Muoti  — 14.8.2023

Oxford-paita: Klassikko miehen
arkivaatekaappiin

Klassinen oxford-paita on varma valinta, kun kaipaat siistiä, mutta mutkatonta yläosaa töihin tai vapaalle. Monikäyttöisempää miesten paitaa voi tuskin vaatekaappiinsa hankkia, sillä siisti, mutta huoleton oxford-paita taklaa kevyesti useimmat pukeutumispulmat ja uurastaa uupumatta ympäri vuoden.

Oxford-paita on klassinen miesten kauluspaita, jonka tunnusmerkki ja samalla valttikortti on sen materiaali: Skotlannissa 1800-luvulla syntynyt oxford-puuvilla, jolta paita on saanut nimensäkin. Oxford-puuvilla on hieman paksumpaa ja kestävämpää kuin kevyet paitakankaat, kuten popliini, joten se sopii mainiosti arkikäyttöön. Materiaali tuntuu silti yllä miellyttävän pehmeältä ja hengittävältä.

 

Oxford-kangas kudotaan erisävyisiä lankoja yhdistelemällä, minkä ansiosta yksiväriseenkin paitaan tulee eloisuutta ja pintaan muodostuu hienovarainen struktuuri, joka osaltaan tekee oxford-paidan ilmeestä monia muita kauluspaitoja arkisemman.

 

Rentoutta oxford-paidan ilmeeseen tuo myös sille tyypillinen nappikaulus, jota pidetään kaulusmalleista epämuodollisimpana. Kauluksesta on kiittäminen newyorkilaista Brooks Brothers -miestenvaateliikettä, joka toi oxford-puuvillaisen nappikauluspaidan valikoimaansa vuonna 1900. Tarinan mukaan idea button down -kaulukseen napattiin englantilaisilta poolopelaajilta, jotka kiinnittivät kaulustensa kärjet napeilla paitaansa pitääkseen ne poissa kasvoiltaan pelin tiimellyksessä. Tukevan puuvillan ja nappikauluksen yhdistelmästä tuli niin ikoninen, että paitaan viitataan nykyään usein pelkällä lyhenteellä OCBT, joka tulee sanoista Oxford Cloth Button Down.

Oxford-paita x 5

Oxford-paitojen valikoima ulottuu vartaloa myötäilevistä slim fit -mitoitetuista paidoista väljempiin malleihin, joissa on usein selkäpuolella väljyyttä antava laskos. Tarkasta paitaa sovittaessasi, että kaulus ei kiristä, mutta myötäilee kaulaa, hihasauma alkaa siitä mihin hartia loppuu ja paidanhiha päättyy peukalon tyveen.

 

Muistathan, että jos ostamasi paita on muuten täydellinen, mutta hihoissa on pikkuisen liikaa pituutta tai vyötäröllä turhaa väljyyttä, niin Stockmannin ompelupalvelu muokkaa uudet ja vanhat vaatteesi entistä ehommiksi. Tavarataloissa voit sopia muutostyöt helposti heti oston yhteydessä. Mittavaatepalvelussamme voit puolestaan teettää myös kauluspaitoja tismalleen toiveittesi ja mittojesi mukaan.

Tommy Hilfigerin kapearaitaisessa Core Oxford -puuvillapaidassa on klassisen oxford-paidan elementit: nappikaulus ja vaaleansininen väri.

Berkeley Company’n tarina sai alkunsa kauluspaidoista. Porto Oxford -paidat valmistetaan nimensä mukaisesti Portugalin Portossa.

Polo Ralph Laurenin oxford-kauluspaitojen värivalikoimaan kuuluvat myös heleät ja raikkaat sävyt, kuten vaalea sitruunankeltainen.

GANTin oxford-paita on klassikko, johon kuuluvat nappikaulus ja logokirjailun somistama rintatasku. Tätä versiota piristävät raikkaat raidat.

Cap Hornin väljästi istuva oxford-paita on valmistettu luomupuuvillasta.

Oxford-paita kahdella tyylillä

Oxford-paita on perinteisesti mielletty monia muita kauluspaitoja arkisemmaksi, sillä paksumpi kangas ja nappikaulus karistavat paidasta juhlavuuden. Oxford-paita on silti ilmeeltään esimerkiksi flanelli- tai farkkupaitaa siistimpi, ja muodollisinta juhlapukeutumista lukuun ottamatta se sopii kutakuinkin kaikkeen.

 

Monikäyttöinen oxford-paita näyttää hyvältä niin chinojen ja siistien nahkakenkien kanssa kuin farkkuihin ja tennareihin yhdistettynä. Viileänä vuodenaikana se viihtyy vaikkapa villakangashousujen ja neuleen seurassa, ja bleiserin parina oxford-paita taipuu siistimpäänkin tyyliin. Puuvillakankaan ansiosta oxford-paita on hengittävä ja miellyttävä yllä myös kesällä, jolloin sen voi pukea shortsien kaveriksi ja kääräistä hihoja lyhyemmäksi.

HUOLITELTU & KLASSINEN

RENTO & MODERNI