempi versio merkin Rive Gauche -valmisvaatemallistoon.

 

Le Smoking -housupuvun myötä housuista tuli hiljalleen yleisesti hyväksytty vaate naisten pukeutumisessa, ja Saint Laurent alkoi suunnitella jokaiseen mallistoonsa jonkinlaisen housupuvun: liituraitakuvioisen, ruudullisen, kaksirivisen, safarityylisen… Esimerkin innoittamina muutkin muotisuunnittelijat alkoivat tehdä omia versioitaan housupuvusta ja poimia naisten vaatteisiin vaikutteita miesten pukeutumisesta.

 

Vuosikymmenien myötä housupuku vakiinnutti asemansa klassikkovaatteena, joka ei koskaan mene pois muodista ja löytää tiensä trendien aallonharjalle yhä uudelleen. Esimerkiksi 1980-luvulta muistetaan muun muassa Giorgio Armanin mestarillisesti räätälöidyt voimapuvut topattuine hartioineen, joilla miesvaltaiseen bisnesmaailmaan astuneet naiset viestivät itsevarmuutta ja statusta.

Housupuku joka tyyliin

Juuri nyt housupuku on jälleen erityisen ajankohtainen ja saatavilla moneen tyyliin sopivana. Pinnalla ovat linjakkaan räätälöinnin lisäksi väljät linjat, ja housupuku voi olla yhtä hyvin muotolaskoksilla tyköistuvaksi muotoiltu kuin pehmeärakenteinen ja rennosti istuva. Lahkeissakin on varaa valita: kauden housutrendeistä pinnalle nousevat niin leveät liehulahkeet kuin alaspäin kapenevat, nilkkamittaiset sikarilahkeet – prässeillä tai ilman. Sopiva housupuku saattaa löytyä myös miesten osastolta.

 

Housupukuja on nyt saatavilla myös kaikissa väreissä. Klassisten värien lisäksi nähdään paljon pastellisävyjä sekä rohkeita värejä, kuten pinkkiä ja oranssia. Kesäkäyttöön elegantti valinta on beige tai valkoinen housupuku vaikkapa pellavaisena. Ajankohtaisia ovat myös kuviolliset housupuvut klassisista liituraita- ja ruutupuvuista leikkisää väri- ja kuosi-ilottelua tarjoaviin housupukuihin.

Housupuku arkeen ja juhlaan

Klassinen ja juhlava

 

Räätälöity, musta housupuku on miesten tumman puvun vastine, eli varma valinta niin tärkeään työtapaamiseen kuin viralliseen juhlatilaisuuteenkin ympäri vuoden. Klassinen tapa stailata musta housupuku on pukea alle skarppi kauluspaita tai juhlava pusero ja sujauttaa jalkaan korkeat korot. Housupuvun asiallista ilmettä voi pehmentää lisäämällä asuun ripauksen röyhelöitä, hempeitä kuvioita tai suloisia pastellisävyjä.

Rento ja trendikäs

 

Värikäs tai kuviollinen housupuku sopii rennompaan tilaisuuteen ja arkikäyttöönkin. Kevyt materiaali ja väljä leikkaus riisuvat housupuvusta turhan jäykkyyden, ja tennarit sekä simppeli neulostoppi viimeistelevät mukavan ja huolettoman tyylin.