Koti  — 23.12.2023

Skandinaavinen sisustus –
poimi ideat ajattomaan ja
kutsuvaan kotiin

Skandinaavinen sisustus on nyt kutsuva ja kodikas. Pehmeät muodot, lempeät luonnonsävyt ja -materiaalit sekä harkiten valitut designaarteet herättävät selkeälinjaisen ja ajattoman sisustuksen eloon. Poimi tästä kodikkaan skandityylin kulmakivet!

Skandinaavinen sisustus puhuttelee vuodesta toiseen ajattomuudellaan, selkeillä linjoillaan ja levollisella ilmeellään. Juuri nyt pelkistettyä pohjoismaista tyyliä täydennetään lempeillä luonnonsävyillä ja -materiaaleilla sekä pehmeillä muodoilla, jotka tuovat vähäeleiseen sisustukseen kutsuvaa kodikkuutta ja lämpöä.

1. Väritä levollisilla luonnonsävyillä

Skandinaavinen sisustus, olohuone

Skandinaavinen sisustus on väripaletiltaan vaalea ja harmoninen. Valkoista ja vaaleita värejä käyttämällä on haluttu avartaa tilaa ja vaalia luonnonvaloa. Kliinisen kokovalkoisen aika alkaa kuitenkin olla ohi, ja sisustuksessa suositaan nyt lempeämpää, luonnonläheistä väriskaalaa.

 

Valkoisen rinnalle ovat nousseet pehmeän puuteriset ja murretut, maanläheiset sävyt, kuten hiekka, okra, salvia, kaarna ja terrakotta, jotka sointuvat saumattomasti yhteen ja luovat kotiin levollisen tunnelman. Vaikka skandinaavisen sisustuksen selkäranka on vaalea, myös tummilla tehosteväreillä on tehtävänsä, sillä ripaus vaikkapa mustaa tai tummanvihreää tuo sisustukseen ryhtiä ja kontrasteja.

2. Inspiroidu minimalismista

Skandinaavinen sisustus, makuuhuone

Hillitty harmonisuus määrittää skandinaavista sisustusta muutenkin kuin väripaletin osalta. Vähemmän on enemmän -periaate pätee niin esineiden muotokieleen kuin määräänkin. Koristeellisuuden sijaan skandinaavisen sisustuksen kalusteet ovat selkeälinjaisia, ja niiden ympärille jätetään tilaa.

 

Tehokkaat ja toimivat säilytyskalusteet auttavat luomaan levollisen yleisilmeen, kun esillä ovat vain tarpeellisimmat tavarat sekä muutama tarkkaan valittu katseenvangitsija.

3. Elävöitä eri materiaaleilla

Skandinaavinen sisustus, kattaus

Skandinaavinen sisustus ei ehkä revittele väreillä tai koreile krumeluureilla, mutta materiaalien suhteen maltillisuuden voi unohtaa, sillä erilaiset materiaalit ja tekstuurit tuovat kiinnostavuutta sisustukseen ja elävöittävät niukkaakin väripalettia.

 

Sisustuksen ilme saa nyt olla lämmin ja luonnonläheinen, joten luonnonväristä puuta, kuten tammea, käytetään runsaasti niin kodin pintamateriaaleissa kuin kalusteissakin. Skandinaaviseen sisustukseen sopivat myös muut laadukkaat ja kestävät luonnonmateriaalit, kuten rottinki, korkki, juutti, villa, nahka ja pellava. Tekstiileissä erityisen trendikkäitä ovat pehmeät ja pörröiset tekstuurit, kuten teddy- ja bukleekankaat.

 

Materiaalien yhdistelyssä voi leikitellä vastakohdilla ja tuoda pehmeän pörröisten tai rustiikkisten pintojen rinnalle vaikka hohtavaa silkkiä, kiiltävää marmoria tai ripauksen juhlavaa metallinhohtoa.

4. Pehmennä pyöreillä muodoilla

Skandinaavinen sisustus, työpiste

Materiaalien lisäksi skandinaavista sisustusta elävöittävät erilaiset muodot. Viime vuosina pinnalle ovat nousseet pyöreät, kaarevat ja aaltoilevina virtaavat linjat, jotka tuovat pehmeyttä tilaan ja toimivat kiinnostavana vastakohtana kulmikkaammille muodoille.

 

Pyöreitä muotoja näkyy nyt runsaasti niin sisustusesineissä kuin kalusteissakin. Esimerkiksi trendikkäimmät sohvat ja nojatuolit ovat muotokieleltään muhkean pehmeälinjaisia, mutta kulmikkaankin sohvan ilmettä voi pehmentää valitsemalla sen pariksi vaikkapa ovaalin sohvapöydän tai pyöreän rahin.

5. Kruunaa skandinaavisen designin helmillä

Skandinaavinen sisustus, designklassikot

Skandinaavisen sisustuksen kruunaavat harkiten valitut designaarteet ja kauniit käyttöesineet, jotka tuovat pitkäaikaista iloa arkeen ja kulkevat mukana kodista toiseen.

 

Pohjoismainen muotoilu tunnetaan selkeästä muotokielestään ja maailmankuuluista suunnittelijoista, kuten Alvar Aalto, Arne Jacobsen, Poul Henningsen, Verner Panton ja Hans Wegner. Heidän kädenjälkensä yhdistää kauneuden ja käytännöllisyyden tavalla, joka säilyttää ajankohtaisuutensa ja arvonsa vuosikymmenestä toiseen.