Muoti  — 17.10.2023

Näin tunnistat laadukkaan villakangastakin

Laadukas villakangastakki on klassisen tyylikäs ja kestävä hankinta, johon kannattaa satsata. Näillä vinkeillä tunnistat sen oikean luottotakin, joka palvelee vuosia.

1. Mieti takin käyttötarkoitusta

Villakangastakki sopii moneen tilanteeseen ja tyyliin, mutta malli kannattaa valita takin käyttötarkoituksen mukaan. Ilmeeltään muodollisin ja varmin valinta esimerkiksi bisnes- ja juhlakäyttöön miehelle on polvipituinen villakangastakki, jossa on puvuntakista tutut yksityiskohdat: lovikaulus, yksi- tai kaksirivinen napitus ja ryhdikäs olkalinja. Naisen klassisessa villakangastakissa voi olla myös pehmeä shaalikaulus ja nappien sijaan tai niiden lisäksi vyö, joka tuo siluettiin muotoa.

 

Rennompia klassikkomalleja ja arkipäivien luottotakiksi hyviä vaihtoehtoja puolestaan ovat esimerkiksi kipparitakki ja duffeli, jonka eduksi voi laskea viimalta suojaavan hupun sekä laatikkomaisen, kerrospukeutumisen mahdollistavan leikkauksen. Minimalistiseen tyyliin taas sopii villakangastakki, jossa on piilonapitus ja huomaamattomat taskut.

Naiselle

Miehelle

2. Valitse ajaton väri ja kuosi

Ajattomin ja monikäyttöisin villakangastakki on väriltään perinteinen, kuten tummansininen tai harmaa. Kangas voi olla yksiväristä tai siihen voi tuoda eloa vaikkapa kalanruotokudonta tai ruutukuosi. Klassinen valinta on myös kamelinruskea villakangastakki, mutta vaaleasta villakangastakista haaveilevan kannattaa huomioida, että vaaleat sävyt likaantuvat tummia herkemmin – tosin juuri siksi vaalea takki tuo tyyliin aina ripauksen luksuksen tuntua.

Naiselle

Miehelle

3. Satsaa laatumateriaaliin

Miesten villakangastakki

Kiinnitä huomiota takin materiaaliin: aidot luonnonmateriaalit, esimerkiksi sataprosenttinen villa, antavat ryhdikkään ja arvokkaan vaikutelman ja kashmir tuo takkiin ylellisen pehmeän tunnun. Jos kuitenkin tiedät kastuvasi usein räntäsateessa, valitse villakangas, johon on lisätty hieman keinokuitua. Takki kestää paremmin säätä ja hankausta, kun kankaassa on 20–30 prosenttia polyesteriä tai polyamidia.

 

Takkiostoksilla hypistely on enemmän kuin sallittua. Jos materiaali tuntuu sormissa sileältä, siihen on käytetty hienoa, pitkäkuituista lankaa. Esimerkiksi kashmir, villa ja villa-silkkisekoite tuntuvat silitettäessä pehmeiltä, ja ne saavat takin näyttämään laadukkaalta. Tiivis ja sileä villakangastakki kestää arkikäyttöä paremmin kuin löyhästi kudottu, jonka pintaan esimerkiksi laukun soljet ja korut saattavat jäädä kiinni.

 

Käyttökelpoisen villakangastakin voi löytää edullisestikin, mutta laatutakista on varauduttava maksamaan enemmän. Yleensä hinta kertoo siitä, että takin valmistamiseen on käytetty aikaa ja laadukkaita materiaaleja. Hyvä takki maksaa itsensä takaisin, joten osta laadukkain, johon sinulla on varaa.

Naiselle

Miehelle

4. Tarkasta takin yksityiskohdat & istuvuus

Viimeisteltyyn ompelutyöhön pätee sama kuin siivoamiseen: sen merkityksen huomaa vasta, kun siitä on laistettu. Hyvin tehdyn takin tunnistaa siitä, että sen yksityiskohdat eivät herätä huomiota. Saumat kulkevat suoraan, kaulukset näyttävät ryhdikkäiltä, vuori laskeutuu tasaisesti eikä missään näy kupruja tai törröttäviä langanpätkiä.

 

Takin istuvuus selviää vain sovittamalla. Ota sovitukseen mukaan ne vaatteet, joiden kanssa aiot takkia käyttää. Takki istuu eri tavalla bleiserin kuin neuleen kanssa. Jos aiot käyttää villakangastakkia myös kovemmilla pakkasilla, valitse riittävän väljä koko, jotta saat takin alle mahtumaan myös paksumman villapaidan tai vaikka kevytuntuvaliivin. Jos käytät kaulahuivia, ota sekin mukaan ostoksille.

Naiselle

Miehelle

5. Muista myös villakangastakin huolto

Jotta sijoitus kannattaa, villakangastakkia pitää kohdella hyvin. Jos takkiin tarttuu hajua tai likaa, tuuleta sitä ulkona ja harjaa lika vaateharjalla. Muista myös, että takki ansaitsee lepopäiviä, riittävän leveän henkarin ja vuosittaisen pesulavierailun. Pakkaa puhdas takki kesäsäilytyksen ajaksi pukupussiin, joka suojaa takkia pölyltä.