Koti  — 9.5.2023

Viherkasvit sisustuksessa – ideat ja tuotevinkit vehreään kotiin

Kevään korvalla kotikin alkaa vihertää. Tarjoa talven nuuduttamille kasvikavereille keväthuolto ja inspiroidu ajankohtaisista vihertrendeistä. Kokosimme yhteen ideat ja tuotevinkit vihersisustajalle.

Näyttävät trendikasvit

Trendikkäimmät viherkasvit ovat nyt todellisia katseenvangitsijoita. Sisustuksessa suositaan näyttäviä, suurilehtisiä statement-viherkasveja, kuten banaania, peikonlehteä, kolibrinkukkaa, lyyraviikunaa ja palmuja, jotka tuovat kotiin viidakkomaista tunnelmaa.

 

Myös kirjavalehtiset ja kukkivat kasvit ovat nousseet monen vihersisustajan suosikiksi. Esimerkiksi maijat, begoniat ja juorut vangitsevat katseen koristeellisilla ja värikkäillä lehdillään, joissa voi olla viiruja ja täpliä sekä vihreän lisäksi myös punertavia tai kellertäviä sävyjä. Väriä viherkasvikokoelmaan tuovat koristeellisten lehtien lisäksi myös kukkivat kasvit, kuten kiinanruusu, orkideat ja flamingonkukka, joiden kukinnan seuraaminen on kiva lisämauste kasviharrastukseen.

 

Löydät inspiroivan valikoiman viherkasveja Stockmann-tavarataloista.

Katseenvangitsevat kukkaruukut

Oikein valittu ruukku nostaa viherkasvin esiin. Hyvä niksi ruukun valintaan on vastakohdilla leikittely: kulmikas ruukku korostaa pyöreitä lehtiä, vaalea ruukku toimii kontrastina tummille lehdille ja yksivärinen ja sileäpintainen ruukku kiinnittää huomion koristeellisiin lehtiin, kun taas kuviollinen ruukku sopii paremmin selkeälehtiselle kasville.

 

Persoonallinen ruukku kasveineen voi toimia myös sisustuksen katseenvangitsijana, ja kauneimmat designruukut ovat jo itsessään ilo silmälle. Viherkasvivillityksen ansiosta ruukkuvalikoimassa riittää valinnanvaraa jokaiseen tyyliin: punottu kori henkii boheemia tunnelmaa, klassinen saviruukku tuo kotiin tuulahduksen Välimereltä, jykevä betoniruukku sopii särmikkäämpään makuun ja värikäs tai kuviollinen ruukku ilahduttaa leikkisää sisustajaa.

Viherkasvien keväthuolto

Kevään korvalla on hyvä hetki järjestää viherkasveille virkistyspäivä, kun lisääntyvä valo herättelee ne lepokaudeltaan. Kasvien keväthuoltoon kuuluu lehtien puhdistus suihkuttelemalla tai pyyhkimällä sekä mullanvaihto ja tarvittaessa siirto isompaan ruukkuun.

 

Valitse multa kasvin mukaan ja muista myös salaojittaa ruukku ruukkusoralla. Pari viikkoa mullanvaihdon jälkeen on hyvä aloittaa lannoitus. Jos kastelulannoitteen käyttö tuppaa unohtumaan, hanki käteviä ravinnepuikkoja – riittää, kun muistat lisätä uudet joka toinen kuukausi.

Kastelun apurit

Kun viherkasvi heittää henkensä, on syynä useimmiten kuivuus tai liikakastelu. Kastelukannuun tulee varmemmin tartuttua, kun se on aina näkyvillä – valitse siis sellainen, jota ei tarvitse piilottaa kaappiin. Monet viherkasvit tykkäävät myös sumuttelusta, joten kastelukannun kaveriksi kannattaa hankkia samalla nätti sumutuspullo.

 

Eri kasveilla on omat mieltymyksensä, mutta kastelupallon tai kastelumittarin avulla niiden vedentarvetta on helpompi seurata, jolloin kasveja ei tule yhtä helposti näännyttäneeksi kuivuuteen tai hukuttaneeksi huolenpitoon.

Kokonaisuuksia ja korkeuseroja

Viherkasvit tuovat kotiin viihtyisyyttä ja vehreyttä, mutta etenkin korkeampia kasveja voi käyttää sisustuksessa myös tilanjakajana, kun kokoaa ne ryhmäksi tasolle tai kukkapöydälle. Muutenkin etenkin pienemmät kasvit kannattaa koota ryhmäksi sen sijaan, että ripottelee niitä sinne tänne.

 

Viherkasveilla sisustamisessa on hyvä huomioida myös korkeuserot. Amppelit sekä seinätelineet helpottavat kasvien sijoittelua eri korkeudelle ja auttavat luomaan runsaan ja rehevän viidakkotunnelman täyttämättä lattia- tai tasopintoja.