Koti  — 2.2.2024

9 askelta ihanaan uneen

Kun haluat pitää itsestäsi huolta, paras keino on satsata kunnon yöuniin. Näillä helpoilla vinkeillä voit nukkua entistä makoisammin jo ensi yönä.

1. Vaali rentouttavia iltarutiineja

Aktiivisen päivän jälkeisestä rentoutumisesta kannattaa tehdä tapa – ota ihana vaahtokylpy, venyttele joogamatolla tai tee leppoisa iltakävely ennen uniaikaa.

 

Iltaisin on hyvä laskea ärsyketasoa, joten vähennä raskasta liikuntaa ja elektroniikan käyttöä hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa. Unenlaatua voivat heikentää myös työn tekeminen ja jopa jännittävän elokuvan katselu. Sen sijaan keho ja mieli rauhoittuvat, kun himmennät valaistusta ja nautiskelet vaikkapa tuoksukynttilän rentouttavasta tuoksusta, hyvästä kirjasta ja rauhallisesta musiikista.

2. Nauti oikeanlainen iltapala

Ruokavaliolla on merkittävä vaikutus unenlaatuun. Liian täydellä tai toisaalta liian tyhjällä vatsalla uni helposti häiriintyy verensokerin heilahdellessa. Nauti siis riittävä, hitaita hiilihydraatteja sisältävä iltapala, jos tähtäät sikeisiin uniin. Sekä alkoholi että kofeiinipitoiset juomat voivat pilata yöunet, mutta esimerkiksi höyryävä kupillinen kamomillateetä rauhoittaa lempeästi kohti höyhensaaria.

3. Rauhoita makuuhuoneen sisustus

Makuuhuoneessa tulisi olla viileähkö lämpötila, hiljaista ja hämärää. Siistissä ja seesteisessä ympäristössä on helpompi rauhoittua, joten suosi makuuhuoneen sisustuksessa harmonista sävymaailmaa ja levollista tunnelmaa. Rentouttavaan lepopaikkaan eivät kuulu epämääräiset vaatekasat tai työhön liittyvät laitteet, joten satsaa toimiviin säilytysratkaisuihin ja vältä työpisteen sijoittamista makuuhuoneeseen – tai huolehdi, että saat työpäivän päätteeksi jemmattua kotitoimistosi vaikka ovien taakse.

 

Pehmeän pesämäistä tunnelmaa makuuhuoneeseen tuovat sisustustyynyt ja torkkupeitot, ja valaistusta saat vähennettyä pimennysverhoilla tai käyttämällä unimaskia. Myös samettiverot hämärtävät huoneen tehokkaasti ja tuovat makuuhuoneeseen ylellistä hotellifiilistä.

4. Hemmottele liinavaatteiden luonnonmateriaaleilla

Pellavalakana

Kauniit ja laadukkaat liinavaatteet viimeistelevät vuoteen kutsuvaksi. Hyvän unen ystävän ykkösvalintoja ovat hengittävät luonnonmateriaalit, eikä omatuntokaan valvota, kun liinavaateostoksilla suosii vastuullisempia materiaaleja, kuten luomupuuvillaa.

 

Jos haaveilee hotellilakanamaisista vuodevaatteista, joissa on ylellisen sileä ja hieman rapsakka tuntu, kannattaa sijata vuoteeseensa tiheään kudottua perkaalipuuvillaa. Helppohoitoinen pellava puolestaan on lyömätön materiaali huolettoman petaajan lakanoihin, sillä eläväpintainen, luonnostaan hieman ryppyinen materiaali ei vaadi silittämistä, vaan tuo rentoa pehmeyttä petiin sellaisenaan.

 

Lue myös: Pujahda pehmeään pellavaan

5. Pujahda pehmeään yöasuun

Kaunis ja mukava yöasu lisää nukkumisen nautintoa. Myös yöasuissa kannattaa suosia miellyttäviä luonnonmateriaaleja, jotka lämmittävät sopivasti, mutta eivät hiosta. Esimerkiksi ylellisen sileä silkki ja suloisen pehmeä puuvillaflanelli tuntuvat ihoa vasten niin ihanalta, että yöasuun pujahtamista tuskin malttaa odottaa. Viluiset varpaatkaan eivät valvota, kun jalkoihin sujauttaa vielä unelmanpehmeät unisukat.

6. Suosi selkäystävällistä sänkyä

Hyvä, ergonominen vuode mahdollistaa oikean uniasennon sekä syvän ja palauttavan unen. Sängyn ja patjan tulisi tukea ja myötäillä vartaloa niin, että selkäranka on nukkuessa luonnollisen suorassa asennossa, jolloin koko keho voi rentoutua.

 

Uniergonomian viimeistelee sopiva sijauspatja, joka antaa nukkujalle yksilöllistä tukea ja nukkumismukavuutta. Sijauspatja voi olla pehmeä, napakka, ohut tai korkea – valintaan vaikuttavat sekä omat mieltymykset että vartalon muodot. Kun sijauspatjan pintapehmeys ja tuki ovat kohdillaan, heräät hyvin levänneenä, eivätkä jäsenesi ole puutuneet.

7. Panosta tukeviin tyynyihin

Joutsenen untuvatyynyt ja untuvapeitto

Joutsenen kotimaiset untuvapeitot ja -untuvatyynyt tuovat vuoteeseen kutsuvaa pehmeyttä ja ripauksen ylellisyyttä. Helmikuun ajan saat Joutsenen petivaatteista 20 %:n MyStockmann-edun.  Tutustu valikoimaan >

Laadukkaaseen tyynyyn kannattaa sijoittaa, sillä se vaikuttaa eniten nukkumiseen. Sopivan tyynyn avulla säädät koko nukkuma-asentosi ihanteelliseksi, kun taas väärän päänasennon aiheuttamaa huonoa unenlaatua et korjaa parhaallakaan patjalla. Kun tyyny on riittävän tukeva ja oikeankorkuinen, niskasi lepää rentona ja suorassa. Näin koko kehosi rentoutuu ja saat tarvitsemasi täydellisen levon.

 

Valitse tyyny uniasennon, vartalotyypin ja mieltymysten mukaan: harteikas kylkinukkuja tarvitsee korkeamman tyynyn kuin selällään nukkuva tai kapeaharteinen, ja yksi kaipaa napakkaa tukea, kun toisen mieleen on pehmeämpi tuntu.

8. Valitse peite kuin unelma

Täydellinen peite tarjoaa nukkujalle turvallisen, pehmeän sylin, jossa lämpötila pysyy mukavana läpi yön. Keho haihduttaa kosteutta ja lämpöä koko yön ajan, mikä nostaa lämpötilaa peitteen alla. Siksi on tärkeää, ettei peite itsessään ole liian kuuma. Jokaisen yksilöllinen lämmöntarve ja toisaalta asunnon lämpötila määrittävät, miten lämpimän peitteen tarvitset.

 

Nukkumiskokemukseen vaikuttaa myös peiton tuntu, joten mieti nukkuisitko makoisammin ilmavan untuvapeiton pilvimäisessä pehmeydessä vai nauttisitko painopeiton rauhoittavasta vaikutuksesta.

9. Satsaa raikkaisiin uniin

Puhtaassa ja raikkaassa vuoteessa uni maistuu, joten pidä huolta vuodevaatteiden vaihtovälistä, tuuleta petivaatteet säännöllisesti ja imuroi sänky aina lakanoiden vaihdon yhteydessä. Lakanoista irtoavaa tekstiilipölyä voi vähentää mankeloinnilla, joka sitoo kuidut kankaan pintaan.

 

Peite on suositeltavaa pestä pari kertaa vuodessa, tyyny ja sijauspatjansuojus neljä kertaa vuodessa. Muhkurainen peitto ja litistynyt tyyny kannattaa suosiolla vaihtaa uusiin – nyrkkisäännön mukaan tyynyt tulisi uusia parin vuoden välein, sijauspatjat ja peitot neljän vuoden välein ja patjat kymmenen vuoden välein.

 

Myös raikas sisäilma auttaa nukkumaan makoisasti, joten panosta myös makuuhuoneen ilmanlaatuun. Ilmanpuhdistin auttaa epäpuhtauksiin, ja ilmankostutin tuo avun liian kuivaan sisäilmaan, joka on yleinen ongelma talvikuukausina.