Koti  — 22.12.2016

6 vinkkiä: näin valitset veitset oikein

Laadukas veitsi on koko ruoanlaiton kivijalka – parhaimmillaan se tuo käyttäjälleen helppoutta, itsevarmuutta ja turvallisuutta. Tutustu vinkkeihin ja löydä sopivimmat veitset itselle tai lahjaksi.

1. Tarkkaile veitsen ominaisuuksia

Kun valitset itsellesi sopivaa veistä, kiinnitä erityistä huomiota kahvan ja terän väliseen tasapainoon, eli siihen kuinka hyvin veitsi kokonaisuudessaan istuu omaan käteen. Veitsiä kannattaa konkreettisesti tunnustella ja punnita. Sopiva käyttömukavuus ja ergonomia löytyvät kokeilemalla ja miettimällä, mihin tarkoitukseen mitäkin veistä pääasiallisesti käytät.

 

Veitsimallistoista löytyy kattavasti vaihtoehtoja eri käyttötarkoituksiin. Aloitteleva kokkailija arvostaa usein turvallista sormisuojaa, eli kahvaa jossa ote ei liu’u, sekä konepesukestävyyttä. Kokeneemmalle kulinaristille saattaa olla tärkeämpää veitsen superterävyys ja parhaat mahdolliset materiaalit. Näitä ovat kromia sisältävät terät sekä puuta tai terästä sisältävät kahvat.

 

2. Valitse veitset tarkoituksen mukaan

Kotikokilla on hyvä olla muutama veitsi eri käyttötarkoituksiin, sillä erilaiset ruoka-aineet on helpointa käsitellä kyseiselle raaka-aineelle sopivalla veitsellä.

 

Tärkeimpiä perusveitsiä ovat suuri kokinveitsi sekä leipä-, vihannes- ja kuorimaveitsi. Ammattilainen, jolle veitsen käsittely on tutumpaa, pärjää usein yhdellä tai kahdella hyvällä perusveitsellä.

 

Veitsen koko ja muoto määräytyy käyttötarkoituksen mukaan. Pienet vihannekset ja hedelmät sekä tarkkuutta vaativat leikkaukset on helpointa tehdä pienellä veitsellä. Leivän ja kypsien tomaattien leikkaus sujuu parhaiten veitsellä, jossa on sahanlaita- tai aaltoileva terä. Paistin leikkaukseen sopii pitkä ja kapea terä.

 

Perinteinen eurooppalainen kokkiveitsi on erittäin yleiskäyttöinen ja se sopii kaikenlaiseen ruoka-aineiden paloitteluun ja leikkelyyn kaarevan teränsä ansiosta. Isot veitset sopivat parhaiten isojen ruokamäärien tekemiseen, joten kotikokki ei välttämättä tarvitse 50 sentin veistä arkiruoan pilkkomiseen.

 

Japanilaisessa kokkiveitsessä, eli santuko-veitsessä, on sekä kiinalaisen että eurooppalaisen kokkiveitsen muotoilua ja ominaisuuksia. Terä on suora tai vain hieman kaareva. Santuko-veitsellä on helppo valmistaa sekä aasialaisia että eurooppalaisia ruokia. Neliskanttisissa kiinalaisissa kokkiveitsissä terä on puolestaan hyvin suora, mikä helpottaa erityisesti kiinalaisen ruoan pilkkomista pieniksi paloiksi.

 

3. Seuraa hintaa – se kertoo usein laadusta

Kuten missä tahansa tuotteessa, korkeampi hinta kertoo usein monivaiheisemmasta tuotantoprosessista ja erikoisemmista materiaaleista. Esimerkiksi kalliimmissa teräslaaduissa veitsenterä pysyy pidempään terävänä ja sen saa teroitettua erityisen teräväksi. Merkkiveitsissä on monesti myös hyvä takuu.

 

Edullinenkin veitsi voi olla varsin hyvä vaihtoehto jokapäiväiseen käyttöön. Verkkokaupoissa on helppoa tutustua ja tilata omat suosikkinsa, verkossa selailu säästää aikaa ja vaivaa. Kuitenkin aidon veitsituntuman saa vain konkreettisesti kokeilemalla.

 

Hyvä veitsi on ennen kaikkea terävä ja siten myös turvallisempi kuin tylsä veitsi. Terävä veitsi pureutuu leikattavaan pintaan paremmin ja leikkaa näin tarkkaa jälkeä. Tylsempi terä taas luiskahtaa helpommin pois leikkauspinnasta ja terä saattaa osua sormille.

 

4. Panosta ruoanlaiton tärkeimpiin välineisiin

Veitset ovat keitto- ja paistoastioiden ohella tärkeimpiä keittiön työvälineitä. Oikea raaka-aineen käsittely ja leikkaaminen vaikuttavat olennaisesti ruoan makuun, koostumukseen ja ulkonäköön. Veitsillä on hyvässä ruoassa olennainen rooli, siksi niiden valintaan ja laatuun kannattaa panostaa.

 

Myös leikkaustyylillä on merkitystä lopputuloksen kannalta. Veitsen terä on usein muotoiltu toimimaan parhaiten leikkaavan liikkeensä ansiosta – veistä ei tulisi niinkään painaa tai työntää ruoka-aineksesta läpi.

 

5. Pese, säilytä ja teroita huolellisesti

Veitsiä kannattaa säilyttää blokissa tai seinämagneetissa, näin veitset pysyvät terävinä pidempään. Käytön jälkeen veitset on hyvä puhdistaa ja kuivata. Tarkista veitsikohtaisesti, onko kyseessä kone- vai käsipesunkestävä veitsi. Pesukoneessa kannattaa huolehtia, etteivät terät kolise yhteen – se tylsyttää veitsiä nopeasti.

 

Veitsiä tulee myös teroittaa ahkerasti. Ammattilaiset teroittavat veitsensä usein ennen jokaista käyttökertaa. Terävä veitsi on turvallinen ja mukava käyttää, ja leikkaaminen on helppoa. Kotona teroitus hoituu helposti esimerkiksi Roll-Sharpilla tai teroituspuikolla.

 

6. Ota kulttuurierot huomioon

Joissakin kulttuureissa veitsen antamiseen lahjaksi liittyy taikauskoa. Erityisesti Japanissa ja Kiinassa veitsen antaminen tarkoittaa epäonnen toivomista lahjan saajalle. On siis hyvä olla tietoinen, kenelle veitsilahjaa on antamassa.

 

Suomessa moni arvostaa hyvää veistä käytännöllisenä lahjana, eikä aiheeseen liittyvä taikauskoisuus ole yhtä voimakasta. Monelle veitsivalinta on kuitenkin henkilökohtainen asia, sillä veitsen pitää istua käteen moitteettomasti. Veitsilahjan saajaa voi pyytää myös mukaan lahjaostoksille – näin hän voi kokeilla eri vaihtoehtoja ja valita juuri sen oikean.

 

 

Asiantuntijana toimi Laura Ilonen, Product Manager, Fiskars ja lähteenä Wüsthofin koulutusmateriaalit.

 

Tutustu veitsivalikoimaan

 

Jyrki Sukula kertoo laatuveitsestään: