Muoti  — 6.4.2021

3 vinkkiä vaatehuoltoon

Hyvästi, nypyt ja rypyt! Oikeat huoltovälineet antavat sinulle ja vaatekaappisi aarteille lisää yhteisiä vuosia.

1. Silota pinta

Nyppyyntyneiden villavaatteiden – ja myös muiden tekstiilien – pinnan saa siistittyä tehokkaasti mutta hellävaraisesti nukanpoistajalla.

 

Käsikäyttöisellä höyryttimellä vaate siliää sukkelasti. Ryppyjen lisäksi höyry poistaa bakteereita, pölyä, hajuja ja jopa pieniä tahroja. Höyrytin sopii usein myös materiaaleille, jotka eivät kestä silittämistä. Vaatteiden höyryttely vähentää turhaa pesua, joten se on samalla ympäristöystävällinen teko.

 

Lue myös: Viisi vinkkiä neuleiden huoltoon

2. Kohtele varoen

Varsinkin herkät materiaalit, rintaliivit ja sukkahousut kannattaa sujauttaa pesupussiin ennen pesua. Pesupussi suojaa vaatetta kulumiselta pesukoneen pyörityksessä, ja mikä parasta: estää vaatteista irtoavan mikromuovin kulkeutumisen vesistöihin.

 

Sukkahousujen käyttäjille pukeutumiskäsineet ovat ehdoton hankinta. Käsineet estävä kynsien tai kuivan ihon aiheuttamat silmäpaot, eivätkä sukkahousut jää kertakäyttöisiksi.

3. Puhdista ja suojaa

Kenkien huolto unohtuu helposti, vaikka Suomen sääoloissa ei kannattaisi. Nahkakenkiin ei kuitenkaan kannata käydä käsiksi ihan millä aineilla ja välineillä tahansa. Uusien kenkien pinta on hyvä käsitellä jo ennen käyttöönottoa kosteudelta ja lialta suojaavalla suihkeella. Deosuihke taas auttaa pitämään kengät raikkaan tuoksuisina, vaikka niillä olisi kuljettu vähän pidempikin taival.

 

Myös nahkalaukku kaipaa kosteuttamista siinä missä kengätkin. Hoitoaine palauttaa kiillon laukun pintaan.

 

Lue myös: Asiantuntijan vinkit kenkien hoitoon