Koti  — 21.11.2023

Kausivalot tuikkimaan – viisi vinkkiä koristevalojen valintaan

Jouluvalot ja muut kausivalot tuovat kaivattuja valonpilkahduksia vuoden pimeimpiin päiviin sekä juhlan tuntua joulunaikaan. Vinkkiemme avulla luot tunnelmallisen jouluvalaistuksen sisään tai ulos ja nautit kausivalojen loisteesta turvallisesti sekä energiatehokkaasti.

1. Suunnittele valaistus kokonaisuutena

Kausivaloissa on valinnanvaraa moneen makuun, joten olennaista on hahmotella suuntaviivat kokonaisuudelle ja valita valot sen mukaan. Minimalistille saattaa riittää muutama kaunis koristevalo, kun maksimalisti taas voisi kuorruttaa valosarjoilla vaikka jokaisen pihapuun.

 

Tyylistä riippumatta onnistunein kausivalaistus syntyy, kun pyrkii yhtenäiseen kokonaisuuteen, eikä levittele erilaisia valoja satunnaisesti sinne tänne. Yhtenäisyyttä luovat myös samankaltaisuus, toisto ja ryhmittely: korista esimerkiksi kodin jokainen ikkuna samantyylisellä paperitähdellä tai kyntteliköllä.

2. Huomioi sijoituspaikka

Suuntaa kausivalo-ostoksille vasta, kun tiedät, minne aiot valoja kotona tai pihalla ripustella. Jos tarkoituksena on ripustaa kausivalot ulos, varmista, että kyseiset valot tosiaan sopivat ulkokäyttöön. Ulkovaloja voi käyttää myös sisällä, mutta sisäkäyttöön tarkoitetut valot eivät ole turvallisia ulkona, sillä ne eivät kestä kosteutta ja kylmyyttä.

 

Etukäteen kannattaa mitata myös lähimmän pistorasian etäisyys valojen sijoituspaikasta, jotta osaa valita oikean mittaisella johdolla varustetut valot tai vaihtoehtoisesti paristokäyttöiset valot. Jos teet valosarjasta sisustusasetelman esimerkiksi lasimaljakkoon tai lyhtyyn, kurkkaa käyttöohjeesta, ettei valojen pitämistä nipussa ole kielletty.

3. Tarkasta valon värilämpötila

Valon sävy voi kausivaloissakin olla lämpimän kullanhohtoista, viileän valkoista tai jotain siltä väliltä. Sävyyn kannattaa kiinnittää huomiota, jos tavoittelee tietyn tyylistä loistetta tai aikoo sijoitella useampia valoja lähelle toisiaan – yhtenäisin kokonaisuus syntyy, kun vierekkäin tuikkivat värilämpötilaltaan samankaltaiset valot.

 

Valon värisävy kerrotaan yleensä jouluvalojen pakkauksessa tai tuotetiedoissa. Tarkan värilämpötilan paljastaa pakkaukseen merkitty kelvin-arvo, joka on sitä suuempi, mitä viileämpi valon sävy on. Esimerkiksi hehkulamppua vastaavan, lämpimän keltaisen valon kelvin-arvo on noin 2700K ja puhtaan valkoisena tuikkivan valon noin 4000K.

4. Valitse energiatehokkaat led-valot

Sähkönsäästötalkoiden takia ei tarvitse luopua kausivalojen loisteesta, kunhan varmistaa, että tunnelmallisen tuikkeen lähteenä ovat energiatehokkaat led-valot. Nykyaikaiset led-kausivalot kuluttavat nimittäin niin vähän energiaa, ettei niiden loiste juurikaan rasita ympäristöä tai kukkaroa.

 

Esimerkiksi Airamin tekemän laskelman mukaan led-valosarjan loiste kasvattaa sähkölaskua kuukaudessa vain noin eurolla, vaikka valosarja olisi päällä ympäri vuorokauden. Esimerkkilaskelmaan käytettiin 30 metriä pitkää ja 1000-lamppuista led-valosarjaa, jonka teho on 6 wattia, ja oletusta, että sähkön hinta olisi 0,35 €/kWh.

 

Viimeistään nyt kannattaa siis päivittää omasta varastosta mahdollisesti löytyvät hehkulamppuvalot uusiin led-valoihin. Hyvin vanhat koristevalot eivät välttämättä täytä nykyisiä turvallisuusvaatimuksiakaan, mutta uudet led-valot ovat myös turvallinen valinta, sillä ne eivät kuumene tai rikkoudu herkästi. Käytöstä poistetut kausivalot kuuluvat SER-kierrätykseen, eli ne voi palauttaa esimerkiksi Stockmann-tavaratalojen kassoille.

5. Hanki ajastin kausivalojen kaveriksi

Sähköä säästyy myös, jos kausivalot eivät loista läpi vuorokauden. Ohjelmoitavan ajastimen tai hämäräkytkinajastimen avulla kausivalojen tuikkeen saa kätevästi ajoitettua hämäriin ilta- ja aamutunteihin tai kulutushuippujen ulkopuolelle.

 

Nykyään osa kausivaloista on varustettu sisäänrakennetulla ajastimella, kaukosäätimellä tai älytoiminnolla, joka mahdollistaa valojen ohjailun sovelluksen avulla. Esimerkiksi Airamin SmartHome-valoja voi ajastaa ja himmentää sovelluksen kautta.