Muoti  — 27.7.2023

Vältä juhlapukeutumisen
kompastuskivet – näin valitset asusteet oikein

Asusteet ovat miehen juhlapukeutumisen mauste – ilman niitä kokonaisuus jää laimeaksi ja vähän vajaaksi. Mutta asusteitakin on osattava käyttää tai ne pilaavat koko sopan. Etenkin virallisissa tilaisuuksissa asusteet myös paljastavat, onko pukeutujalla etiketti hallussa.

Kokosimme viisi vinkkiä, joilla vältät juhlapukeutumisen tyypilliset kompastuskivet ja viimeistelet juhla-asusi onnistuneesti kaikissa tilaisuuksissa.

1. Aloita sukista

KOMPASTUSKIVI: LIIAN LYHET SUKAT

Etenkin istuessa puvunhousujen lahkeet nousevat helposti nilkkasukan reunaa ylemmäs, jolloin tumman puvun lahkeen alta vilahtava kalpea koipi paistaa kanssajuhlijoiden silmiin kuin kuu yötaivasta vasten. Siksi juhlapukeutumisen tärkein asuste ei suinkaan ole säväyttävä solmio, täydellinen taskuliina tai komeat kalvosinnapit, vaan tarpeeksi pitkät sukat, jotka pitävät sääret siveästi verhottuna.

 

NÄIN ONNISTUT

Pue puvun pariksi aina polvisukat – paitsi, jos ylläsi on kevyt kesäpuku ja jalassasi rennommat kengät, kuten loaferit. Silloin sukat sopii unohtaa kokonaan. Muuten paras valinta juhlaan ovat laadukkaat polvisukat, jotka voivat olla yksiväriset tai hienostuneesti kuvioidut, kunhan ne sopivat asun värimaailmaan ja toistavat esimerkiksi puvun, kenkien tai solmion sävyjä.

Falken Tiago-polvisukkien pitkä varsi pitää sääret piilossa, vaikka puvunlahkeet hieman nousisivat. Leveän resorireunan ansiosta sukat pysyvät napakasti paikoillaan, ja miellyttävä luomupuuvillamateriaali takaa käyttömukavuuden.

Tummaan pukuun ja tummiin kenkiin on varminta yhdistää tummat sukat. Falken silkkiset polvisukat ovat hienostunut valinta formaaliin juhlapukeutumiseen.

2. Siirrä katse kenkiin

Nahkakengät

KOMPASTUSKIVI: ARKISET KENGÄT

Klassiseen juhlakenkään eivät kuulu paksut kumipohjat, kirkkaat värit tai rouheat yksityiskohdat. Esimerkiksi tumman puvun jalkineet ovat etiketin mukaan aina mustat.

 

NÄIN ONNISTUT

Valitse juhlavaan tilaisuuteen nahkaiset nauhakengät, joissa on ohut nahkapohja. Muodollisin ja juhlavin kenkä tumman puvun pariksi on musta, sileäpintainen oxford-kenkä, mutta moniin tilaisuuksiin sopii juhlakengäksi myös aavistuksen epämuodollisempi derby-kenkä. Mallien ero on siinä, että oxfordeissa nauhoitettavat kappaleet on ommeltu kengän kärkiosan alle, kun derby-kengässä ne on ommeltu kengän etuosan päälle.

Loaken mustat oxford-malliset nahkakengät sopivat erinomaisesti myös muodolliseen pukeutumiseen puvun pariksi. Loaken kengät valmistetaan perinteistä kengänvalmistustaitoa vaalien ja laadukkaimpia materiaaleja käyttäen Englannissa.

Lloydin derby-mallisia Lucien-nahkakenkiä koristaa brogue-reikäkuviointi, joka tekee kengästä hieman sileitä malleja epämuodollisemman.

3. Valitse vyö kenkien mukaan

KOMPASTUSKIVI: ERIPARISET NAHKA-ASUSTEET

Perinteisten pukeutumissääntöjen mukaan kenkien ja vyön kuuluu olla samaa sävyä, eikä erisävyisiä metallejakaan sovi sekoitella samassa asussa. Valitse siis mustien kenkien pariksi musta vyö ja konjakinruskean kaveriksi konjakinruskeaa. Jos vyössäsi on teräksenharmaa solki, tarkasta, että kellosi ja kalvosinnappisi ovat samaa sävyä.

 

NÄIN ONNISTUT

Valitse juhlakäyttöön laadukas, kapeahko – siis noin 4 cm:n levyinen – nahkavyö, jossa on vähäeleinen ja siro solki. Tumman puvun pariksi sopii parhaiten sileäpintainen musta vyö, mutta rennompaan kesäpukuun voi yhdistää myös punotun nahkavyön.

Tiger of Swedenin laadukas Helmi-vyö on sileäpintaista nahkaa ja sopivan vähäeleinen tummaan pukuun yhdistettäväksi.

Construen punottu Cameron-nahkavyö sopii rennompaan kokonaisuuteen, kuten vaalean kesäpuvun kaveriksi.

4. Unohda identtiset asusteet

KOMPASTUSKIVI: ASUSTEIDEN VÄRISUORA

Yhteensopivan solmion ja taskuliinan sisältävä valmis setti saattaa kuulostaa mukavan helpolta ratkaisulta. No, siltä se usein myös näyttää. Asusteiden on tarkoitus tehdä kokonaisuudesta kiinnostavampi, mikä vaatii usein hieman enemmän vaivannäköä kuin tismalleen saman sävyn ja kuosin toistamista asusteissa.

 

NÄIN ONNISTUT

Yhdistele eri sävyjä ja kuoseja. Kokeile esimerkiksi yhdistelmää, jossa yksi solmion sävyistä toistuu taskuliinassa, ja valitse pienikuvioisen solmion pariksi kookkaammin kuvioitu taskuliina. Voit myös leikitellä saman värin eri sävyillä ja yhdistää vaikkapa viininpunaiseen solmioon vaaleanpunaisen taskuliinan. Etiketin mukaan juhlasolmio on yksivärinen tai hillitysti kuvioitu, ja virallisissa juhlatilaisuuksissa tumman puvun pariksi kuuluu helmenharmaa silkkisolmio ja valkoinen pellavataskuliina.

Hopeanharmaa Amanda Christensen -silkkisolmio sopii myös virallisiin juhlatilaisuuksiin, joiden pukukoodiksi on ilmoitettu tumma puku.

Valkoinen Dress Line A -pellavataskuliina on etiketin mukainen valinta tumman puvun pariksi myös muodollisiin juhlatilaisuuksiin. Korkealaatuinen taskuliina on tehty Italiassa ja viimeistelty käsinrullatuilla reunoilla.

5. Älä ole riikinkukko tai resupekka

KOMPASTUSKIVI: ARKINEN TAI KOREILEVA LOOK

Nykypäivän pukuetiketti on melko löyhä, mutta jos kutsuun on pukukoodi merkitty, on sen noudattaminen kohteliasta. Juhlava pukeutuminen osoittaa kunnioitusta järjestäjää ja tilaisuutta kohtaan ja luo juhlatunnelmaa. Siksi juhliin ei kuulu lompsia samoissa vaatteissa kuin töihin tai lähikauppaan. Tarkoitus ei ole myöskään tepastella näyttäytymään koreana kuin riikinkukko, sillä ylipukeutuminen on yhtä lailla etikettimoka kuin alipukeutuminenkin.

 

NÄIN ONNISTUT

Pukeudu juhlatilaisuuksiin juhlavasti ja tilaisuuden luonnetta kunnioittaen. Valitse laadukkaita ja hienostuneita materiaaleja, luota klassisiin malleihin, suosi hillittyjä ja harmonisia värejä ja käytä kuvioita harkiten.

Juhla-asun voi viimeistellä solmion sijaan myös tyylikkäällä solmukkeella. Stockholm Kravatt -solmuke on yksiväristä silkkiä, johon eloa tuo hienovarainen tekstuuri.

Kalvosinnapit ovat pieni, mutta tehokas yksityiskohta, joka tuo miehen juhla-asuun ripauksen persoonallista ilmettä ja tekee kokonaisuudesta astetta viimeistellymmän. Lumoavan hopeiset Aarni-kalvosinnapit ovat saaneet inspiraationsa luonnosta.

Vapaamuotoiseen juhlapukeutumiseen voi tuoda ripauksen väriä ja kuvioita vaikkapa taskuliinalla. Etonin kukallinen silkkitaskuliina päivittää juhlalookin astetta kesäisemmäksi.