Muoti  — 3.2.2023

Vaatekaapin kulmakivet – viisi klassikkoa, jotka sopivat jokaiselle

Hanki vaatekaappiisi muutama laadukas luottovaate, josta on iloa vielä vuosienkin päästä. Valitsimme viisi klassikkoa, jotka sopivat jokaisen vaatekaappiin – iästä, tyylistä ja sukupuolesta riippumatta.

Ajattomat ja monikäyttöiset perusvaatteet, kuten vähäeleinen neule ja klassiset farkut ovat muodissa aina. Erityisen ajankohtaisilta nämä vaatekaapin kulmakivet tuntuvat kuitenkin juuri nyt, kun yhä useampi haluaa pukeutua vastuullisesti. Vastuullisin vaate on nimittäin pitkäikäinen lempivaate, jota arvostat, huollat ja käytät yhä uudelleen ja uudelleen.

 

Vaatekaapin kulmakivet tuovat pukeutumiseen myös vaivattomuutta, sillä kun pukeutumisen perusrunko koostuu korkealaatuisista, harkiten valituista ja yhteensopivista klassikkovaatteista, on vaatekokoelmasta helppo koota toimiva asukokonaisuus kiireisenäkin aamuna.

Valkoinen kauluspaita

Valkoinen kauluspaita

Klassinen valkoinen kauluspaita on vaatekaapin moniottelija, jonka voi yhdistää yhtä hyvin revittyyn denimiin, särmikkääseen nahkaan, säihkyviin paljetteihin tai villeihin kuoseihin. Se on raikas ja siisti yläosa sellaisenaan, mutta näyttää hyvältä myös neuleen tai bleiserin alla sekä rennosti avonaisena t-paidan päällä. Juuri nyt ajankohtainen tapa käyttää kauluspaitaa on yhdistää se muodikkaaseen neuleliiviin.

 

Monikäyttöisin kauluspaita on ilmeeltään klassinen ja mitoitukseltaan aavistuksen väljä. Tarkista sovituskopissa, etteivät napit pingotu tai hihat kiristy, kun liikut. Kaulus ei purista käytössä, kun tarkistat, että saat sujautettua sormesi kiinni napitetun kauluksen ja kaulan väliin. Hihanpituus puolestaan on oikea, kun hiha päättyy juuri peukalon tyveen.

 

Jotta kauluspaita näyttäisi skarpilta, sen on oltava puhdas ja rypytön. Poista siis paidasta tahrat mahdollisimman pian ja silitä paita aina pesun jälkeen. Käyttörypyt saat siistittyä höyryttimellä. Jos vihaat silittämistä, valitse pellavapaita, sillä siihen rento ryppyisyys sopii.

 

Lue myös: Silkkipaita on monikäyttöinen klassikkovaate >

PANOSTA

PIHISTÄ

Ohut ja laadukas neule

Beige neule

Ohut neulepaita on fiksu hankinta, koska sille löytyy käyttöä ympäri vuoden. Satsaa luonnonmateriaaleihin, kuten kashmiriin tai merinovillaan. Ne lämmittävät viileällä säällä, mutta eivät hengittävyytensä ansiosta hiosta lämpimässäkään. Ne myös kestävät käytössä pitkään ja tuntuvat mukavilta ihoa vasten.

 

Ajattoman mallin tunnistat sileästä neulepinnasta ja simppelistä mallista, jossa on pyöreä tai v-mallinen pääntie. Jos haluat sävyltään erityisen helposti yhdisteltävän neuleen, valitse esimerkiksi tummansininen, hiilenharmaa tai pehmeä beige.

 

Luottoneuleesi pysyy kauniina, kun tuuletat sitä usein, harjaat ja höyrytät silloin tällöin ja peset vasta, jos neuleessa on näkyviä tahroja. Mahdolliset nypyt voi poistaa esimerkiksi villakammalla.

 

Lue myös: Viisi vinkkiä neuleiden huoltoon >

 

PANOSTA

PIHISTÄ

Suorat ja siniset farkut

Siniset farkut

Sininen denim ja suora lahje ovat pitäneet pintansa jo 1860-luvulta. Hanki housut napakassa koossa, sillä farkut venyvät aina hieman käytössä. Kiinnitä sovituskopissa huomiota vyötärön istuvuuteen, takataskujen sijoitteluun ja lahkeen mittaan.

 

Hyvissä perusfarkuissa on viisi taskua ja kauniisti kulutettu sinisen sävy, joka vain paranee vanhetessaan. Vilkaise myös materiaalilappua: kestävimmät farkut ovat puuvillaa ja sisältävät korkeintaan pari prosenttia käyttömukavuutta lisäävää elastaania.

 

Lue myös: Näin löydät luottofarkut >

PANOSTA

PIHISTÄ

Ryhdikäs bleiseri

Bleiseri

Klassinen ja laadukas bleiseri toimii kuin taikaviitta: se loihtii jokaisesta asukokonaisuudesta huolitellumman, tekee rennostakin asusta ryhdikkään ja saa olonkin tuntumaan skarpilta.

 

Pitkäikäisin bleiseri on valmistettu ryhdikkäästä ja tiiviisti kudotusta kankaasta, jossa on vähintään puolet luonnonmateriaalia, kuten villaa. Bleiseri on oikean kokoinen, kun se laskeutuu kauniisti, hartialinja on istuva, ja hihat ovat sopivan pituiset. Juuri nyt ajankohtaisia ovat myös herkulliset pastellisävyt sekä väljästi istuvat oversize-bleiserit, joiden alle mahtuu tarvittaessa myös neule.

 

Hyvällä huollolla laadukas bleiseri on lähes ikuinen. Käyttökauden aikana bleiseriä kannattaa huoltaa tuulettamalla ja harjaamalla, mutta sesongin vaihtuessa on usein pesulavierailun paikka.

PANOSTA

PIHISTÄ

Valkoiset tennarit

Valkoiset tennarit

Tyylikkäimmät tennarit ovat pelkistetyt ja valkoiset, eikä niissä näy suuria logoja. Nahkatennarit ovat kankaisia versioita pitkäikäisemmät ja siistimmät – ne voi mainiosti pukea jopa puvun tai siistimmän mekon pariksi.

 

Tennarit näyttävät parhaalta, kun kengät ovat puhtaat, joten muista suojata kengät likaa hylkivällä kosteussuojasuihkeella. Kosteuspyyhkeet tepsivät yksittäisiin tahroihin ja kumipohjat pysyvät valkoisena, kun hankaat ne puhtaaksi ihmesienellä. Myös valkoisten kengännauhojen päivitys raikastaa tennarit tehokkaasti.

 

Lue myös: Valkoiset tennarit – kevätkatujen supersankari

PANOSTA

PIHISTÄ

Pidä huolta luottovaatteistasi

Laadukkaista materiaaleista valmistetut ja ilmeeltään ajattomat klassikkovaatteet palvelevat vuosia, kun niitä kohtelee hyvin. Hanki siis lempivaatteillesi oikeanlaiset henkarit ja satsaa kunnollisiin vaatehuoltovälineisiin.

 

Lue myös: 3 vinkkiä vaatehuoltoon >