Muoti  — 1.1.2023

Silkkipaita: elegantti klassikko
arkeen ja juhlaan

Silkkipaita on todellinen klassikkovaate, joka kestää aikaa ja sopii kaiken kanssa. Vinkkiemme avulla löydät täydellisen silkkipaidan, stailaat sen sekä arkeen, työhön että juhlaan ja huollat puseroasi oikeaoppisesti.

Silkkipaitaan pukeutuminen tuntuu aina pikkuisen ylelliseltä, mutta oikeastaan silkki on aika käytännöllinen materiaali: hengittävä ja lämpöä eristävä luonnonkuitu, joka pystyy imemään suuren määrän kosteutta tuntumatta märältä. Siksi silkkiä käytetään myös yö- ja alusasuissa, ja esimerkiksi silkkinen aluspaita on erinomainen valinta sekä kuumaan että kylmään ilmastoon. Myös silkkipusero sopii ympärivuotiseen käyttöön, sillä se tuntuu mukavan lämpimältä talvella ja viilentää kivasti oloa kesällä.

Näin löydät täydellisen silkkipaidan

Laadukas silkkipaita on elegantti luottovaate ja hyvä sijoitus, jolle on taatusti käyttöä vuodesta ja sesongista toiseen. Siksi silkkipaitaan voi hyvillä mielin vähän panostaakin, sillä lukemattomat käyttökerrat tekevät kyllä kalliimmastakin silkkipaidasta hintansa arvoisen – puhumattakaan arkiaamujen asukriiseistä, joita silkkipaidat tunnetusti vähentävät.

 

Etenkin klassinen, ilmeeltään vähäeleinen silkkipaita on helppo yhdistää monenlaisiin asukokonaisuuksiin, ja se sopii mainiosti niin arkeen, työhön kuin juhlaan. Monikäyttöisin on klassista paitapuseroa muistuttava malli, jossa on pitkät hihat, siro paitakaulus ja napituslista. Sopiva helman mitta riippuu käyttäjästä: sujautatko paidan housunkauluksen alle vai saako pusero laskeutua lantiolle?

 

Jos silkkipaita saa mielestäsi olla hieman ilmeikkäämpi, valitse pusero, jossa on pitkät solmittavat nauhat, jotka voit joko solmia rusetiksi, kietoa ohuen huvin tapaan kaulan ympärille tai solmia kuin solmion.

 

Silkkipaita saa olla mieluummin väljä kuin tyköistuva, sillä riittävä väljyys takaa, että ohut kangas ei pääse repeämään saumakohdista edes liikkuessasi. Tarkista siis silkkipaitaa sovittaessasi, ettei esimerkiksi nappilista irvistä tai hihojen kangas pingotu, kun liikuttelet käsiäsi.

 

Aidon silkin tunnistat siitä, että se tuntuu pehmeältä sormissa ja hohtaa (viskoosi kiiltää).

Silkkipaita sopii arkeen ja juhlaan

Silkkipaita on siitä näppärä vaate, että se sopii ihan yhtä hyvin osaksi arkisempaa työtyyliä kuin juhla-asuakin. Arkena voit yhdistää silkkipaitaan esimerkiksi rennot farkut, särmikkään nahkahameen tai vaikka leveälahkeiset neulehousut – hienostunut silkkipaita taikoo rennostakin alaosasta toimistokelpoisen. Tennarit tuovat tyyliin rentoutta, kun taas ajattomat ballerinat tai korkonilkkurit antavat asulle ripauksen ranskatarten eleganssia.

 

Juhlakäytössä klassinen silkkipaita tai siro silkkitoppi on mainio pari niin hulmuaville helmoille kuin linjakkaalle housupuvullekin. Hillitty silkkipaita tasapainottaa koreaakin juhlavaatetta, joten voit huoletta yhdistää siihen paljetteja, pitsiä tai oikeastaan ihan mitä vain ja olet aina tyylikäs. Jos olet suuntaamassa iltarientoihin, kokeile simppeliä stailausvinkkiä: pue valkoisen silkkipaidan alle mustaa pitsiä.

SILKKIPAITA ARKEEN

SILKKIPAITA JUHLAAN

Kohtele silkkipaitaasi oikein

Silkkivaatteen ainoa hankaluus on sen hivenen työläämpi huolto. Kevyen toimistopäivän jälkeen silkkipaidalle riittää pelkkä tuuletus, mutta jos paita likaantuu tai hikoilet, se pitää pestä – joko kemiallisesti pesulassa tai hellävaraisesti käsin.

 

Jos et ehdi tai jaksa tehdä kumpaakaan, pese silkkipaita 30-asteisessa vedessä pesupussissa, koneesi kaikkein hellävaraisimmalla pesuohjelmalla (ilman linkousta) ja silkille tarkoitetulla pesuaineella. Älä käytä valkaisuainetta. Jos peset silkkipaidan käsin, älä rutistele tai puristele kangasta – märkä silkki on hauraampaa kuin kuiva. Oio silkkipaita henkarille kuivumaan, ja vältä silkin kuivaamista auringossa tai lämpöpatterilla.

 

Silitä hieman kostea silkkipaita korkeintaan 150-asteisella raudalla paidan nurjalta puolelta. Laiskojen silittäjien suosima jippo on ripustaa silkkipaita suihkun ajaksi kylpyhuoneeseen, missä pienet rypyt oikenevat itsekseen. Silkkipaidan saa näppärästi freesattua käyttökuntoon myös höyryttämällä. Säilytä silkkipaita mieluiten ilmavasti ripustettuna tai siististi viikattuna.

 

Älä myöskään koskaan suihkuta parfyymiä tai deodoranttia suoraan silkkipaitaasi, sillä ne haurastuttavat silkkiä ja saattavat aiheuttaa värimuutoksia kainaloihin. Anna deodorantin kuivua ennen paidan pukemista, varmuuden varmistamiseksi voit taputella kainaloihin vielä talkkia, joka imee kosteutta.