Muoti  — 17.2.2023

Kestävää muotia Stockmannin omilta merkeiltä

Stockmannin omien muotimerkkien perustana toimivat ajaton suunnittelu, hyvä istuvuus sekä vastuulliset, aikaa ja käyttöä kestävät materiaalit. Kestävyyteen ja laatuun panostamalla voidaan vähentää vaatteiden ympäristövaikutuksia, kun pienemmästä vaatemäärästä on pidempi ilo.

Stockmannin vastuullisuustyössä tärkeä rooli on Helsingissä sijaitsevalla Stockmannin omalla Design Studiolla, missä suunnitellaan kaikki Stockmannin omat muotimerkit: naisten A+more, Essentials by Stockmann, NOOM ja NOOM Loungewear, miesten CONSTRUE ja Cap Horn sekä lasten ja nuorten Bogi ja BASIC by Stockmann. Kaikille merkeille on myönnetty Design from Finland -merkki osoitukseksi laadukkaasta kotimaisesta suunnittelutyöstä.

 

Design Studiolla työskentelevien suunnittelijoiden ja mallimestarien vastuulla on omien merkkien tuotteiden suunnittelu, mitoitus, sarjonta ja tuotantoprosessi. Vastuullisuus on olennainen osa kaikkien omien vaatemerkkien suunnittelua, ja se huomioidaan niin materiaalivalinnoissa kuin vaatteiden tyylissäkin.

Vastuullisemmat vaatemateriaalit

Stockmannin omien merkkien materiaalit valitaan jo suunnitteluvaiheessa vastuullisuus huomioiden, ja ympäristöä vähemmän kuormittavien eli vastuullisien materiaalien osuutta kasvatetaan järjestelmällisesti.

 

Vuonna 2022 Stockmannin omien merkkien vaatemallistosta 66 % oli valmistettu vastuullisemmista materiaaleista, eli esimerkiksi kierrätysmateriaalista, lyocellista tai vastuullisemmasta puuvillasta, jolla tarkoitetaan luomupuuvillaa, Better cotton (BCI) -puuvillaa tai kierrätyspuuvillaa. Vastuullisemman puuvillan osuus on merkittävä etenkin omien merkkien trikoovaatteissa, joista vuonna 2022 jo 92 % oli valmistettu vastuullisemmasta puuvillasta.

 

Stockmannin omien vaatemerkkien untuvatäytteisissä tuotteissa käytetään vain kierrätettyä untuvaa tai vastuullisesti tuotettua untuvaa. Ulkoilutuotteissa on lisäksi lisätty kierrätettyjä materiaaleja tuotteiden vuori- ja päällyskankaissa sekä täytteissä.

 

Suurin osa asustemerkki A+moren nahkatuotteista on valmistettu vastuullisesta sertifioidusta nahasta (LWG sertifiointi), kasvisparkitusta nahasta tai kromivapaasta nahasta. Vuonna 2022 A+moren nahkatuotteista 87 % oli LWG-sertifioitua nahkaa. Asustemallistossa käytetään paljon myös kierrätysmateriaaleja, kuten kierrätysvillaa, -puuvillaa ja -polyesteriä, sekä esimerkiksi ekologista, värjäämätöntä alpakanvillaa.

 

Tavaratalossa vastuullisemmasta materiaalista valmistetut omien merkkien tuotteet tunnistaa helposti Made with -riippulapusta, josta löytyy lisätietoa kyseiseen tuotteeseen käytetystä vastuullisemmasta materiaalista.

Kaappiin jäävä vaate ei ole vastuullinen valinta

Vaikka Stockmannin Design Studiolla inspiraatiota otetaan kansainvälisestä muodin maailmasta, suunnitellaan kaikki vaatteet suomalaisille sopiviksi.

 

Mitoitukseen kiinnitetään paljon huomiota, sillä istuva ja mukava vaate on vastuullisuusteko sinänsä, kun vaate pääsee aktiivikäyttöön eikä unohdu kaappiin. Esimerkiksi koon kasvaessa malliin ei vain tuoda väljyyttä, vaan vaate tehdään joka koossa istuvaksi muokkaamalla tarvittaessa myös muotolaskoksia ja housujen haarakoukkua.

 

Erityisesti turvallisuusstandardien mukaisia lastenvaatemallistoja suunnitellessa otetaan huomioon kaikki vaatteiden yksityiskohdat ja se, että mitoituksessa annetaan tilaa liikkeelle.

 

Lue myös: Bogi: lastenvaatteita leikkiin ja liikkeeseen

Ajattomia luottovaatteita

Stockmann Essentials

Myös väri- ja kuosisuunnittelu ovat tärkeässä roolissa osana Stockmannin omien merkkien kestävyysajattelua, ja vaatteet tehdään visuaalisestikin kestämään aikaa. Mallistojen perusideana on luoda vahva pohja pitkäikäiselle ja käytännölliselle vaatekaapille. Mallistojen värit luodaan niin, että eri sesonkien värejä on helppo yhdistellä. Näin vaatekaapissasi on aina toimivia luottovaatteita.

 

Esimerkiksi Essentials by Stockmann -mallisto keskittyy ajattomiin yläosiin, kuten trikoopaitoihin, silkkipuseroihin sekä merino- ja kashmirneuleisiin, joiden laadukkaat materiaalit ja klassinen ilme ilahduttavat vuodesta toiseen.

 

Lue myös: Essentials by Stockmann: elegantteja vaatekaapin klassikoita

Palveluista apua onnistuneisiin vaateostoksiin

Mikäli vaatteen sopivuus vielä kuitenkin kaipaa pientä viilausta tai omat mitat muuttuvat, asia korjaantuu helposti ja ekologisesti Stockmannin ompelupalvelussa.

 

Jos puolestaan tuntuu, että apu ei olisi pahitteeksi juuri sinulle sopivien vaatteiden etsinnässä, on muotipalvelu apunasi. Muotineuvojamme auttavat sinua löytämään omaan tyyliisi sopivia, pitkäikäisiä ja monikäyttöisiä vaatteita ja välttämään virheostokset.

 

Laadukas vaate mahdollistaa myös useamman käyttäjän. Kun koet, että vaate on palvellut sinua riittävästi, voit jakaa ilon kierrättämällä. Käytettyjen merkkivaatteiden verkkokauppa Emmy ottaa puolestasi myyntiin kaikki Stockmannin omien merkkien vaatteet.