Koti  — 2.9.2021

Miten valaista kodin eri huoneet?

Kaunis valo on muutakin kuin valontuoja: se on kodin katseenvangitsija ja tunnelmanluoja. Huolella harkitulla valaisimella voi sisustaa huoneen, ja valolla voi luoda kokonaisen tilan.

Keittiö

Kotikokki tarvitsee kiinteät ja tehokkaat työvalot, mutta keittiövalaistus voi olla myös trendikäs sisustushankinta. Keittiöstä tulee hetkessä kodikkaampi, kun tuot tilaan alun perin olohuoneeseen tarkoitetun valaisimen. Kokeile siis rohkeasti näyttävää kattovalaisinta myös keittiöön, tai kerää kattoon tai seinälle rypäs pieniä valaisimia.

A330S-riippuvalaisin

Alvar Aallon vuonna 1937 Savoy-ravintolalle suunnittelema Kultakello-valaisin on valmistettu kiillotetusta messingistä. Veistoksellinen messinkivalaisin luo ympärilleen kultaisia heijastuksia ja lämmintä, epäsuoraa valoa. Saatavilla myös seinävalaisimena.

2097/30-kattokruunu

Gino Sarfatin kauniisti muotoilema kattokruunu on sekä moderni että ajaton katseenvangitsija, joka on yhdisteltävissä monenlaiseen sisustukseen. Ruokapöytä muuttuu hetkessä juhlavammaksi, kun sitä valaisee näyttävä kattokruunu.

Mater RAY-riippuvalaisin

Tanskalaisessa valaisinsarjassa on yhdistelty onnistuneesti kaunista tammea ja terästä. Puinen varjostin on teräskuoren sisällä niin, että valoa voi suunnata helposti varjostinta kääntämällä.

Olohuone

Olohuoneessa on tarkoitus oleskella ja viettää aikaa, valitse siis valaistuskin sen mukaisesti. Kannattaa valita samaan tilaan useita valaisimia, näin saa tarpeeksi valoa aina tarpeen mukaan ja luotua erilaisia tunnelmia.

Himmeä, romanttinen valo ja kirkas yleisvalo onnistuvat molemmat, kun valaisimia on tarpeeksi. Sohvan nurkille voi asettaa sekä kirkkaan lukuvalon että himmeämmän pöytä- tai jalkavalaisimen tunnelmanluojaksi; isompaan tilaan mahtuu useampikin kattovalaisin, eikä niiden tarvitse roikkua vierekkäin.

Leimu-valaisin

Magnus Pettersin suunnittelema moderni klassikko on saanut innoituksensa arkkitehtuurista. Valaisimessa yhdistyy vahva, moderni muoto sekä herkkä lasivarjostin, joka on saatavilla kolmessa eri värissä ja koossa, sekä hieman isommassa, betonijalkaisessa serkussa.

Opal-riippuvalaisin

Upeat Svend Aage Holm-Sörensenin 50-luvulla suunnittelemat retrovalaisimet piristävät silmää ja ovat oikeita valopilkkuja. Kauniit mattasävyt ja messinkiset yksityiskohdat tekevät valaisimesta tyylikkään ja huolitellun.

A331-riippuvalaisin

50-luvulla Jyväskylän yliopiston tiloihin suunnittelema riippuvalaisin on yksi Alvar Aallon tunnistettavimmista ja rakastetuimmista valaisimista, joka tunnetaan parhaiten lempinimellään Mehiläispesä. Valaisin antaa nerokkaan monikerroksisen reikäkuvioidun rengasrakenteen ansiosta lämpimän, hajautetun valon ja tuo tilaan ilmettä myös ilman valoa.

Makuuhuone

Aseta pieni pöytävalaisin yöpöydälle tai vapauta yöpöydältä tilaa sijoittamalla sängyn yläpuolelle siro seinävalaisin. Hanki kattovalaisimeen himmennin, niin saat tarpeen mukaan sekä kirkkaan että lempeän valaistuksen. Valaistuksella voit helpoiten luoda oikeanlaisen tunnelman tarpeen ja vuodenaikojen mukaan.

Terho-riippuvalaisin

Veikeä Terho-kattovalaisin on suomalaisen muotoilijan Maija Puoskarin suunnittelema, ja tammenterhoa jäljittelevässä valaisimessa luonto on vahvasti läsnä myös materiaaleissa. Valaisimen puuosa on valmistettu FSC-sertifioidusta lehmuksesta ja lasinen kupu on suupuhallutettua opaalilasia.

Virva-pöytävalaisin

Iittalan uutuusvalaisin on ruotsalaisen Matti Klenelin suunnittelema lasityön taidonnäyte. Valaisimen nimi viittaa virvatuliin, joita voi tarinoiden mukaan nähdä pohjoisen hiljaisilla, syrjäisillä seuduilla. Valaisimen lasikupu on suupuhallettu Iittalan lasitehtaalla, ja abstraktin kuvion jokainen viiva on piirretty yksi kerrallaan. Lasipinta heijastaa valoa kauniisti silloinkin, kun valaisin ei ole päällä.

Flowerpot

Tanskalaisen &traditionin messinkinen Flowerpot-pöytävalaisin luo tyylikkään pyöreällä muotokielellään ajattoman kokonaisuuden. Pehmeästi valaiseva pöytälamppu on siro, mutta näyttävä.

Työhuone

Tehokas työskentely vaatii riittävästi valoa ja silmät jaksavat keskittyä paremmin, kun kohdevalo kattaa koko työskentelyalueen. Vältät häiritsevät varjot lukiessa ja kirjoittaessa, kun sijoitat valaisimen heikomman kätesi puolelle pöytää.

AJ Royal & AJ

Louis Poulsenin ikoninen, Kööpenhaminan Radisson Collection Royal Hotelliin suunniteltu AJ-valaisinperhe juhlistaa 60-vuotissyntymäpäiväänsä nostamalla alkuperäisen materiaalinsa, ruostumattoman teräksen taas jalustalle. Laajan tuoterepertuaarin uusin valopilkku AJ Table Mini sopii esimerkiksi lukuvaloksi ikkunalaudalle tai yöpöydälle. Varjostimien teräspinta heijastaa ympäristöään ja korostaa valaisimen minimaalista ja tyylilleen tunnusomaista muotokieltä.

Myös klassinen AJ Royal saa juhlavuoden kunniaksi uuden värin ja koon.

Dear Ingo -kattovalaisin

Leikkisän, hämähäkkiä muistuttavan kattovalaisimen on suunnitellut Ron Gilad. Tyylikkääseen valaisimeen saa vaihtelua pienten varjostimien asentoja muuttamalla, ja valoa on myös helppo kohdistaa haluttuun kohteeseen.