Muoti  — 19.1.2023

Mittojen mukaan
– täydellisesti istuvaa tyyliä
mittavaatepalvelusta

Mittatilauspuku tai vaikkapa mittojen mukaan teetetty paita tai päällystakki on ekologinen ja vastuullinen tuote, joka oikein huollettuna kestää vuosia. Tutustu mittavaatepalveluun ja tilaa täydellisesti istuvaa tyyliä arkeen tai juhlaan.

Helsingin keskustan tavaratalon mittavaatepalvelusta voi tilata erilaisia mittatilausvaatteita, kuten pukuja, yhdistelmäasuja, paitoja, solmioita ja ulstereita omien mittojen mukaan sekä arkeen että juhlaan. Mittojen mukaan valmistettu vaate on mukava päällä ja mielekäs.

 

”Varsinkin harteikkaiden tai lihaksikkaiden voi olla hankala löytää sopivia vaatteita suoraan rekistä. Kaikki lähtee asiakkaasta, hänen personastaan ja tyylistään. Entisajan säännöt ja pukukoodit ovat ainakin osittain saaneet väistyä. Tärkeämpää on miten asiakas haluaa tuoda oman persoonansa esille ja minkälaisissa vaatteissa hän viihtyy. Nykypäivänä myös konservatiivisillakin aloilla nähdään värikkäitä persoonia.”, kertoo Stockmannin mittamestari Sari Vepsä.

 

Juhlaetikettiä ei toki sovi unohtaa ja mittamestari pystyy kertomaan mikä sopii tietynlaiseen tilaisuuteen ja mikä ei. ”Päivittäisessä käytössä olevan vaatteen täytyy välillä levätä. Monet asiakkaat tilaavat puvun kaksilla housuilla. Hyvä nyrkkisääntö onkin, että pukuja olisi hyvä olla vähintään kaksi, kukin kahdella housuparilla. Istuvan mittavaatteen lisäksi olisi hyvä olla myös mittojen mukaan tehty kauluspaita, jotta kokonaisuus on tyylikäs.”, Sari vinkkaa.

 

Pukumuoti on muuttunut vuosien saatossa. Puvun keskimääräinen ikä on noin kuusi vuotta ja sen jälkeen muodissa näkyy jo muutoksia. Nyt puvuissa on kaksi nappia ja sivuhalkiot, kun kymmenen vuotta sitten nappeja oli vielä kolme. Nykyaikaiset vaatteet ovat myös niukempia, takin helma lyhyempi, hartiat kapeammat ja vekilliset housut ovat jälleen tulossa muotiin.

 

Muodin suuntaukset palaavat ajan myötä takaisin, mutta aina hieman muuttuneina. ”Ajankohtainen housumalli on 60-luvun tapaan kapea ja vähän lyhyt, kun taas aiemmin lahkeen piti ylettyä kengän kannan reunaan”, Sari kertoo.

Mittapukupalvelu
Mittamestari Sari Vepsä on työskennellyt Stockmannilla yli 30 vuotta.

Mallin ja kankaan valinta

Mallikirjasta löytyy jopa parikymmentä erilaista vaatemallin kuvaa. Italialainen Ermenegildo Zegna on erikoistunut mittatilausvaatteisiin ja vaatemerkin malleja voidaankin muokata lähes loputtomasti. Kun vaatteen malli on valittu, on aika valita kangaslaatu ja väri. ”Vielä 1980-luvulla tilausvaatteiden värejä sovitettiin kolmemetrisillä näytekankailla, jotka ripustettiin asiakkaan hartioille”, Sari muistelee. Tänä päivänä pienempiä tilkkuja voidaan myös kokeilla kasvoja vasten. Mittamestarin ammattitaitoon kuuluu tietää, mikä kangas soveltuu asiakkaan käyttötarkoituksiin eikä kulu liian nopeasti.

 

Mittatilauspuvun ja -paidan kangas kannattaa valita käyttötarkoituksen mukaan. Juhlavaatteissa voi käyttää ohuita ja hienompia kankaita, jotka eivät välttämättä ole niin kestäviä. ”Juhlissa on monesti kuuma, jolloin ohuempi materiaali sopii käyttötarkoitukseen paremmin. Työvaatteen kankaan pitää kestää käyttöä ja silloin paksumpi kangas on paikallaan. Täysin kulumatonta ja rypistymätöntä kangasta ei valitettavasti ole olemassakaan. Kierrätysmateriaalit eivät ole mittatilausvaatteissa vielä pinnalla. Joidenkin mittatilausmateriaalien seassa on tosin jo hamppua, joka tulee olemaan tulevaisuuden tekstiilituotannossa tärkeä raaka-aine.”, Sari tietää kertoa.

 

Kun tilattavan vaatteen kangaslaatu ja väri on valittu, voi keskittyä hienosäätöön. Pitäisikö räväyttää ja ottaa siniseen takkiin pinkki silkkivuori tai paitaan jotkin erikoisemmat napit? Yleensä asiakkaat suosivat valmiita nappimalleja, mutta jotkut rohkeat selaavat nappikirjaa pidempään. Vaihtoehtoja löytyy metallinapeista luisiin ja helmiäisnappeihin.

Mittojen ottaminen

Mallivaatteen perusteella lähdetään rakentamaan mittatilausta. ”Takin koko on lähtökohtaisesti puolet rinnanympäryksestä, eli jos ympärysmitta on tasan metrin, tulisi takin olla kokoa 50”, Sari selittää. Mittamestari näkee monta asiaa jo kokemuksen tuomalla varmuudella. Asiakkaalta kysytään myös aina miltä vaate tuntuu päällä. Mittaaminen on tarkkaa työtä – jos asiakkaan toinen käsivarsi on vähänkin toista pidempi, pitää myös hihan olla toisessa kädessä lyhyempi.

 

Kaikki mitat ja huomiot kirjataan taulukkoon, jonka tiedot syötetään myöhemmin suoraan Zegnan tietojärjestelmään ja sitä kautta Sveitsissä sijaitsevalle tehtaalle. Ensitapaamisesta on tässä vaiheessa ehtinyt kulua noin tunti. Mittaaminen ja vaatteiden tilaaminen tapahtuu kokonaan ilman välikäsiä. Kun tämä on tehty, voi asiakas lähteä jatkamaan päiväänsä.

 

Asiakas tapaa mittamestarin seuraavan kerran noin kuukauden päästä, kun valmiit tuotteet ovat saapuneet Stockmannille. Silloin vaatteita vielä sovitetaan ja varmistetaan, että kaikki on kohdillaan. Yleensä vaatteet ovat lähes poikkeuksetta viimeisen päälle sopivia, mutta jos korjattavaa on, se onnistuu Stockmannin omassa ompelimossa. ”Mittatilausvaatetta sovittavat asiakkaat sanovat usein, että se näyttää ja tuntuu päällä paljon paremmalta kuin he osasivat kuvitellakaan”, Sari Vepsä kertoo. “On vaikeaa palata takaisin rekistä ostettuihin vaihtoehtoihin, kun on kerran teettänyt itselleen mittatilausvaatteen.”

Varaa aika mittavaatepalveluun

Tutustu mittavaatepalveluun ja tilata täydellisesti istuvaa tyyliä arkeen tai juhlaan! Varaa aikasi mittamestarillemme nyt ja teetä vaikkapa paita, housut, irtotakki tai koko puku. Stockmannin mittavaatepalvelu palvelee Helsingin keskustan tavaratalossa.

 

Varaa aika mittavaatepalveluun