Koti  — 5.1.2017

9 askelta ihanaan uneen

Kun haluat pitää itsestäsi huolta, paras keino on satsata kunnon yöuniin. Näillä helpoilla vinkeillä voit nukkua entistä makoisammin jo ensi yönä.

1. Rentoudu kohti höyhensaaria

Hyvään unenlaatuun vaikuttavat säännöllinen unirytmi, iltarutiinit ja sopivien uniolosuhteiden vaaliminen. Aktiivisen päivän jälkeisestä rentoutumisesta kannattaa tehdä tapa – ota ihana vaahtokylpy, venyttele joogamatolla tai tee leppoisa iltakävely ennen uniaikaa. Keho rauhoittuu ja mieli tyhjenee, kun nautit rauhallisesta musiikista ja hyöryävästä kupillisesta kamomillateetä.

 

Iltaisin on hyvä laskea ärsyketasoa – vähennä kofeiinipitoisia juomia, raskasta liikuntaa ja eletroniikan käyttöä hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenemistä. Työn tekeminen ja jopa jännittävän elokuvan katselu voivat myös heikentää unenlaatua.

2. Syö sopivasti

Ruokavaliolla on merkittävä vaikutus unenlaatuun. Liian täydellä tai toisaalta liian tyhjällä vatsalla uni helposti häiriintyy verensokerin heilahdellessa. Nauti siis riittävä, hitaita hiilihydraatteja sisältävä iltapala, jos tähtäät sikeisiin uniin.

 

Itsellesi parhaimmat iltavalmistelut löydät kokeilemalla. Kun kirjaat unipäiväkirjaan päivittäin ylös omat iltarutiinisi, ruokavaliosi ja tuntemuksesi, sinun on helpompi seurata, millaisilla muutoksilla juuri sinä saat hyvät unet todennäköisimmin toteutumaan.

3. Luo otolliset uniolosuhteet

Makuuhuoneessa tulisi olla viileähkö lämpötila, hiljaista ja hämärää. Valaistusta saat vähennettyä pimennysverhoilla tai käyttämällä unimaskia.

 

Panosta myös raikkaaseen ilmaan. Tuuleta makuuhuone ja petivaatteet ennen nukkumaanmenoa.

 

Pue yllesi pehmeä yöasu ja mukavat sukat – verenkierron tehostuessa autat kehosi automaattista viilennysmekanismia toimimaan paremmin.

4. Suosi selkäystävällistä sänkyä

Hyvä sänky on laadukkaan nukkumisen a ja o. Patja antaa vartalollesi perustuen, mutta yksilöllinen tuki saavutetaan sijauspatjan avulla. Sänky tukee ja myötäilee vartaloa oikein, kun selkäranka on nukkuessa luonnollisen suorassa asennossa ja koko keho voi rentoutua. Jos budjetti on rajallinen, kannattaa ostaa edullisempi aluspatja ja satsata mieluummin laadukkaaseen sijauspatjaan.

 

Valitse sijauspatja aina vartalon muotojen mukaisesti: uumakas, lanteikas, harteikas ja tasainen vartalotyyppi tarvitsee eri tavoin tukevan ja myötäilevän sijauspatjan. Kun sijauspatjan pintapehmeys ja tuki ovat vartalosi mukaiset, heräät hyvin levänneenä, eivätkä jäsenesi ole puutuneet.

5. Panosta tukeviin tyynyihin

Tyynyn laatuun kannattaa sijoittaa, sillä se vaikuttaa eniten nukkumiseen. Väärän päänasennon aiheuttamaa huonoa unenlaatua et korjaa parhaallakaan patjalla. Peräti kymmenen prosenttia painostasi lepää tyynyn varassa.

 

Kun tyyny on riittävän tukeva ja sopivankorkuinen, niskasi lepää rentona ja suorassa. Näin koko kehosi rentoutuu ja saat tarvitsemasi täydellisen levon.

 

Itsellesi sopivan tyynyn avulla säädät koko nukkuma-asentosi ihanteelliseksi. Valitse tyyny nukkumisasennon, vartalotyypin ja patjan pehmeyden mukaan.

 

Myös lapset tarvitsevat oman tyynyn. Vuodenikäinen voi alkaa käyttämään vauvantyynyä, joka kannattaa vaihtaa lastentyynyyn 2–3-vuotiaalle. Kouluikäiselle sopii jo normaalinkokoinen matala tyyny.

6. Valitse peite kuin unelma

Peite on puolestaan hyvä, kun se on ilmava, sopivan lämmin ja tuntuu hyvältä. Laadukaskin patja tuntuu hiostavalta, jos nukut sen päällä vääränlaisen peitteen kanssa.

 

Keho haihduttaa kosteutta ja lämpöä koko yön ajan, mikä nostaa lämpötilaa peitteen alla. Siksi on tärkeää, ettei peite itsessään ole liian kuuma. Jokaisen yksilöllinen lämmöntarve ja toisaalta asunnon lämpötila määrittävät, minkälaisen peitteen tarvitset.

 

Stockmannin valikoimista löydät korkealaatuisia ja helppohoitoisia peitteitä, jotka sopivat kaikenlaisille nukkujille. Pehmeän mukavat peitteet vievät nukkumiskokemuksen aivan uudelle tasolle.

 

Katso Familonin rentoutusvideo, jossa ilmassa leijailevat höyhenet ja tunnelma on untuvan pehmeä.

7. Pidä huolta vaihtovälistä

Peite on suositeltavaa pestä kolme kertaa vuodessa, tyyny ja sijauspatjansuojus neljä kertaa vuodessa. Sänky on hyvä imuroida aina lakanoiden vaihdon yhteydessä.

 

Patja ja vuodevaatteet ovat hygieniatuotteita, jotka kuluvat käytössä, mutta oikea hoito pidentää niiden käyttöikää. Allergia- ja astmaliitto kuitenkin suosittelee, että patja tulisi hygieniasyistä uusia noin 10 vuoden välein.

8. Hemmottele liinavaatteiden luonnonmateriaaleilla

Liinavaatteiden suhteen luonnonmateriaalit ovat ykkösvalintoja hyvien unien ystävälle. Esimerkiksi puuvilla ja pellava imevät ihon kosteutta yön aikana ja ne tuntuvat miellyttäviltä myös paljaalla iholla.

 

Uudet lakanat tulisi aina pestä ennen käyttöä, jotta valmistuksessa käytetyt viimeistelyaineet irtoavat lakanoista pois.

 

Allergisen kannattaa suosia vaaleita värejä sänkytekstiileissä. Myös lakanoiden mankelointi ja silitys vähentävät tekstiilipölyn irtoamista ja sitoo kuidut kankaan pintaan.

9. Pue peti kauniiksi

Kauniit liinavaatteet lisäävät nukkumisen nautintoa. Erityisesti pesty pellava jatkaa edelleen suosittuna ja erityisen helppohoitoisena materiaalina – se säilyttää rennon ulkonäkönsä ilman silittämistäkin. Voit nauttia lempeistä pellavaunista muun muassa valkoisen, harmaan ja kiven sävyissä, sekä savuisissa pastelleissa.

 

Printtilakanoissa näkyvät persoonallisuus ja käden jälki. Villa Stockmann -mallistosta löydät myös painettua pellavaa ja kudottuja ruutuja. Sinisen sävyt eri kuoseissa ovat nyt ajankohtaisia – raitoja, näyttäviä paisley-aiheita ja rouheita bohohenkisiä printtejä. Kuoseissa näkyy myös luonnonaiheita ja trendikkäitä vihreän sävyjä, sekä näyttäviä graafisia kuoseja.

 

Lisää hyvän unen tuotteita verkkokaupassamme:

Peitteet ja tyynyt

Liinavaatteet

Yöasut naisille

Yöasut miehille

 

Petivaatteiden asiantuntijavinkit antoi Outi Hamara Familonilta ja liinavaatteiden vinkit jakoi Päivi Lyytikäinen Stockmannilta.