Muoti  — 29.5.2022

Bogi: lastenvaatteita leikkiin ja liikkeeseen

Leikki-ikäisten oma vaatemallisto Bogi inspiroituu lasten iloisesta ja touhukkaasta maailmasta. Tämän kevään ja kesän mallistossa on hauskoja uutuuksia sekä eläinten ystäville että innokkaille pikkupuutarhureille.

Bogin värikkäät mallistot suunnitellaan Stockmannin omalla Design Studiolla Helsingin Pitäjänmäessä. Tavoitteena on luoda kestäviä ja turvallisia vaatteita, jotka ilahduttavat etenkin perheen pienimpiä.

 

Bogin suunnittelija Laura Tilaeus on työskennellyt Stockmannilla jo kymmenisen vuotta. Alkuaikojen työ avustavana suunnittelijana kodin mallistojen printtien ja kuosien parissa helpotti siirtymistä lastenvaatteiden suunnittelijaksi.

 

Lauran lisäksi Bogi-malliston parissa työskentelevät mallimestari ja tuotepäällikkö. Inspiraatiota uusiin mallistoihin haetaan maailmanlaajuisista trendiennusteista. Laura inspiroituu myös värien ja muotojen dynamiikasta sekä kuvitus- ja maalaustaiteesta.

Uutuuksia eläinten ystäville ja pienille puutarhureille

Tänä keväänä Bogin mallisto saa iloisen ilmeensä graafisista eläinkuoseista ja puutarhateemasta, jonka myötä printeissä nähdään runsaasti kukkia, hedelmiä ja vihanneksia sekä lystikkäitä puutarhuridinoja.

 

”Mallistosta saa luotua erilaisia kokonaisuuksia helposti ja hauskasti, sillä eri printit ja kuviot on suunniteltu yhdisteltäväksi keskenään”, kertoo Laura.

 

Uutta ilmettä tuovat mallit, joissa on väljempi istuvuus ja esimerkiksi hieman pussittavat hihat, jotka ovat nyt pinnalla myös naisten muodissa.

 

”Värimaailma painottuu alkukeväästä murrettuihin sävyihin, joiden rinnalle on tuotu mustavalkoisia tuotteita korostamaan graafisuutta sekä mangonkeltaista tuomaan raikkautta. Kesän lähestyessä värimaailma muuttuu trooppisemmaksi ja hieman syvemmäksi, mutta edelleen printeissä näkyvät tutut viidakon eläimet.”

 

Loppukeväästä mallisto täydentyy myös ripauksella merihenkisyyttä sekä hieman juhlavammilla asuila, jotka sopivat kevään ja kesän juhliin.

Mielikuvituksellisia kuoseja ja käytännöllisiä malleja

”Lasten vaatteiden suunnittelussa hauskaa on heittäytyä lasten maailmaan ja nähdä kuinka pienistä asioista ilo syttyy”, kertoo Laura.

 

”Omaa erikoisalaani ovat kuosit sekä printit, ja niissä saakin usein päästää mielikuvituksen lentoon. Syvyyttä suunnittelutyöhön tuovat myös tulevaisuusennusteet ja eri alojen innovaatioihin perehtyminen. Vaikka nämä tuntuvat ehkä etäisiltä aiheilta lasten vaatteista puhuttaessa, tuo niihin perehtyminen ymmärrystä ympäröivän maailman ilmiöihin, kuluttajakäyttäytymiseen, materiaaleihin ja jopa tuleviin väritrendeihin.”

 

Tärkeintä lastenvaatteissa on käytännöllisyys. ”Lapset antavat yleensä palautetta välittömästi, jos vaate tuntuu epämukavalta, joten vaatteessa on oltava helppo olla ja liikkua”, Laura kertoo.

 

”Esimerkiksi tämän kevään puutarhuriteemaan suunnittelimme lappuhaalarit, jotka näyttävät denimiltä, mutta ovat pehmeää trikoota ja siten mukavat lasten leikkeihin. Myös naisten muodista tuttu rypytetty paperbag-vyötärö on tuotu pariin malliin niin, että se on kuitenkin lapselle mukava ja sopiva.”

 

Suunnittelutyössä pyritään miellyttämään sekä aikuisen harmonisempaa silmää että lapsen leikkisää ja värikästä maailmaa. ”Lapselle on helpompi pukea tuote, joka kiinnostaa myös häntä itseään”, Laura toteaa.

Bogi

Turvallisia ja vastuullisia lastenvaatteita

Lastenvaatteiden suunnittelussa on ulkonäön lisäksi huomioitava myös tuotteen turvallisuus. ”Meillä on tarkat turvallisuusstandardit, jotka korostuvat erityisesti ulkoiluvaatteissa. Esimerkiksi napit eivät saa irrota tuotteesta, mutta niiden on auettava helposti. Huput ovat takeissamme aina irrotettavia, jos takin huppu jäisi vaikka leikin tiimellyksessä oksaan kiinni”, Laura sanoo.

 

Myös ympäristönäkökulma on suunnittelussa erittäin tärkeässä asemassa. ”Painotamme materiaaleissa luomupuuvillaa ja kierrätysmateriaaleja sekä pyrimme suunnittelemaan kuosit niin, että leikkuuylijäämä olisi mahdollisimman vähäistä”, Laura kertoo.

 

Esimerkiksi vuonna 2021 Bogin trikootuotteista jo 97,2 % valmistettiin vastuullisemmasta puuvillasta, eli luomupuuvillasta, Better Cotton -puuvillasta tai kierrätyspuuvillasta.

 

Viimeisen kymmenen vuoden aikana on tapahtunut paljon muutoksia unisex-tuotteiden kysynnässä. Mallistojen aiheet ja värivalinnat valitaan useimmiten trendien ja kysynnän mukaan, mutta perinteet ovat pikkuhiljaa muuttumassa, eikä esimerkiksi tyttöjen ja poikien värijako ole enää niin itsestään selvä.