Muoti  — 8.2.2023

Näin löydät
luottofarkut

Farkut ovat vaatemaailman superklassikko ja muodissa aina. Vinkkiemme avulla löydät itsellesi luottoparin, joka kestää sekä käyttöä että aikaa.

5 askelta onnistuneisiin farkkuostoksiin

1. INSPIROIDU VARTALONMALLISTASI

 

Tavoitefarkkuihin liittyy usein nurinkurinen ajatus: jos mahtuisin noihin taas, olisi elämä täydellistä. Stop! Kehotamme arvioimaan uudelleen! Lähde liikkeelle siitä, että vartalonmalli ei ole uhka vaan mahdollisuus.

 

Senteillä ei ole väliä, mutta istuvia farkkuja etsiessä on hyödyllistä hahmottaa oman vartalon mittasuhteet, erityisesti vyötärön suhde lantioon. Näin farkut eivät valu ärsyttävästi jalasta, eikä lantiolle jää lepattavia elefantinkorvia. Farkkujen tikkauksilla, kulutuksilla, takataskujen asettelulla ja lahkeenpituudella saat korostettua juuri haluamiasi piirteitä.

 

2. SOVITA SINNIKKÄÄSTI

 

Farkkujen sovittaminen ei ole hauskinta hommaa, mutta vielä tylsempää se on yksin. Ota siis farkkuostoksille mukaan yksi piinallisen rehellinen tyylituomari, kysy apua myyjältä tai varaa aika ammattitaitoiselle muotineuvojallemme.

 

Luottofarkkujen löytäminen saattaa viedä useamman sovituskerran, mutta ammattilaisen avulla se on huomattavasti helpompaa. Voi myös olla hedelmällistä kuulla, millaisiin farkkuihin joku muu sinut pukisi – saatat saada uusia ideoita!

 

Luottofarkkujen metsästäjän kannattaa sovittaa farkkuja myös erilaisten yläosien ja kenkien kanssa. Stockmannin denim-osastolla on tätä varten sovituskenkiä.

 

Lue lisää muotipalvelusta >

 

3. VALITSE OIKEA KOKO

 

Kokosi saattaa vaihdella riippuen farkkujen merkistä ja mallista. Tavaratalojemme farkkumyyjät tuntevat eri merkkien mitoitukset ja tietävät esimerkiksi mitkä mallit istuvat yleensä parhaiten lanteikkaalle tai suoravartaloiselle. Verkkokaupassa kannattaa hyödyntää TaylorGuide-mobiilisovellusta sekä merkkien kokotaulukoita, joiden mittoja voi verrata vanhoihin lempifarkkuihin.

 

Pääsääntöisesti farkuista kannattaa valita melko napakka koko, sillä denim venyy hieman käytössä. Jos lahkeiden mitta kaipaa lyhennystä, hyödynnä Stockmannin ompelupalvelua.

 

Lue lisää ompelupalvelusta >

 

4. PANOSTA PITKÄIKÄISYYTEEN

 

Luottofarkut palvelevat pidempään, kun panostat laatuun ja oikeaoppiseen huoltoon. Laadukkaat farkut tunnistat parhaiten nurjalta puolelta: tikkaukset ovat viimeisteltyjä eivätkä saumat kierrä. Vilkaise myös materiaalilappua. Kestävimmät farkut ovat ryhdikästä, sataprosenttista puuvillaa, mutta pieni määrä elastaania ei ole pahitteeksi, jos arvostaa sen antamaa joustoa ja käyttömukavuutta. Farkuissa käytetään nykyään jonkin verran myös hamppua, joka on kestävä ja puuvillaa ympäristöystävällisempi materiaali.

 

Älä pese farkkujasi turhaan, vaan raikasta farkut käyttökertojen välillä tuulettamalla. Irtolikaan ja kuraroiskeisiin tepsii usein vaateharjaa. Pääsääntöisesti etenkin täyspuuvillaisia farkkuja kannattaa pestä mahdollisimman harvoin. Kun peset farkkusi, käännä ne nurin, sulje vetoketjut ja napit, noudata pesuohjetta ja käytä nestemäistä pesuainetta, mutta älä huuhteluainetta.

 

5. TUTUSTU ERI TYYLEIHIN

 

Sininen denim ja suora lahje ovat pitäneet pintansa jo 1860-luvulta, mutta klassikkomalli ei ole ainoa vaihtoehto luottofarkuiksi. Farkkumerkit tarjoavat loputtoman määrän eri värejä, pesuja, kulutuksia, tikkauksia ja yksityiskohtia, joten mieti millainen malli omaan tyyliisi sopisi.

 

Juuri nyt farkkumuodissa nähdään runsaasti vaikutteita milleniumin molemmilta puolilta. Pinnalla ovat esimerkiksi grungetyyliset superväljät farkut, joiden lahkeet viistävät maata. Myös matalavyötäröiset farkut sekä kokodenim ovat jälleen ajankohtaisia, samoin kuluttamaton, todella tumma indigonsininen denim, joka sopii erityisen hyvin formaalimpaan farkkutyyliin.

Asiantuntijan farkkuvalinnat

Etsitkö täydellisiä farkkuja töihin, puuttuuko vaatekaapistasi vielä se ikoninen suora malli vai haaveiletko väljälinjaisista trendifarkuista? Stockmannin naisten muodin ostaja Julia Koskilahti poimi laajasta farkkuvalikoimastamme suosikkinsa, joista löytyy taatusti sopiva pari jokaiseen tyyliin ja tarpeeseen – koosta tai budjetista riippumatta.

Täydelliset farkut töihin

 

”Kun etsit töihin sopivia farkkuja, suosittelen klassisempaa istuvuutta ja pesua. Jokaisella työpaikalla on toki omat pukeutumisohjeistuksensa, mutta näillä farkuilla voit pukeutua hillityn tyylikkäästi töihin tai mennä after workeille. Olen valinnut nämä mallit, koska ne imartelevat montaa eri vartalotyyppiä ja eri tavalla stailattuna sopivat moneen eri tilaisuuteen.”

Klassiset suorat farkut

 

”Tämän hetken ehdoton suosikkimalli ja -istuvuus farkuissa on suora. Niistä ikonisin on tänä vuonna 150 vuotta täyttänyt Levi´s 501. Laajasta suorien farkkujen valikoimastamme voit valita niin klassisemman istuvuuden, cropatun lahkeen kuin 90-luvun mallin. Tässä muutamia suosikkejani.”

Kevään kuumimmat trendifarkut

 

”Kööpenhaminan muotiviikoilla uusimpana ja isoimpana trendinä farkuissa näkyivät väljät baggy-istuvuudet. Stockmannilta löytyvät tähänkin trendiin sopivat mallit, joista alla neljä suosikkiani.”

Kaksi tapaa stailata farkut

Farkut muuntuvat lähes mihin tahansa tilaisuuteen yläosan ja asusteiden avulla. Luotettava arkiunivormu syntyy, kun yhdistät farkkuihin elegantisti ylisuuren neuleen. Farkut sopivat hyvin myös juhliin, kun yhdistät niihin hohdokkaan yläosan ja näyttävät asusteet.

 

Ei ole mitään yhtä oikeaa tapaa pukeutua farkkuihin. Farkut luotiin alun perin työhousuiksi, joten perintönsä puolesta niiden päätarkoitus on toimia luotettavana käyttövaatteena päivästä toiseen. Kokosimme kaksi erilaista tapaa stailata vaatekaapin luottofarkut – valitse suosikkisi!

HUOLITELTU & KLASSINEN

RENTO & MODERNI