Muoti  — 15.8.2023

Vaatekaapin kulmakivet – viisi klassikkoa, jotka sopivat jokaiselle

Hanki vaatekaappiisi muutama laadukas luottovaate, josta on iloa vielä vuosienkin päästä. Valitsimme viisi klassikkoa, jotka sopivat jokaisen vaatekaappiin – iästä, tyylistä ja sukupuolesta riippumatta.

Ajattomat ja monikäyttöiset perusvaatteet, kuten vähäeleinen neule ja klassiset farkut ovat muodissa aina. Erityisen ajankohtaisilta nämä vaatekaapin kulmakivet tuntuvat kuitenkin juuri nyt, kun yhä useampi haluaa pukeutua vastuullisesti. Vastuullisin vaate on nimittäin pitkäikäinen lempivaate, jota arvostat, huollat ja käytät yhä uudelleen ja uudelleen.

 

Vaatekaapin kulmakivet tuovat pukeutumiseen myös vaivattomuutta, sillä kun pukeutumisen perusrunko koostuu korkealaatuisista, harkiten valituista ja yhteensopivista klassikkovaatteista, on vaatekokoelmasta helppo koota toimiva asukokonaisuus kiireisenäkin aamuna.

1. Valkoinen kauluspaita

Valkoinen kauluspaita

Klassinen valkoinen kauluspaita on vaatekaapin moniottelija, jonka voi yhdistää yhtä hyvin revittyyn denimiin, särmikkääseen nahkaan, säihkyviin paljetteihin tai villeihin kuoseihin. Se on raikas ja siisti yläosa sellaisenaan, mutta näyttää hyvältä myös neuleen tai bleiserin alla sekä rennosti avonaisena t-paidan päällä. Juuri nyt ajankohtainen tapa käyttää kauluspaitaa on yhdistää se muodikkaaseen neuleliiviin.

 

Se täydellinen kauluspaita: Monikäyttöisin kauluspaita on ilmeeltään klassinen ja mitoitukseltaan aavistuksen väljä. Tarkasta sovituskopissa, etteivät napit pingotu tai hihat kiristy, kun liikut. Kaulus ei purista käytössä, kun saat sujautettua sormesi kiinni napitetun kauluksen ja kaulan väliin. Hihanpituus puolestaan on oikea, kun hiha päättyy juuri peukalon tyveen.

 

Pidä huolta: Jotta kauluspaita näyttäisi skarpilta, sen on oltava puhdas ja rypytön. Poista paidasta tahrat mahdollisimman pian, ja silitä paita aina pesun jälkeen. Käyttörypyt saa helposti siistittyä höyryttimellä. Jos vihaat silittämistä, valitse pellavapaita, sillä siihen rento ryppyisyys sopii.

 

Lue myös: Silkkipaita on monikäyttöinen klassikkovaate >

PANOSTA

PIHISTÄ

2. Ohut ja laadukas neule

Neule

Ohut neule on fiksu hankinta, koska sille löytyy käyttöä ympäri vuoden. Satsaa luonnonmateriaaleihin, kuten kashmiriin tai merinovillaan. Ne lämmittävät viileällä säällä, mutta eivät hengittävyytensä ansiosta hiosta lämpimässäkään. Ne myös kestävät käytössä pitkään ja tuntuvat mukavilta ihoa vasten.

 

Se täydellinen neule: Kelpuuta kaappiisi vain neuleet, joissa luonnonmateriaalin osuus on vähintään 50 prosenttia. Ajattoman mallin tunnistat pyöreästä tai v-mallisesta pääntiestä ja sileästä neulepinnasta. Jos haluat erityisen helposti yhdisteltävän värin, valitse esimerkiksi tummansininen, hiilenharmaa tai pehmeä beige.

 

Pidä huolta: Luottoneuleesi pysyy kauniina, kun tuuletat sitä usein, harjaat ja höyrytät silloin tällöin ja peset vasta, jos neuleessa on näkyviä tahroja. Mahdolliset nypyt voi poistaa esimerkiksi villakammalla.

 

Lue myös: Viisi vinkkiä neuleiden huoltoon >

 

PANOSTA

PIHISTÄ

3. Suorat ja siniset farkut

Siniset farkut

Sininen denim ja suora lahje ovat pitäneet pintansa jo 1860-luvulta. Hyvissä perusfarkuissa on viisi taskua ja kauniisti kulutettu sinisen sävy, joka vain paranee vanhetessaan.

 

Ne täydelliset farkut: Pääsääntöisesti farkut kannattaa hankkia napakassa koossa, sillä denim venyy käytössä. Kiinnitä sovituskopissa huomiota vyötärön istuvuuteen, takataskujen sijoitteluun ja lahkeen mittaan. Vilkaise myös materiaalilappua: kestävimmät farkut ovat ryhdikästä, sataprosenttista puuvillaa, mutta pieni määrä elastaania ei ole pahitteeksi, jos arvostat sen antamaa joustoa ja käyttömukavuutta.

 

Pidä huolta: Etenkin täyspuuvillaisia farkkuja kannattaa pestä melko harvoin. Raikasta farkut käyttökertojen välillä tuulettamalla. Irtolikaan tepsii usein vaateharjaa. Kun peset farkkusi, käännä ne nurin, sulje vetoketjut ja napit, noudata pesuohjetta ja käytä nestemäistä pesuainetta, mutta älä huuhteluainetta.

 

Lue myös: Näin löydät luottofarkut >

PANOSTA

PIHISTÄ

4. Ryhdikäs bleiseri

Bleiseri

Klassinen ja laadukas bleiseri toimii kuin taikaviitta: se loihtii jokaisesta asukokonaisuudesta huolitellumman, tekee rennostakin asusta ryhdikkään ja saa olonkin tuntumaan skarpilta.

 

Se täydellinen bleiseri: Pitkäikäisin bleiseri on valmistettu ryhdikkäästä ja tiiviisti kudotusta kankaasta, jossa on vähintään puolet luonnonmateriaalia, kuten villaa. Bleiseri on oikean kokoinen, kun se laskeutuu kauniisti, hartialinja on istuva, ja hihat ovat sopivan pituiset. Juuri nyt ajankohtaisia ovat myös herkulliset pastellisävyt sekä väljästi istuvat oversize-bleiserit, joiden alle mahtuu tarvittaessa myös neule.

 

Pidä huolta: Hyvällä huollolla laadukas bleiseri on lähes ikuinen. Käyttökauden aikana bleiseriä kannattaa huoltaa tuulettamalla ja harjaamalla, mutta sesongin vaihtuessa on usein pesulavierailun paikka. Ripusta bleiseri leveään henkariin, jotta hartialinja pysyy ryhdikkäänä.

 

Lue myös: Aina yhtä tyylikäs housupuku >

PANOSTA

PIHISTÄ

5. Valkoiset tennarit

Valkoiset tennarit

Pelkistetyt tennarit lunastavat paikkansa jokaisessa kenkähyllyssä, sillä ne voi yhdistää niin sporttiseen vapaa-ajan asuun, skarppiin toimistotyyliin kuin rentoon juhlalookiinkin.

 

Ne täydelliset tennarit: Tyylikkäimmät tennarit ovat pelkistetyt ja valkoiset, eikä niissä näy suuria logoja. Nahkatennarit ovat kankaisia versioita pitkäikäisemmät ja siistimmät – ne voi mainiosti pukea jopa puvun tai siistimmän mekon pariksi.

 

Pidä huolta: Tennarit näyttävät parhaalta, kun kengät ovat puhtaat, joten muista suojata kengät likaa hylkivällä kosteussuojasuihkeella. Kätevät puhdistusliinat tepsivät yksittäisiin tahroihin ja kumipohjat saa hangattua puhtaaksi ihmesienellä. Myös kengännauhojen päivitys raikastaa tennarit tehokkaasti.

 

Lue myös: Valkoiset tennarit – kevätkatujen supersankari

PANOSTA

PIHISTÄ

Pidä huolta luottovaatteistasi

Laadukkaista materiaaleista valmistetut ja ilmeeltään ajattomat klassikkovaatteet palvelevat vuosia, kun niitä kohtelee hyvin. Hanki siis lempivaatteillesi oikeanlaiset henkarit ja satsaa kunnollisiin vaatehuoltovälineisiin.

 

Lue myös: 3 vinkkiä vaatehuoltoon >