Koti  — 13.4.2024

Värikäs sisustus tuo iloa arkeen

Sisustuksessa inspiroidutaan nyt rauhoittavista ja energisoivista väreistä, jotka tukevat palautumista ja antavat virtaa arkeen. Poimimme värikkäät sisustussuosikit joka budjettiin – katso vinkkimme ja väritä kotisi huone kerrallaan!

Voiko sisustus saada onnellisuushormonit hyrräämään? Siihen ainakin tähtää värikäs ja elämäniloinen sisustustrendi dopamine decor, joka tarjoaa roppakaupalla vastalääkettä harmaata arkea vastaan.

 

Mielihyvähormoni dopamiinin mukaan nimetty sisustustyyli ilottelee rohkeilla väreillä, veikeillä muodoilla ja ennakkoluulottomilla yhdistelmillä, mutta trendin taustalla on myös syvällisempi ajatus värien ja ympäristön vaikutuksesta hyvinvointiin ja mielialaan. Kyseessä ei oikeastaan ole uusi ajatus, sillä esimerkiksi Aino ja Alvar Aalto suunnittelivat vuonna 1933 valmistuneen Paimion parantolan sisätilojen värejä, kalusteita ja pieniäkin yksityiskohtia myöten tukemaan potilaiden hyvinvointia.

 

Viime vuosina kodin merkitys turvapaikkana on korostunut toisiaan seuraavien kriisien ja hektisen arjen myötä, joten kodin värejä ja sisustustakaan ei ajatella vain esteettisinä elementteinä, vaan avaimena onnellisempaan arkeen ja hyvään oloon. Niinpä värivalinnoissakin huomioidaan värien vaikutus mielialaan: tyynnyttävät värit auttavat rentoutumaan, kun taas piristävillä väreillä voidaan kohottaa mielialaa tai ruokkia luovuutta.

 

Jos värien käyttö kotona houkuttelee, mutta tuntuu haastavalta, voi aloittaa pienistä väripilkuista. Muutama itselle mieluisa aksenttiväri elävöittää neutraalia väripalettia. Esimerkiksi trendikkäät perusvärit nousevat iloisina esiin valkoisen, puun ja neutraalien sävyjen rinnalta.

Värikäs keittiö  – energiaa aamuauringon väreistä

Keittiöön sopivat hyvin pirteät vitamiinivärit, jotka antavat virtaa arkiaamuihin. Etenkin keltainen yhdistetään yleensä aurinkoon ja koetaan siksi optimistisena, iloisena ja piristävänä. Energisoivia värejä ovat myös punainen ja oranssi, jotka sopivat mainiosti keittiön väripilkuiksi. Satsaa vaikkapa värikkääseen keittiölaitteeseen, jolla arjen askareet sujuvat kuin leikiten. Tai piristä aamiaispöytää uudella lempimukilla, joka tuo hymyn huulille heti aamulla.

Värikäs olohuone – palauttavaa väriterapiaa

Vihreä, sininen ja turkoosi tuovat mieleen taivaan, veden ja luonnon, minkä vuoksi niitä pidetään rauhoittavina ja rentouttavina väreinä. Siksi niitä kannattaa kokeilla olo- tai makuuhuoneessa, jossa on tarkoitus rentoutua ja palautua päivän rasituksista. Värikäs matto tai nojatuoli sopivat olohuoneen keskipisteeksi, mutta väriä voi tuoda helposti myös tyynyillä, vilteillä ja kynttilöillä.

Värikäs eteinen – koelaboratorio & kodin käyntikortti

Eteiseen voi hyvin valita värejä, jotka kutkuttavat, mutta tuntuvat liian rohkeilta kodin muihin huoneisiin. Eteinen on oiva paikka villimmille värikokeiluille, sillä se on läpikulkutila, jossa harvemmin oleskellaan yhtäjaksoisesti kovin pitkiä aikoja. Värivalintoihin kannattaa silti kiinnittää huomiota, sillä eteisen merkitys kodin tunnelmaan ja toimivuuteen on neliöitään suurempi, toivottaahan se asukkaat tervetulleeksi kotiin ja antaa vieraille ensivaikutelman kodista sekä sen asukkaista.