Muoti  — 21.7.2023

Luksusta ilman logoja – inspiroidu Succession-sarjan tyylistä

Kevään puhutuin muoti-ilmiö on quiet luxury, jota on nähty muun muassa superrikkaiden elämää seuraavassa Succession-sarjassa. Poimi vinkit, joilla syntyy suosikkisarjan inspiroima levollinen luksustyyli.

Muotimaailman puhutuimpia ilmiöitä on tänä keväänä ollut quiet luxury, joka on noussut pinnalle Succession-sarjan neljännen ja viimeisen kauden myötä. Superrikkaan Royn perheen elämää kuvaava suosikkisarja tarjoilee valtataistelun ja terävän dialogin lisäksi luksusmuotia, joka ei ensivilkaisulla näytä luksukselta lainkaan.

 

Successionin ökyrikkaiden hahmojen yllä ei nähdä luksusmerkkien logoja, näyttäviä turkiksia, jättimäisiä timantteja tai muutakaan huomiota herättävää. Sen sijaan he suosivat neutraaleja värejä, hillittyjä kuvioita ja hyvin klassisia vaatteita, kuten kaulus- ja pikeepaitoja, bleisereitä, housupukuja ja pooloneuleita. Asusteeksi riittävät sirot kultakorut, laatukello, aurinkolasit tai pelkistetty baseball-lippis.

 

Harjaantumattomalta jääkin helposti huomaamatta, että itse asiassa vaatteet ovat hyvin hintavia ja edustavat usein englantilaisia, amerikkalaisia ja italialaisia premium-brändejä, kuten Zegna, Loro Piana, Canali, Max Mara, Marella, Theory, Tom Ford, Ralph Lauren ja Barbour. Pohjoismaisiakin merkkejä nähdään, kun sarjan hahmot lentävät Norjaan tapaamaan ruotsalaista teknologiamiljonääriä, joka pukeutuu päästä varpaisiin Fjällräveniin ja nauttii drinkkinsä Iittalan Ultima Thule -laseista.

 

Tyyliä kuvataan termillä quiet luxury, jonka voisi kääntää vapaasti vaikkapa levolliseksi luksustyyliksi. Se ei pyri erottautumaan tai alleviivaamaan kallista hintaa esimerkiksi näkyvillä logoilla. Quiet luxury paljastaa pukeutujan varallisuuden luksuslogoja hienovaraisemmin, kuin kuiskaten hänelle, joka osaa ja malttaa katsoa tarkemmin. Arvo näkyy viimeisteltyinä yksityiskohtina, taidokkaina leikkauksina, huippulaadukkaina materiaaleina ja moitteettomana istuvuutena.

 

Levollinen luksustyyli luottaa laatuun ja ajattomuuteen ja tarjoaa kestävämmän vaihtoehdon kehnolaatuiselle kertakäyttömuodille ja yhä kiivaammalla tahdilla vaihtuville pintatrendeille. Ehkä siksi se puhuttelee juuri nyt, vaikka tekisi vaatehankintansa Succession-sarjan hahmoja pienemmällä budjetilla.

Quiet luxury -tyylin kulmakivet x 5

1. Laatu

Vältä: Huonolaatuiset materiaalit ja halvat tekokuidut. Hutiloiden ommellut saumat.

Näin onnistut: Kelpuuta vaatekaappiisi vain korkealaatuisia luonnonmateriaaleja, kuten pellavaa, kashmiria, silkkiä, villaa ja nahkaa. Kiinnitä huomiota vaatteen viimeistelyyn ja pieniinkin yksityiskohtiin.

Piacenza

Italialainen Piacenza Cashmere valmistaa huippulaadukkaita kashmirneuleita. Tutustu valikoimaan >

Max Mara Studio

Italialainen Max Mara Studio -mallisto on suunnattu laatua ja klassista tyyliä arvostaville naisille. Tutustu valikoimaan >

2. Hillitty kuosi- ja väripaletti

Vältä: Erottuvat logot, kirkuvat värit, räväkät kuosit.

Näin onnistut: Valitse neutraaleja ja maanläheisiä värejä, kuten beige, kermanvalkoinen, kamelinruskea ja tummansininen. Luota klassisiin kuoseihin, kuten liituraitaan ja kukonaskelruutuun.  Asun voi hyvin koota saman värin eri sävyjen varaan.

Toteme

Ruotsalainen Toteme luottaa harmoniseen väripalettiin. Tutustu valikoimaan >

Lardini

Italialaisen Lardinin vaatteet huokuvat hienostuneisuutta, mutta ovat samalla mukavia ja moderneja. Tutustu valikoimaan >

3. Ajattomuus

Vältä: Hätäiset heräteostokset, ohikiitävät trendit ja hypetetyt hittituotteet.

Näin onnistut: Tee huolella harkittuja hankintoja harvemmin ja sijoita kerralla kunnolliseen. Rakenna vaatekaappisi ajattomien, monikäyttöisten ja helposti toisiinsa yhdisteltävien klassikkovaatteiden varaan.

Slowear

Italialainen Slowear keskittyy ajattomiin ja laadukkaisiin perusvaatteisiin. Tutustu valikoimaan >

Tiger of Sweden

Tiger of Sweden taitaa skandinaavisen minimalismin ja räätälöidyn tyylin. Tutustu valikoimaan >

4. Täydellinen istuvuus

Vältä: Vaatteet, jotka roikkuvat, kiristävät tai eivät muuten vaan istu täydellisesti.

Näin onnistut: Ole tarkkana sovituskopissa ja korjauta väärän kokoiset vaatteet ja turhan pitkät hihat sekä lahkeet juuri sopiviksi vaikkapa Stockmannin korjausompelimossa tai teetä täydellisesti istuvaa tyyliä mittavaatepalvelussa.

Andiata

Suomalainen Andiata tunnetaan upeasti istuvista housupuvuistaan. Tutustu valikoimaan >

Barena Venezia

Barena Venezian vaatteissa klassinen ja rento tyyli yhdistyy laadukkaaseen italialaiseen käsityöhön, joka näkyy jokaisen tuotteen viimeistelyssä. Tutustu valikoimaan >

5. Vaatehuolto

Vältä: Nyppyiset, ryppyiset, reikäiset, tahraiset, tomuiset ja kissan- tai koirankarvaiset vaatteet.

Näin onnistut: Siisti vaatteesi säännöllisesti harjalla, höyryttimellä ja nypynpoistajalla, putsaa ja kiillota kengät sekä asusteet. Huoltohetki kohottaa vaatteen kuin vaatteen pikkuisen arvokkaamman näköiseksi ja pitää kalliimmat hankinnat satsauksen arvoisena.

Polo Ralph Lauren

Harjattu ja höyrytetty neule näyttää nuhjuista arvokkaammalta. Kuva: Polo Ralph Lauren >

Vinny's-loaferit

Säännöllinen putsaus ja kiillotus pitävät nahkakengät uudenveroisina. Kuva: VINNY’S >

Tee tyyli

Miehelle

Naiselle