Muoti  — 11.3.2022

Löydä lempivaatteesi vastuullisilta vaatemerkeiltä

Kokosimme yhteen kahdeksan vastuullista muotimerkkiä, joiden valikoimasta löydät luottovaatteet ja -asusteet vastuullisempaan vaatekaappiin.

Vastuullinen vaatekaappi pitää sisällään aikaa ja käyttöä kestäviä lempivaatteita, jotka on valmistettu ihmisiä, eläimiä ja ympäristöä kunnioittaen. Löydät vastuullisesta valikoimastamme monipuolisen kattauksen kotimaisia ja kansainvälisiä muotimerkkejä ja runsaasti vaihtoehtoja hyvän mielen valintoihin vaate- ja asusteostoksilla.

Tomorrow Denim: Tulevaisuuden farkut

Vuonna 2018 perustettu tanskalainen Tomorrow Denim on vastuullisten farkkujen edelläkävijä, jonka tavoitteena on osoittaa, että vastuullisuuden vuoksi ei tarvitse tinkiä tyylistä. Kööpenhaminan muotiviikoillakin mallistonsa esitellyt merkki suunnittelee aina huolella niin farkkujen istuvuuden, yksityiskohdat, pesut kuin viimeistelytkin.

 

VASTUULLISUUS
Tomorrow Denim on maailman ensimmäinen farkkubrändi, jolla on sekä Joutsenmerkki että EU:n ympäristömerkki. Sertifikaatit myönnetään vain tuotteille, joiden ympäristökuormitus on minimoitu koko niiden elinkaaren ajalta. Tomorrow Denimin kaikki tuotteet sekä niiden valmistamiseen käytetyt materiaalit ja komponentit ovat sataprosenttisesti jäljitettäviä. Farkkujen valmistukseen käytetään GOTS- ja OCS 100 -sertifioitua luomupuuvillaa, kierrätyspuuvillaa ja kierrätyspolyesteriä.

 

Perinteiset, runsaasti vettä tai kemikaaleja vaativat farkkujen valmistus- ja viimeistelymenetelmät on korvattu ympäristöystävällisemmillä tavoilla. Esimerkiksi otsonikäsittely säästää 95 % vettä verrattuna perinteiseen farkkupesuun. Optisia kirkastuskemikaaleja merkki ei käytä lainkaan, eikä mallistosta siksi löydy kirkkaanvalkeita farkkuja.

 

VAATEKAAPPIIN
Tomorrow Denim satsaa laadukkaisiin materiaaleihin, miellyttäviin malleihin ja ajattomaan tyyliin, jossa skandinaavisen minimalistisuus saa särmää feminiinisillä ja maskuliinisilla elementeillä leikittelystä sekä työvaatteista lainatuista yksityiskohdista. Tomorrow Denimin valikoimasta löytyvät kestävät, klassiset perusfarkut naisille niin kapealla, suoralla kuin leveälläkin lahkeella ja valinnanvaraa on myös värien ja pesujen suhteen. Korkealaatuiset farkut on suunniteltu kestämään käyttöä mahdollisimman pitkään.

Veja: Vastuullisemmat tennarit

Veja on ranskalainen tennarimerkki, jolle vastuullinen tuotanto ja tyylikäs design ovat alusta alkaen olleet painoarvoltaan tasaveroisia. Veja-tennarien vähäeleisen tyylikäs, mutta tunnistettava design on tehnyt merkistä muotivaikuttajien suosikin, ja Vejan tennarit on nähty muun muassa herttuatar Meghanin jaloissa.

 

VASTUULLISUUS
Veja käyttää tennarien valmistamiseen muun muassa sertifioitua, perulaista ja brasilialaista luomupuuvillaa, muovipulloista valmistettua kierrätyspolyesteriä ja Amazonin luonnonkumia. Luomupuuvilla ja luonnonkumi ostetaan suoraan paikallisilta tuottajilta, joille maksetaan keskimääräistä markkinahintaa parempi korvaus. Vejan käyttämä nahka on jäljitettävää ja tuotettu parkitsemoissa, jotka kestävämpää nahkateollisuutta edistävä Leather Working Group -järjestö on auditoinut ja luokitellut parhaalle Gold-tasolle. Veja valmistaa tennareita myös kokonaan vegaanisista materiaaleista, kuten maissipohjaisesta C.W.L.-nahkajäljitelmästä.

 

Kaikki Veja-kengät on alusta asti valmistettu samalla alueella Brasiliassa tehtaissa, joissa työntekijöille taataan järjestäytymisvapaus, säännöllinen 40-tuntinen työviikko, ylityökorvaukset ja palkallinen vuosiloma.

 

VAATEKAAPPIIN
Vejan valikoimasta löytyy naisille, miehille ja lapsille tyylikkäitä tennareita, jotka kestävät käyttöä, sopivat asuun kuin asuun ja näyttävät ajankohtaisilta vielä vuosienkin päästä. Valinnanvaraa on niin klassisia, valkoisia nahkatennareita etsivälle kuin värikkäämpää tai sporttisempa sneakeria kaipaavalle.

R-Collection: Luottovaatteita lähituotantona

R-Collection on suomalainen perheyritys, joka on suunnitellut vaatteita Pohjois-Suomen Kajaanissa jo vuodesta 1978. R-Collection tunnetaan etenkin klassikkoaseman saavuttaneesta anorakistaan, joka on ollut merkin mallistojen kulmakivi jo 1980-luvulta saakka.

 

VASTUULLISUUS
R-Collectionin tuotteiden alkutuotanto, eli suunnittelu, kaavoitus, malliompelu, leikkaus, brodeeraus ja painatus tehdään Kajaanissa sijaitsevassa tehtaassa. Tuotteet värjätään Suomessa tai Virossa, ja ommellaan pääsääntöisesti (noin 90 %) Virossa. Neuleita valmistetaan Suomessa ja Liettuassa, kangasmaskeja Latviassa ja untuvatakkeja sekä silkkivaatteita Turkissa.

 

R-Collection käyttää pääasiassa luonnonmateriaaleja, kuten puuvillaa, pellavaa, villaa ja silkkiä. College- ja trikoovaatteiden kankaat valmistaa Orivedellä sijaitseva neulomo, jolta R-Collection hankki vuonna 2020 noin 55 % käyttämistään kankaista. Materiaaleja hankitaan myös Turkista, Portugalista, Italiasta, Tšekin tasavallasta ja Aasiasta. Tavoitteena on lisätä kierrätys- ja luomumateriaalien käyttöä ja siirtyä klassikkomallistossa pelkästään GOTS-sertifioituun luomupuuvillaan vuoteen 2023 mennessä.

 

VAATEKAAPPIIN
R-Collection suunnittelee miehille, naisille ja lapsille konstailemattomia, helppohoitoisia käyttövaatteita, jotka kestävät aikaa ja kulutusta. Klassikkoanorakki pysyy R-Collectionin mallistossa sesongista toiseen, minkä lisäksi R-Collection tarjoaa hyvän valikoiman pohjoisen vaihtuviin vuodenaikoihin suunniteltuja ulkoiluvaatteita ja takkeja, joista viime aikojen hitti ovat olleet kietaisumalliset tikkitakit. Lisäksi R-Collectionin valikoimaan kuuluu muun muassa t-paitoja, collegeja ja neuleita sekä silkki- ja pellavavaatteita, jotka ovat ajattomuutensa ansiosta todellisia luottovaatteita niin arkeen kuin juhlaan.

Pure Waste: Perusvaatteita kierrätysmateriaaleista

Vuonna 2013 perustettu Pure Waste on suomalainen tekstiilikierrätyksen pioneeri, jonka käsissä tekstiilijäte saa uuden elämän vaatteen, kankaan tai langan muodossa. Oman vaatemalliston lisäksi Pure Waste tuottaa kierrätysmateriaalia myös muille. Esimerkiksi Makia ja Billebeino ovat tehneet yhteistyötä Pure Wasten kanssa.

 

VASTUULLISUUS
Pure Waste kerää ja kierrättää tekstiiliteollisuuden leikkuujätettä sen syntysijoilla, Intiassa. Kaikki Pure Waste -tuotteet leikataan, ommellaan ja viimeistellään yrityksen omassa tehtaassa, jossa työolot ovat turvalliset ja palkka paikallista minimitasoa parempi. Tehtaassa vieraillaan useita kertoja vuodessa.

 

Kaikki Pure Waste -tuotteet ovat sataprosenttisesti kierrätyskuiduista valmistettuja, joten tuotannossa ei tarvita neitseellisiä raaka-aineita. Pääraaka-aine on ompelutehtailta kerätty puuvillainen leikkuujäte, jonka lisäksi käytetään PET-pulloista valmistettua kierrätyspolyesteriä. Tekstiileitä ei värjätä, vaan kankaat saavat värinsä kierrätetyn jätteen värin mukaan. Kierrätysmateriaalin käytön ansiosta Pure Waste -vaatteiden valmistus kuluttaa 99 % vähemmän vettä ja tuottaa 50 % vähemmän hiilidioksidipäästöjä kuin vastaavat neitseellisestä kuidusta valmistetut tuotteet.

 

VAATEKAAPPIIN
Pure Wasten omaan mallistoon kuuluu mutkattomia trikoo- ja collegevaatteita, jotka sopivat rentoon arkeen. Valikoimasta löytyy simppeleitä perus-t-paitoja, huppareita ja collegehousuja, joiden vähäeleinen tyyli ja ajattomat värit toimivat vuodesta toiseen.

Houdini: Urheilu- ja ulkoiluvaatteita kiertotalousmateriaaleista

Houdini on ruotsalainen, vastuullisiin ulkoilu- ja urheiluvaatteisiin keskittyvä merkki, joka yhdistää funktionaalisen pukeutumisen skandinaavisen minimalistisen tyylin. Houdini sai alkunsa, kun kiipeilyoppaana ja hiihto-ohjaajana työskennellyt Lotta Giornofelice alkoi tehdä elämäntapaansa sopivia ulkoiluvaatteita itselleen ja ystävilleen.

 

VASTUULLISUUS
Houdinin toimintaa ohjaa kiertotalousajattelu: tavoitteena on käyttää mallistoissa jo vuonna 2022 sataprosenttisesti kiertotalouden materiaaleja, eli biohajoavia luonnonmateriaaleja tai synteettisiä materiaaleja, jotka ovat sekä kierrätettyjä että edelleen kierrätettäviä. Houdinin vuoden 2021 syys-talvimalliston vaatteista 77 % oli valmistettu kiertotalouden materiaaleista. Materiaalivalintojen lisäksi Houdini pyrkii kohti kestävämpää vaateteollisuutta ja kiertotaloutta tarjoamalla vaatteille vuokraus-, korjaus- ja kierrätyspalveluita, joilla pyritään kasvattamaan vaatteiden käyttöikää ja käyttökertoja.

 

Valtaosa Houdinin vaatteista valmistetaan EU:n alueella, esimerkiksi Virossa ja Latviassa sijaitsevissa tehtaissa, joissa vieraillaan säännöllisesti. Materiaalit tulevat pääsääntöisesti Japanista, Taiwanista ja Italiasta.

 

VAATEKAAPPIIN
Houdinin vaatteet on suunniteltu luontoon ja liikkumiseen: vaeltamiseen, pyöräilyyn, hiihtämiseen, kiipeilyyn, retkeilyyn ja marjastamiseen. Vaatteiden suunnittelussa on huomioitu niin käytettävyys, kestävyys kuin pohjoisen vaihtelevat sääolosuhteetkin. Teknisistä materiaaleista ja funktionaalisista yksityiskohdista huolimatta Houdinin vaatteet ovat ilmeeltään vähäeleisiä ja ajattomia. Mallistoon kuuluu naisille ja miehille muun muassa tuulen- ja vedenpitäviä takkeja ja housuja, villasekoitteesta valmistettuja fleecepaitoja ja käytännöllisiä kerrastoja.

NO/AN: Luksuslaukkuja hitaan muodin periaatteilla

NO/AN on Belgiassa asuvan suomalaisen Anna Lehmusniemen luoma eettinen luksuslaukkumallisto, joka on herättänyt myös kansainvälistä kiinnostusta ja huomioitu arvostetuissa muotilehdissä, kuten Voguessa ja Marie Clairessa. Hitaan muodin ideologiaa edustava NO/AN syntyi vastareaktiona muotiteollisuuden nopealle tahdille ja ylikuluttamiselle.

 

VASTUULLISUUS
NO/AN-laukut edustavat hidasta muotia. Slow fashion -suunnittelufilosofian mukainen mallisto ei uudistu sesongeittain tai trendien mukaan, vaan perustuu ajattomaan designiin ja täydentyy vain harvakseltaan muutamalla uudella mallilla tai värillä.

 

Erät ovat pieniä ja kaikki laukut valmistetaan perheomisteisessa ateljeessa Portugalissa, missä jokaisen laukun tehnyt artesaani merkitsee laukkuun oman nimensä. Korkealaatuinen nahka on portugalilaista tai italialaista.

 

VAATEKAAPPIIN
NO/AN-mallistoon kuuluu erikokoisia nahkalaukkuja, joiden selkeälinjainen muotokieli ammentaa inspiraationsa pohjoismaisesta luonnosta ja arkkitehtuurista. Ajattomat ja korkealaatuiset laukut ovat hyvä vaihtoehto, jos kaipaat monikäyttöistä ja pitkäikäistä luottolaukkua arkeen tai juhlaan. Kaksinkertaiset kantokahvat ovat yksi NO/AN-laukkujen tunnusmerkkejä, kuten myös geometrisillä muodoilla ja mittasuhteilla leikittely. Vahvan muotokielensä ansiosta NO/AN-laukut sopivat myös statement-asusteeksi.

 

ERITYISTÄ
NO/AN on suunnitellut yksinomaan Stockmannille unelmanpehmeän Kami-nahkalaukun, joka yhdistää clutch ja crossbody-mallien parhaat puolet.

Knowledge Cotton Apparel: Vastuullista miesten muotia

Tanskalainen Knowledge Cotton Apparel tarjoaa vastuullista muotia ilman kompromisseja tyylin, mukavuuden tai laadun suhteen. Mads Mørup perusti merkin vuonna 2008, mutta sen historia juontaa vuoteen 1969, jonka vallankumouksellisessa ilmapiirissä Madsin isä aloitti pienen tekstiiliyrityksensä. Vastuullisen muodin edelläkävijänä hän otti esimerkiksi luomupuuvillan mukaan mallistoihin jo 1980-luvulla.

 

VASTUULLISUUS
Knowledge Cotton Apparel on alusta alkaen pyrkinyt löytämään vastuullisempia vaihtoehtoja niin tuotannolle kuin materiaaleille. Merkki käyttää mallistoissaan GOTS- tai OCS-sertifioitua luomupuuvillaa, GRS-sertifioituja kierrätysmateriaaleja, ympäristöystävällisempää ECOVERO™-viskoosia sekä ekologista TENCEL™-muuntokuitua. Silkkiä, nahkaa tai turkista ei käytetä lainkaan, ja lukuun ottamatta villaa sisältäviä vaatteita kaikki Knowledge Cotton Apparelin vaatteet ovat vegaanisia.

 

Lisäksi Knowledge Cotton Apparel on saanut hiilineutraaliudesta kertovan CarbonNeutral®-sertifikaatin, jonka kriteerit kattavat muun muassa lämmityksen, energian- ja vedenkulutuksen, tuotteiden kuljettamisen ja pakkaamisen ympäristövaikutukset.

 

VAATEKAAPPIIN
Knowledge Cotton Apparel on tullut tunnetuksi miestenvaatemerkkinä, mutta nykyään valikoimaan kuuluvat myös naisten ja lasten mallistot. Edelleen merkki tarjoaa miehille laajan valikoiman laadukkaita ja ajattomia luottovaatteita, kuten t-paitoja, kauluspaitoja, chinoja, collegeja ja neuleita. Tanskalaiseen tapaan vaatteet ovat huolettoman tyylikkäitä ja helppokäyttöisiä. Mallit ovat skandinaavisia ja pelkistettyjä, mutta raikkaat värit ja vaatteissa vilahteleva pöllö, brändin tunnusmerkki, tuovat mukaan ripauksen hauskuutta.

Save the Duck: Untuvatakkeja ilman untuvaa

Save the Duck on italialainen takkimerkki, joka syntyi vuonna 2012, kun Nicolas Bargi ryhtyi tuottamaan takkeja, joiden valmistuksessa kunnioitetaan eläimiä, ympäristöä ja ihmisiä. Yrityksen ylpeydenaihe on innovatiivinen täytemateriaali PLUMTECH®, jonka ansiosta merkki voi valmistaa untuvatakkien veroisia takkeja ilman eläinperäisiä materiaaleja.

 

VASTUULLISUUS
Save the Duck ei käytä tuotteiden valmistukseen mitään eläinperäisiä materiaaleja. Takkien täytteenä käytetään PLUMTECH®-materiaalia, joka vegaaninen vaihtoehto untuvalle. Eläinoikeusjärjestö PETA palkitsi brändin vuonna 2014 Vegan Fashion Awardilla. Alkuperäisen PLUMTECH®-materiaalin lisäksi merkki käyttää kokonaan kierrätyspolyesteristä valmistettua RECYCLED PLUMTECH® -materiaalia. Tavoite on lisätä kierrätysmateriaalin käyttöä niin, että vuonna 2022 puolet tuotetuista vaatteista sisältäisi vähintään 40 % kierrätysmateriaaleja.

 

Save the Duckin tavoitteena on hiilineutraali tuotanto vuoteen 2030 mennessä. Tuotantoketjun suoria ja epäsuoria hiilidioksidipäästöjä on mitattu vuodesta 2018 saakka. Vuonna 2020 päästöt vähenivät 10 % edellisvuoteen verrattuna. Save the Duck lahjoittaa joka vuosi prosentin voitostaan hyväntekeväisyyshankkeisiin, joilla autetaan ympäristöä, ihmisiä ja eläimiä. Lahjoituksia ovat saaneet esimerkiksi PETA, Save the Children ja WWF.

 

VAATEKAAPPIIN
Save the Duck tarjoaa naisille ja miehille laajan valikoiman takkeja ja liivejä, jotka on suunniteltu erityisesti aktiivisesta elämäntyylistä nauttiville. Valikoimassa on muhkeita, pakkaspäiviin sopivia toppatakkeja, ilmeeltään urbaanimpia parkatakkeja sekä käytännöllisiä kevyttoppatakkeja, joista merkki parhaiten tunnetaan. Kevyttoppatakkien valttikortti on niiden monikäyttöisyys: sama takki palvelee leudolla säällä päällystakkina, pakkasella välikerroksena ja pieneen pussukkaan taiteltuna varatakkina matkalla mukana.