Koti  — 6.12.2022

Joulukattaus viidellä tyylillä – poimi ideat ja tuotevinkit joulupöytään

Kaunis joulukattaus voi olla perinteiseen tyyliin joulunpunainen, rouhean luonnonläheinen tai satujen taikaa tulvillaan. Katso inspiroivat ideat ja kata joulupöytä kutsuvaksi!

Joulu on vuoden suurin ruokajuhla, ja ruuan ohella myös joulukattaus on tärkeässä roolissa juhlatunnelman luomisessa. Kaunis joulukattaus nostaa jouluaterian arjen yläpuolelle, ja tunnelmallisesti koristeltu joulupöytä kutsuu nauttimaan kiireettä niin ihanista jouluherkuista, yhdessäolosta kuin joulun taianomaisesta tunnelmastakin.

 

Kynttilät, joulukukat ja muut pöytäkoristeet tuovat runsautta ja näyttävyyttä joulupöytään, mutta etenkin korkeiden koristeiden sijoittelussa kannattaa olla tarkkana, etteivät koristeet katkaise pöydän ääressä istuvien välistä näköyhteyttä.

 

Lisäksi kattaukseen tulisi jäädä riittävästi laskutilaa tarjoiluastioille, joita joulupöydässä saattaakin olla melkoisesti. Jos ruokaa on tarjolla niin runsaasti, että joulupöydän kattaus alkaa näyttää ahtaalta, voi toimivin ratkaisu olla noutopöytä. Myös noutopöydästä voi tehdä näyttävän ja houkuttelevan koristamalla sen esimerkiksi jouluisella pöytäliinalla ja kukilla.

Punainen joulukattaus

Punainen joulukattaus on perinteitä rakastavan valinta, mutta punaisenkin joulukattauksen voi toteuttaa monella tyylillä: iloisen tontunpunaisen ja valkoisen yhdistelmä raikas kuin piparminttukaramelli, kun taas arvokkaan juhlava, jopa dramaattinen tunnelma syntyy valitsemalla punaisen seuraksi tummia sävyjä ja metallinhohtoa.

 

Punainen joulukattaus ei vaadi välttämättä punaisia astioita, vaan esimerkiksi punainen pöytäliina, punaiset kynttilät tai maljakko täynnä punaisia joulukukkia tuovat jouluista tunnelmaa kattaukseen. Viimeisen silauksen punainen joulupöytä saa, kun solmii aterimien tai kangaslautasliinojen ympärille punaiset satiini- tai samettinauhat.

Nostalginen joulukattaus

Nostalginen joulukattaus ammentaa inspiraationsa menneiltä vuosikymmeniltä ja lapsuuden jouluista. Lämpimän nostalgista, mummolamaista tunnelmaa joulukattaukseen tuovat koristeelliset jouluastiat, patinoituneet pöytähopeat sekä pellavainen perintöliina.

 

Nostalgisen joulupöydän koristeluun sopivat klassiset kyntteliköt, vintagehenkiset joulukoristeet ja perinteiset joulukukat. Mummolahenkiseen joulutarjoiluun ovat omiaan myös somat piparipurkit ja karamellikulhot, jotka voi koota herkulliseksi asetelmaksi erilliselle sivupöydälle.

Joulukattaus

Juhlava ja koristeellinen joulukattaus

Jouluna pöydät notkuvat herkuista, joten myös joulukattaus voi olla yltäkylläisen runsas ja juhlava. Tässä kattaustyylissä enemmän on enemmän, joten älä suotta säästele säihkettä tai koristeita, vaan suosi niin astioissa, aterimissa kuin kattaustekstiileissäkin kullanhohtoa ja näyttäviä kuvioita.

 

Arvokasta loistetta joulupöytään tuovat koristeeliset kristallilasit sekä aidot kynttilät, ja yltäkylläisen juhlatunnelman viimeistelee kerrosvati täynnä jouluherkkuja tai korkeassa maljakossa uljaana kohoava kukka-asetelma.

Juhlava joulukattaus

Luonnonläheinen joulukattaus

Maanläheinen joulukattaus ei koreile kimalteella, vaan luottaa luonnon vähäeleiseen kauneuteen. Rauhallista, luonnonläheistä tunnelmaa joulukattaukseen tuovat pehmeät, murretut sävyt, käsintehdyn oloiset keramiikka-astiat ja rouheat luonnonmateriaalit, kuten puu, kivi ja pellava.

 

Viimeistele luonnonläheinen joulukattaus ekologisilla ja kauniilla koristeilla: valitse maljakkoon kuivakukkia, havuja, varpuja tai käppyräisiä oksia ja hyödynnä joulupöydän koristelussa vaikka punaposkisia omenoita ja jouluisia mausteita, jotka tuovat kattaukseen myös ihanaa tuoksua.

Leikkisä ja värikäs joulukattaus

Entäpä jos joulukattaus olisikin tulvillaan värejä ja satujen tunnelmaa? Vallaton ja värikäs joulupöytä on kuin satukirjasta: täynnä heleitä värejä, hauskoja muotoja ja astioita, joiden kuviot ruokkivat mielikuvitusta ja tuovat kattaukseen ripauksen taikaa.

 

Koristele satumainen joulupöytä lystikkäillä yksityiskohdilla, kuten leikkisillä joulukoristeilla ja värikkäillä kierrekynttilöillä. Karamellinmakean joulupöydän katseenvangitsijaksi sopii suloinen kukkakimppu tai makeisilla täytetty tarjoilukulho.