Muoti  — 31.7.2023

Tähtäimessä täydellinen puku? Näin löydät sen oikean

Täydellisesti istuva ja moitteettoman tyylikäs. Monikäyttöinen ja kestävä. Niin miellyttävä yllä, että haluat pukeutua siihen myös arkena. Ei ratkea saumoistaan, vaikka löytäisit loppuillasta sisäisen John Travoltasi. Sellainen on täydellinen puku. Näiden vinkkien avulla se on helpompi löytää.

Tumma puku toimii aina

Klassinen tumma puku on varmin valinta, jos aiot hankkia vain yhden puvun. Se on puvuista monikäyttöisin, sillä tumma puku sopii lähes kaikkiin päivä- ja iltatilaisuuksiin: virallisiin juhliin, häihin, hautajaisiin, epämuodollisille perhekutsuille tai pikkujouluihin, illalliselle, teatteriin ja bisnespukeutumiseen. Juhlatilaisuuksissa sillä voi korvata frakin – myös Linnan juhlissa, jos sattuu kutsun saamaan.

 

Klassinen tumma puku on laadukasta, sileäpintaista villaa ja yksivärinen: musta, yönsininen tai hiilenharmaa. Takissa voi olla yksi- tai kaksirivinen napitus, ja housujen ja takin lisäksi tummaan pukuun voi kuulua samasta kankaasta valmistettu liivi.

 

Oikein valitut asusteet viimeistelevät juhlalookin: klassiseen tyyliin kuuluu valkoinen, vaaleanpunainen tai vaaleansininen kauluspaita, siistit pukukengät ja yksivärinen tai hillitysti kuvioitu solmio tai solmuke sekä taskuliina.

Valitse kevyempi puku kesäjuhliin

Astetta rennompi puku on hyvä hankinta, jos vaatekaapistasi löytyy jo tumma puku tai tiedossasi ei ole kovin virallisia tilaisuuksia. Esimerkiksi kevään ja kesän juhliin, kuten lakkiaisiin, rippijuhliin ja häihin sopivat loistavasti vaaleammat värit, kuten hienostunut hiekka, helmenharmaa tai nyt erityisen trendikkäät pehmeät pastellisävyt.

 

Myös kevyempi materiaali, kuten luonnostaan hieman ryppyinen pellava, riisuu puvusta turhan jäykkyyden. Kevyemmän materiaalin ja vaaleamman värin ansiosta puku ei tunnu tukalalta kesäkuumallakaan. Pue rennompaan tilaisuuteen puvun kaveriksi värikäs, kuvioitu kauluspaita ja vaihda myös kengät kevyempiin.

Suosi luonnonmateriaaleja

Pukuostoksilla kannattaa aina vilkaista vaatteen materiaalilappua: suosi laadukkaita luonnonmateriaaleja, kuten pellavaa, puuvillaa ja villaa, jotka hengittävät ja tuntuvat miellyttävältä yllä. Mukana voi toki olla ripaus kestävyyttä tuovaa tekokuitua tai joustoa antavaa ja käyttömukavuutta lisäävää elastaania.

 

Villa on perinteinen pukumateriaali, joka ei rypisty herkästi, joten villasta valmistettu puku näyttää moitteettomalta myös läpi palaveriputken tai helteisten kesäjuhlien. Talvisesta maineestaan huolimatta villa tosiaan on kelpo materiaali kesäkäyttöönkin, sillä usein kesämallistojen puvut valmistetaan kevyemmistä kankaista, jotka tuntuvat mukavan vilpoisalta. Hienonhieno kangas ei kuitenkaan kestä kovaa käyttöä, joten ahkeraan käyttöön on syytä valita hieman paksummasta kankaasta valmistettu puku.

Musta puku

Älä tingi istuvuudesta

Edullisessakin puvussa voi esiintyä edukseen, kunhan puku on oikean kokoinen ja hyvin istuva. Sen sijaan huippulaadukaskin puku näyttää lähinnä koomiselta, jos se hukuttaa kantajansa sisäänsä tai kiristää. Siksi esimerkiksi kasvavalle nuorelle kannattaa hankkia mieluummin juuri oikean kokoinen ja hyvin istuva puku edullisemmasta hintaluokasta kuin satsata arvokkaaseen pukuun kasvunvaralla – se kun ei välttämättä tulevaisuudessakaan ole juuri oikean kokoinen.

 

Tarvittaessa niin uusi kuin käytetty puku voidaan muokata paremmin istuvaksi Stockmannin ompelupalvelussa, ja mittavaatepalvelussamme voit teettää puvun juuri omien mittojesi mukaan.

Ole tarkkana sovituskopissa

Kun sovitat pukua, pue alle kauluspaita ja jalkaan kengät, joiden kanssa aiot pukua käyttää. Katso ensimmäiseksi, miten puku istuu harteilta. Hihan tulisi alkaa samasta kohdasta kuin käsivartesi – olkapään yli käsivarren puolelle valahtanut hihasauma kielii liian suuresta koosta. Olkalinjan olisi hyvä istua, sillä tarvittaessa pukua voidaan korjata paremmin istuvaksi esimerkiksi vyötärön kohdalta huomattavasti helpommin.

 

Sopiva puvun takki tuntuu mukavalta ja laskeutuu kauniisti. Se saa myötäillä vartaloa, mutta ei kiristää.  Jos nappien kohdalle tai takin selkäpuolelle muodostuu vaakasuuntaisia ryppyjä, on takki todennäköisesti vyötäröltä liian pieni. Takissa on sopivasti väljyyttä, kun vedät kiinni napitettua takkia hieman irti vatsastasi ja väliin jää noin 5 cm – enemmän on usein liikaa. Kokeile myös voitko nostaa ja heilutella käsiäsi ilman, että koko takki nousee mukana.

 

Klassinen hihanpituus jättää kauluspaidan hihasta näkyviin noin 1 cm:n, kun paidanhiha päättyy peukalon tyveen. Oikea lahkeenmitta puolestaan on vähän makuasia: klassinen pituus päättyy juuri ennen kengänkantaa, mutta viime vuosina pukumuodissa ovat olleet pinnalla kapeammat ja lyhyemmät lahkeet – rennommassa tilaisuudessa värikkäät sukat tai paljaat nilkat saavat nyt vilkkua.

Tummansininen puku

Erotu yksityiskohdilla

Valtaosa puvuista on nykyään kaksiosaisia ja yksirivisiä, vaikka kaksiriviset takit ovatkin nousseet pukumuodissa jälleen pinnalle. Valitsemalla kolmiosaisen tai kaksirivisen puvun voikin erottautua valtavirrasta hienovaraisella ja etiketin mukaisella tavalla. Samalla saa tuotua tyyliinsä klassista herrasmiehen charmia.

 

Rennompaan menoon puolestaan voi valita puvun, jonka takissa on kevyempi rakenne ja kannellisten taskujen sijaan huolettomat paikkataskut. Puvunhousuissa nähdään nykyään jopa mukavia joustovyötäröitä ja solmittavia nyörejä, ja mutkattomissa kesäjuhlissa puvuntakkiin voi yhdistää myös siistit shortsit ja tennarit.

Pidä huolta puvustasi

Uusissa puvuissa takin taskut ja helmahalkiot on usein harsittu kiinni. Avaa ainakin helmahalkiot ja rintatasku ennen käyttöä, etutaskut voi jättää kiinnikin, jotta niitä ei vahingossakaan sullo täyteen tavaraa. Ratko samalla irti hihansuuhun harsittu valmistajan merkki, jos myyjä ei sitä jo tehnyt.

 

Juhlien jälkeen puku kaipaa lepoa ja raitista ilmaa – kuten ehkä puvun käyttäjäkin. Tuuletus raikastaa puvun, ja irtolika, pöly sekä puvun pintaan tarttuneet karvat irtoavat vaateharjalla. Etenkin villa tykkää höyrytyksestä, ja vaatehöyryttimellä puvusta saa näppärästi oiottua pahimmat rypyt. Jos joudut prässäämään puvunhousut, käytä kankaan ja raudan välissä silitysliinaa.

 

Ripusta puvuntakki leveään henkariin, jotta hartialinja pysyy ryhdikkäänä. Pidempää säilytystä varten puku kannattaa suojata pukupussilla.