Koti  — 3.3.2017

Kylppäristä kotispa? Poimi parhaat ideat maailmalta!

Suoritatko kylpyhuonerutiinit aina samalla kaavalla ja kiireessä? Etsimme maailmalta viisi pientä vinkkiä, joilla rutiinit muuttuvat rituaaleiksi.

1. Nosta itsesi kylmän yläpuolelle

Japanissa kylpyhuoneen ovella on aina odottamassa tossut, jotka talon oma väki ja vieraat pukevat jalkaan, kun menevät kylpyhuoneeseen. Vaikka tossujen pääidea on pitää huolta hygieniasta, ne ovat usein upottavan pehmeät ja käärivät jalat lämpöön. Kun sujautat jalat pehmeisiin tohveleihin heti suihkun tai kylvyn jälkeen, eristät itsesi kylmästä maasta (ja maailmasta).

2. Asettele uusiksi

Ulkomaisten sisustusblogien ja -sivustojen viimeisin villitys ovat vignettet, eli pienet asetelmat, joihin kerätään kauniita kodin esineitä. Trendi on päätynyt myös kylpyhuoneisiin, joissa on valmiiksi tarjolla kauniita esineitä: saippuapulloja, rasioita, meikkisiveltimiä, hajuvesiä, kynttilöitä. Helppo tapa ryhtyä asetelmamestariksi on valita omista suosikkipulloista ja rasioista kaikkein ihanimmat ja koota ne sitten yhteen kauniin tarjottimen päälle. Arkinen muuttuu hetkessä ainutkertaiseksi.

3. Ohutkin voi lämmittää

Turkkilaisessa kylpylässä pukuhuoneen nauloissa ei roiku muhkeaa froteeta, vaan ohuita ja hienoja peshtemal-pyyhkeitä. Puuvillaiset ja kauniisti kuvioidut peshtemalit ovat selvästi länsimaisia pyyheserkkujaan ohuempia ja tuovat pohjoismaiseenkin kylpyhuoneeseen ripauksen välimerellistä keveyttä. Ihaninta turkkilaisissa pyyhkeissä on se, että niiden alle voi käpertyä myös torkuille.

 

Toinen hyvä keino keventää pyyhenaulakkoa on hankkia skandinaavisen selkeitä pellavapyyhkeitä. Hengittävät ja rouheat pellavapyyhkeet tuovat kylpyhuoneeseen ryhtiä ja saavat täydenkin naulakon näyttämään japanilaiselta asetelmalta.

4. Anna laventelin rauhoittaa

Egyptiläiset lorauttivat jo tuhansia vuosia sitten kylpyihinsä aromaatisia öljyjä. He uskoivat, että tuoksut voivat piristää, rentouttaa ja elvyttää koko kehoa. Muinaisten egyptiläisten viisaudet elävät yhä: ei ole sattumaa, että laadukkaiden kylpylöiden hoito- ja odotustiloissa leijuu laventelin, appelsiinin tai vaikkapa kanelin tuoksu.

 

Jos lotraus aromaattisten öljyjen kanssa tuntuu kotioloissa uuvuttavalta, pienen aromaterapeuttisen spa-hetken saa loihdittua helposti jo parilla tuoksukynttilällä. Haluatko piristyä aamulla? Sytytä appelsiinikynttilä! Kaipaatko lievitystä jumpan jäljiltä kolottaville lihaksille? Piparmintun tuoksu auttaa! Ja sitten kun haluat vain olla ja nautiskella, laventelikynttilä johdattaa raukeuden porteille.

5. Luota ranskalaisiin

Ranskalaiset pesevät hiuksensa, vartalonsa, pyykkinsä ja meikkisutinsa yhdellä ja samalla tuotteella: marseillesaippualla. Marseillen kaupungin ympäristössä jo vuosisatoja valmistetun kulttisaippuan salaisuus on kasviöljyissä ja luonnonmukaisuudessa. Yhä edelleen jatkuvan menestyksen salaisuus saattaa olla myös ulkomuodossa. Sekä nestemäiset saippuat että palasaippuat on pakattu niin kauniisiin pulloihin ja pakkauksiin, että ne haluaa jättää altaan reunalle vielä silloinkin, kun on aika ostaa uusi.