Koti  — 2.12.2021

Miten valaista kodin eri huoneet?

Kaunis valo on muutakin kuin valontuoja: se on kodin katseenvangitsija ja tunnelmanluoja. Huolella harkitulla valaisimella voi sisustaa huoneen, ja valolla voi luoda kokonaisen tilan.

Keittiön valaisimet

Kotikokki tarvitsee kiinteät ja tehokkaat työvalot, mutta keittiön valaisin voi olla myös trendikäs sisustushankinta. Keittiöstä tulee hetkessä kodikkaampi, kun tuot tilaan alun perin olohuoneeseen tarkoitetun valaisimen. Kokeile siis rohkeasti näyttävää kattovalaisinta myös keittiöön, tai kerää kattoon tai seinälle rypäs pieniä valaisimia.

Levitate Pendant -riippuvalaisin

Menun vihreä Levitate-riippuvalaisin ihastuttaa pelkistetyllä ilmeellään, johon elegantin ja erottuvan säväyksen tuo varjostimen sisältä pilkottava messinkinuppi. Valaisimen alumiininen varjostin kätkee sisäänsä myös lasisen diffuusorin, jonka ansiosta Levitaten luoma valaistus on miellyttävän lämmin ja pehmeä.

A330S-riippuvalaisin

Alvar Aallon vuonna 1937 Savoy-ravintolalle suunnittelema Kultakello-valaisin on valmistettu kiillotetusta messingistä. Veistoksellinen messinkivalaisin luo ympärilleen kultaisia heijastuksia ja lämmintä, epäsuoraa valoa. Saatavilla myös seinävalaisimena.

2097/30-kattokruunu

Gino Sarfatin kauniisti muotoilema kattokruunu on sekä moderni että ajaton katseenvangitsija, joka on yhdisteltävissä monenlaiseen sisustukseen. Ruokapöytä muuttuu hetkessä juhlavammaksi, kun sitä valaisee näyttävä kattokruunu.

Mater RAY-riippuvalaisin

Tanskalaisessa valaisinsarjassa on yhdistelty onnistuneesti kaunista tammea ja terästä. Puinen varjostin on teräskuoren sisällä niin, että valoa voi suunnata helposti varjostinta kääntämällä.

Olohuoneen valaisimet

Olohuoneessa on tarkoitus oleskella ja viettää aikaa, valitse siis myös olohuoneen valaisimet sen mukaisesti. Kannattaa valita samaan tilaan useita valaisimia, näin saa tarpeeksi valoa aina tarpeen mukaan ja luotua erilaisia tunnelmia.

Himmeä, romanttinen valo ja kirkas yleisvalo onnistuvat molemmat, kun valaisimia on tarpeeksi. Sohvan nurkille voi asettaa sekä kirkkaan lukuvalon että himmeämmän pöytä- tai jalkavalaisimen tunnelmanluojaksi; isompaan tilaan mahtuu useampikin kattovalaisin, eikä niiden tarvitse roikkua vierekkäin.

Leimu-valaisin

Magnus Pettersin suunnittelema moderni klassikko on saanut innoituksensa arkkitehtuurista. Valaisimessa yhdistyy vahva, moderni muoto sekä herkkä lasivarjostin, joka on saatavilla kolmessa eri värissä ja koossa, sekä hieman isommassa, betonijalkaisessa serkussa.

Opal-riippuvalaisin

Upeat Svend Aage Holm-Sörensenin 50-luvulla suunnittelemat retrovalaisimet piristävät silmää ja ovat oikeita valopilkkuja. Kauniit mattasävyt ja messinkiset yksityiskohdat tekevät valaisimesta tyylikkään ja huolitellun.

Gräshoppa Floor Lamp -lattiavalaisin

Gubin Gräshoppa Floor Lamp -lattiavalaisin vuodelta 1947 kuuluu ruotsalaisen Greta M. Grossmanin ikonisimpiin malleihin. Valaisin saa persoonallisen ilmeensä siroista jaloista, joiden varassa se seisoo hieman takakenossa asennossa, kuin saalistaan väijyvä heinäsirkka. Käännettävän kuvun ansiosta valon saa suunnattua sinne, missä sitä tarvitaan.

A331-riippuvalaisin

50-luvulla Jyväskylän yliopiston tiloihin suunnittelema riippuvalaisin on yksi Alvar Aallon tunnistettavimmista ja rakastetuimmista valaisimista, joka tunnetaan parhaiten lempinimellään Mehiläispesä. Valaisin antaa nerokkaan monikerroksisen reikäkuvioidun rengasrakenteen ansiosta lämpimän, hajautetun valon ja tuo tilaan ilmettä myös ilman valoa.

Makuuhuoneen valaisimet

Aseta pieni pöytävalaisin yöpöydälle tai vapauta yöpöydältä tilaa sijoittamalla sängyn yläpuolelle siro seinävalaisin. Hanki kattovalaisimeen himmennin, niin saat tarpeen mukaan sekä kirkkaan että lempeän valaistuksen. Valaistuksella voit helpoiten luoda oikeanlaisen tunnelman makuuhuoneeseen tarpeen ja vuodenaikojen mukaan.

Yuh-seinävalaisin

Tanskalais-italialaisen arkkitehtiduo GamFratesin suunnittelema Yuh-seinävalaisin antaa ensisijaisesti suoraa häikäisemätöntä alaspäin suunnattua valoa, mutta varjostimen yläosan aukon ansiosta valaisin tuottaa myös pehmeää, ylöspäin suuntautuvaa valoa. Valaisinta voi kääntää, laskea ja nostaa juuri oikeanlaisen valaistuksen aikaansaamiseksi.

Säädettävän varjostimen ja portaattoman himmennyksen ansiosta valon saa aina suunnattua ihanteellisesti esimerkiksi lukemiseen tai leppoisaan oleskeluun. Valaisimessa on lisäksi kiinteä LED-tekniikka ja ajastintoiminto, joka sammuttaa valon automaattisesti.

Terho-riippuvalaisin

Veikeä Terho-kattovalaisin on suomalaisen muotoilijan Maija Puoskarin suunnittelema, ja tammenterhoa jäljittelevässä valaisimessa luonto on vahvasti läsnä myös materiaaleissa. Valaisimen puuosa on valmistettu FSC-sertifioidusta lehmuksesta ja lasinen kupu on suupuhallutettua opaalilasia.

Virva-pöytävalaisin

Iittalan uutuusvalaisin on ruotsalaisen Matti Klenelin suunnittelema lasityön taidonnäyte. Valaisimen nimi viittaa virvatuliin, joita voi tarinoiden mukaan nähdä pohjoisen hiljaisilla, syrjäisillä seuduilla. Valaisimen lasikupu on suupuhallettu Iittalan lasitehtaalla, ja abstraktin kuvion jokainen viiva on piirretty yksi kerrallaan. Lasipinta heijastaa valoa kauniisti silloinkin, kun valaisin ei ole päällä.

Flowerpot

Tanskalaisen &traditionin messinkinen Flowerpot-pöytävalaisin luo tyylikkään pyöreällä muotokielellään ajattoman kokonaisuuden. Pehmeästi valaiseva pöytälamppu on siro, mutta näyttävä.

Työhuoneen valaisimet

Tehokas työskentely vaatii riittävästi valoa ja silmät jaksavat keskittyä paremmin, kun kohdevalo kattaa koko työskentelyalueen. Vältät häiritsevät varjot lukiessa ja kirjoittaessa, kun sijoitat valaisimen heikomman kätesi puolelle pöytää.

AJ Royal & AJ

Arne Jacobsen suunnitteli yksinkertaisen tyylikkään AJ-valaisimen vuonna 1960 Kööpenhaminan Radisson SAS Royal -hotelliin. Ajattoman muotokielensä ansiosta valaisin sopii hyvin monenlaiseen ympäristöön. Kallistuva varjostin voidaan säätää haluttuun asentoon ja kohdistaa valo juuri sinne, missä sitä tarvitaan.

Valovoima Mini -kirkasvalolaite

Kotimainen Valovoima Mini on Harri Koskisen suunnittelea, helposi liikuteltava ja sijoitettava kirkasvalo, joka kompaktin, minimaistisen muotoilunsa ansiosta sopii erityisen hyvin vaikka työpöydälle. Valaisimen voi asettaa lepäämään saarnipuiseen kiilatukeen tai sen voi ripustaa roikkumaan kauniista, kasviparkitusta nahkahihnastaan. Valaisin on himmennettävä ja samalla säätimellä myös valon sävy muuttuu puhtaan valkoisesta tunnelmallisen lämpimäksi.

Tolomeo Micro -pöytävalaisin

Michele De Lucchin ja Giancarlo Fassinan vuonna 1987 suunnittelema Tolomeo Tavolo on tyylikäs, kompakti ja joustava pöytävalaisin. Varjostimen suuntaa voi säätää 360° ja valaisinta voi taivuttaa sen nerokkaan nivelrungon ansiosta.

Sirri-riippuvalaisin

Lisa Johansson-Papen 1960-luvulla suunnittelema Sirri-valaisin on kiiltävän messinkipintansa ansiosta todella näyttävä sisustuselementti. Harkitun muotoilun erityispiirre on valon heijastuminen kahteen suuntaan, sekä alas että kattopintaan. Sirri-valaisin tuottaa runsaasti valoa, sillä siinä on paikka kolmelle polttimolle.