Koti  — 20.2.2024

Kylppäristä kotispa? Poimi parhaat ideat maailmalta!

Suoritatko kylpyhuonerutiinit aina samalla kaavalla ja kiireessä? Katso vinkkimme ja perusta kylpyhuoneeseesi hemmotteleva koti-spa, jossa arkiset rutiinit muuttuvat rentouttaviksi rituaaleiksi.

1. Säilytä kauniisti

Sisustuslehdissä ja somessa näkee usein pieniä asetelmia, joihin kerätään kauniita kodin esineitä. Trendi sopii täydellisesti myös kylpyhuoneisiin, sillä niissä on valmiiksi tarjolla kauniita esineitä: saippuapulloja, rasioita, meikkisiveltimiä, hajuvesiä, kynttilöitä. Helppo tapa ryhtyä asetelmamestariksi on valita omista suosikkipulloista ja rasioista kaikkein ihanimmat ja koota ne sitten yhteen kauniin tarjottimen päälle. Arkinen muuttuu hetkessä ainutkertaiseksi.

 

Vielä vaivattomammin kylpyhuoneen ilmeen saa rauhoitettua, kun siirtää vanupuikot, pumpulit ja muut tarvikkeet kirjavista pakkauksistaan kauniisiin purkkeihin ja pussukoihin, joita on ilo katsoa ja koskettaa.

2. Tee tunnelma tuoksuilla

Egyptiläiset lorauttivat jo tuhansia vuosia sitten kylpyihinsä aromaatisia öljyjä, ja Kleopatran kerrotaan lisänneen kylpyveteensä ruusun terälehtiä. Egyptiläiset uskoivat, että tuoksut voivat piristää, rentouttaa ja elvyttää koko kehoa. Muinaisten egyptiläisten viisaudet elävät yhä: ei ole sattumaa, että laadukkaiden kylpylöiden hoito- ja odotustiloissa leijuu laventelin, appelsiinin tai vaikkapa kanelin tuoksu.

 

Kotioloissa pienen aromaterapeuttisen spa-hetken saa loihdittua helposti parilla tuoksukynttilällä tai helppokäyttöisillä tuoksutikuilla. Haluatko piristyä aamulla? Sytytä appelsiinikynttilä! Kaipaatko lievitystä jumpan jäljiltä kolottaville lihaksille? Piparmintun tuoksu auttaa! Ja sitten kun haluat vain olla ja nautiskella, laventelikynttilä johdattaa raukeuden porteille.

3. Hemmottele pehmeillä tekstiileillä

Pyyhkeet

Japanissa kylpyhuoneen ovella on aina odottamassa tossut, jotka talon oma väki ja vieraat pukevat jalkaan, kun menevät kylpyhuoneeseen. Vaikka tossujen pääidea on pitää huolta hygieniasta, ne ovat usein upottavan pehmeät ja käärivät jalat lämpöön. Kun kääriydyt muhkeaan kylpytakkiin ja sujautat jalat pehmeisiin tohveleihin heti suihkun tai kylvyn jälkeen, eristät itsesi kylmästä maasta (ja maailmasta).

 

Japanilaisissa kylpylöissä puolestaan pukeudutaan usein kimonomaiseen yukataan, jolle skandinaavinen vastine voisi olla vaikkapa kevyt pellavakylpytakki. Pellava on erinomainen materiaali kylpytekstiileihin, sillä se imee kosteutta hyvin ja kuivuu nopeasti. Lisäksi rouhean kauniit pellavatekstiilit saavat täydenkin naulakon näyttämään japanilaiselta asetelmalta. Kylpylätunnelman täydentää pehmeä pyyhe.

4. Kylve kuin turkkilaiset

Turkkilaisessa kylpylässä pukuhuoneen nauloissa ei roiku muhkeaa froteeta, vaan ohuita ja hienoja peshtemal-pyyhkeitä. Hamam-pyyhkeiksi usein kutsutut, puuvillaiset ja kauniisti kuvioidut peshtemalit ovat selvästi länsimaisia pyyheserkkujaan ohuempia ja tuovat pohjoismaiseenkin kylpyhuoneeseen ripauksen välimerellistä keveyttä. Ihaninta turkkilaisissa pyyhkeissä on se, että niiden alle voi käpertyä myös torkuille.

 

Turkkilaisessa kylpylässä eli hamamissa vierailun tärkein vaihe on peseytyminen, jossa kävijä kuurataan perusteellisesti korvannipukoista varpaisiin. Myös kotikylpylässä peseytymisestä voi tehdä rentouttavan rituaalin, jossa iho puhdistetaan ja kuoritaan lempeästi vaikkapa pehmeällä kylpyharjalla tai pesukintaalla. Elämyksen kruunaa taivaallisen tuoksuinen saippua tai kuorintavoide.

5. Ihastu ranskalaiseen saippuaan

Ranskalaiset pesevät hiuksensa, vartalonsa, pyykkinsä ja meikkisutinsa yhdellä ja samalla tuotteella: marseillesaippualla. Marseillen kaupungin ympäristössä jo vuosisatoja valmistetun kulttisaippuan salaisuus on kasviöljyissä ja luonnonmukaisuudessa. Yhä edelleen jatkuvan menestyksen salaisuus saattaa olla myös ulkomuodossa. Sekä nestemäiset saippuat että palasaippuat on pakattu niin kauniisiin pulloihin ja pakkauksiin, että ne haluaa jättää altaan reunalle vielä silloinkin, kun on aika ostaa uusi.

6. Helli ihoa öljyillä

Jo antiikin Rooman kylpylöissä käytettiin öljyjä ihon ja hiusten hoitoon. Roomassa kylpylävierailu kesti usein tunteja ja peseytymisen ohella siihen saattoi kuulua niin seurustelua kuin urheilua ja kulttuuria. Myös ihonhoito oli tärkeä osa kylpylärituaalia, ja tuoksuja arvostaneet roomalaiset sivelivät vielä kylpemisen jälkeen iholleen öljyjä ja parfyymia. Suosittuja tuoksuja olivat muun muassa ruusu, kurjenmiekka, narsissi ja mirha.

 

Kylpyhetki kannattaa päättää roomalaisten tapaan, sillä öljy ehkäisee kosteuden haihtumista iholta, ja puhtaaseen, kuorittuun ja vielä hieman kosteaan ihoon öljy imeytyy parhaiten, joten siitä saa varmasti täydet tehot irti. Samalla voi tarjota itselleen vaikka pienen kasvohieronnan. Jos öljyinen tunne iholla ei  innosta, voi öljyä lisätä muutaman tipan vartalo- tai kasvovoiteeseen.

Ihonhoito

 

Lisää inspiraatiota ihanaan arkeen:
9 askelta ihanaan uneen
Näin loihdit arkiaamuusi luksusta