Muoti  — 26.7.2021

BOGI – LEIKKIIN JA LIIKKEESEEN

Leikki-ikäisten oma vaatemallisto Bogi inspiroituu lasten iloisesta ja touhukkaasta maailmasta.

Bogin värikkäät mallistot suunnitellaan Stockmannin omalla Design Studiolla Helsingin Pitäjänmäessä. Tavoitteena on luoda kestäviä ja turvallisia vaatteita, jotka ilahduttavat etenkin perheen pienimpiä. Bogin suunnittelija Laura Tilaeus on työskennellyt Stockmannilla jo kymmenisen vuotta. Alkuaikojen työ avustavana suunnittelijana kodin mallistojen printtien ja kuosien parissa helpotti siirtymistä lasten vaatteiden suunnittelijaksi.

 

Lauran lisäksi Bogi-malliston parissa työskentelevät mallimestari ja tuotepäällikkö. Inspiraatiota uusiin mallistoihin haetaan maailmanlaajuisista trendiennusteista. Laura inspiroituu myös värien ja muotojen dynamiikasta sekä kuvitus- ja maalaustaiteesta.  

 

Malliston suunnitteluun kuluu yleensä neljästä viiteen kuukautta, ja samanaikaisesti tehdään aina myös muuta tuotekehitystä. Jokaisen malliston suunnittelu aloitetaan noin vuosi ennen lanseerausta. Syksyn uutuusmallisto sisältää sesongin mukaisesti paljon ulkoilutuotteita ja etenkin erimallisia toppatakkeja. Syysmalliston printtihahmoja nähdään nyt myös merkin uutuusheijastimissa.  

 

”Lasten vaatteiden suunnittelussa hauskaa on heittäytyä lasten maailmaan ja nähdä kuinka pienistä asioista ilo syttyy”, kertoo Laura. ”Omaa erikoisalaani ovat kuosit sekä printit, ja niissä saakin usein päästää mielikuvituksen lentoon. Syvyyttä suunnittelutyöhön tuovat myös tulevaisuusennusteet ja eri alojen innovaatioihin perehtyminen. Vaikka nämä tuntuvat ehkä etäisiltä aiheilta lasten vaatteista puhuttaessa, tuo niihin perehtyminen ymmärrystä ympäröivän maailman ilmiöihin, kuluttajakäyttäytymiseen, materiaaleihin ja jopa tuleviin väritrendeihin”, hän jatkaa. 

 

 

Tärkeintä lastenvaatteissa on käytännöllisyys. ”Lapset antavat yleensä palautetta välittömästi, jos vaate tuntuu epämukavalta, joten vaatteessa on oltava helppo olla ja liikkua. Ulkonäön lisäksi myös tuotteen turvallisuus on tärkeää. Meillä on tarkat turvallisuusstandardit, jotka korostuvat erityisesti ulkoiluvaatteissa. Esimerkiksi napit eivät saa irrota tuotteesta, mutta niiden on auettava helposti. Huput ovat takeissamme aina irrotettavia, jos takin huppu jäisi vaikka leikin tiimellyksessä oksaan kiinni”, täsmentää Laura. Suunnittelutyössä pyritään miellyttämään sekä aikuisen harmonisempaa silmää että lapsen leikkisää ja värikästä maailmaa. ”Lapselle on helpompi pukea tuote, joka kiinnostaa myös häntä itseään”, hän toteaa. 

 

Ympäristönäkökulma on suunnittelussa erittäin tärkeässä asemassa. Painotamme materiaaleissa luomupuuvillaa ja kierrätysmateriaaleja sekä pyrimme suunnittelemaan kuosit niin että leikkuuylijäämä olisi mahdollisimman vähäistä”, Laura kertoo. Viimeisen kymmenen vuoden aikana on tapahtunut paljon muutoksia unisex-tuotteiden kysynnässä. Mallistojen aiheet ja värivalinnat valitaan useimmiten trendien ja kysynnän mukaan, mutta perinteet ovat pikkuhiljaa muuttumassa, eikä esimerkiksi tyttöjen ja poikien värijako ole enää niin itsestään selvä.