Muoti  — 16.1.2023

Kotimaista muotia ja vastuullisempia vaihtoehtoja vaatekaappiin

Ylijäämäkankaista ommeltuja kimonoita, vaatekaapin kulmakiviä ja suomalaisesta lampaanvillasta valmistettuja neuleita… Kotimaiset vaatemerkit tarjoavat kiinnostavia vaihtoehtoja vastuullisempaan vaatekaappiin – tutustu kolmeen ajankohtaiseen vaatemerkkiin!

Stockmannin verkkokaupasta löytyy kiinnostava kattaus kotimaista muotia ja vastuullisempia vaihtoehtoja vaatekaappiin. Verkkokaupan Online Exclusive -tiimissä työskentelevä Eeva Elg poimi valikoimasta kolme kiinnostavaa esimerkkiä: Archetype keskittyy vaatekaapin kulmakiviin, House of Wilow loihtii juhlavia kimonoita ylijäämäkankaista ja Ekta Helsinki tekee neuleita suomalaisesta lampaanvillasta.

 

”Haluamme esitellä asiakkaillemme uusia, nousevia ja mielenkiintoisia brändejä, jotka käyttävät mallistoissaan paljon luonnonmateriaaleja ja innovatiivisiakin materiaaleja sekä hyödyntävät muun muassa tekstiiliteollisuuden ylijäämämateriaaleja. Brändit ovat kotimaisia ja suosivat usein lähituotantoa. Monet vaatteet ovat ajattomia ja sesongeista riippumattomia, joten ne eivät vanhene vaan pysyvät vaatekaapissa pitkään. Osa brändeistä tekee tuotteensa myös tilauksesta, jolloin vältetään turha tuotanto”, Eeva kertoo.

 

Archetype, Ekta Helsinki ja House of Wilow ovat Stockmannin Online Exclusive -kumppaneita, eli niiden tuotteet ovat myynnissä vain verkossa, ja tuotteet tilataan verkkokauppamme kautta suoraan merkeiltä itseltään.

 

”Online Exclusive -kumppanit täydentävät tavaratalojen valikoimaa ja tuovat asiakkaiden ulottuville entistäkin inspiroivamman ja monipuolisemman valikoiman myös vastuullisia vaihtoehtoja kotiin ja vaatekaappiin. Samalla voimme tarjota näkyvyyttä myös uusille tai pienemmille brändeille”, Eeva sanoo.

Archetype

Archetype

Archetype on vuonna 2020 Helsingissä perustettu vastuullinen vaatemerkki. Archetype-nimi viittaa arkkityyppiin, eli ensimmäiseen prototyyppiin tai malliin, josta on riisuttu pois kaikki turha. Archetype pyrkii välttämään sesonkiajattelua ja keskittyy nimensä mukaisesti vaatekaapin arkkityyppeihin, eli pelkistettyihin ja ajattomiin perusvaatteisiin, jotka kestävät vaatekaapin kulmakivinä sesongista toiseen.

 

MATERIAALIT & VALMISTUS

Archetype hankkii vaatekankaan eurooppalaisilta kutomoilta, sillä se vähentää rahdin aiheuttamia päästöjä ja mahdollistaa pienempien erien tilaamisen, mikä puolestaan auttaa välttämään materiaalihukkaa ja ylituotantoa.

Materiaaleissa suositaan luonnonmateriaaleja, jotka hengittävät, tuntuvat hyvältä päällä ja ovat lopulta biohajoavia. Luonnonkuituja pyritään käyttämää myös vaatteiden tuki- ja vuorikankaissa, esimerkiksi paidannapit ovat biohajoavaa resiiniä. Vaatteet ommellaan Virossa.

 

VAATEKAAPPIIN

Archetype tarjoaa harkitun valikoiman moderneja käyttövaatteita, jotka on valmistettu laadukkaista luonnonkuiduista. Valikoimaan kuuluu muun muassa monikäyttöisiä hameita ja housuja, kauluspaitoja ja neuleita. Minimalistisen muotoilun ja hillityn väripaletin ansiosta vaatteet ovat ajattomia ja helposti yhdisteltäviä – siis juuri niitä pitkäikäisiä lempivaatteita, joita käytetään yhä uudelleen ja uudelleen vuosien ajan.

 

Tutustu valikoimaan

Ekta Helsinki

Ekta Helsinki

Ekta Helsinki on ilmastotietoinen ja eettinen neuleyritys, jonka tuotteet valmistetaan Suomessa kotimaisesta lampaanvillasta. Ekta Helsinki syntyi, kun yrityksen perustajat Mikaela Larma ja Nicolina Zilliacus eivät etsinnöistään huolimatta löytäneet arvojensa mukaisesti valmistettuja neuleita ja päättivät alkaa valmistaa niitä itse.

 

MATERIAALIT & VALMISTUS

Ekta Helsinki -tuotteet valmistetaan sataprosenttisesta suomalaisesta lampaanvillasta, jonka hyödyntämisessä Ekta Helsinki on ollut edelläkävijä, sillä materiaali päätyi aiemmin jätteeksi. Sataprosenttinen lampaanvilla on värjäämätöntä, muovitonta ja biohajoavaa. Neuleilla on minimaalinen ympäristöjalanjälki, mistä kertoo neuleille myönnetty Joutsen-ympäristömerkki.

Kaikki Ekta Helsinki -tuotteet suunnitellaan Helsingissä ja valmistetaan Suomessa. Jokainen neule voidaan jäljittää lammastilalle saakka.

 

VAATEKAAPPIIN

Ekta Helsinki tarjoaa naisille, miehille ja lapsille lämpimiä, lampaanvillasta neulottuja vaatteita ja -asusteita, kuten neulepaitoja, -takkeja ja -hameita sekä huiveja ja pipoja. Vaatteiden ja asusteiden lisäksi tuoteperheeseen kuuluvat villaiset torkkupeitot. Ekta Helsinki ei noudata sesonkiajattelua, vaan suunnittelee klassisia neuleita, joita käytetään ja rakastetaan vielä vuosienkin päästä.

 

Tutustu valikoimaan

House of Wilow

House of Wilow

House of Wilow on vuonna 2020 perustettu vastuullinen lifestyle- ja muotibrändi, joka uskoo korkeaan laatuun ja ajattomaan muotoiluun. Etenkin kimonomaisista takeistaan tunnetun merkin mallistot eivät ole tiettyyn kauteen, ikään tai sukupuoleen sidottuja, mikä huomioidaan myös tuotteiden kaavoituksessa ja mitoituksessa. Pitkäikäiset ja unisex-mitoitetut vaatteet voivat palvella useaa käyttäjää iästä tai sukupuolesta riippumatta ja säilyttävät näin myös jälleenmyyntiarvonsa.

 

MATERIAALIT & VALMISTUS

House of Wilow käyttää mallistoissaan Euroopassa kudottuja designer-merkkien ylijäämäkankaita, sertifioituja tai kierrätettyjä materiaaleja tai vastuullisia materiaali-innovaatioita, kuten kaktusnahkaa, josta merkin vegaaniset laukut valmistetaan.

Tuotteet suunnitellaan Helsingissä Fredrikinkadulla, ja ne tehdään Euroopassa; vaatteet ommellaan Tallinnassa, neuleet ja laukut valmistetaan Suomessa ja asusteet Italiassa. Esimerkiksi suositut Barrow- muhkupipot valmistetaan Faenzassa, missä 1970-luvulla perustettu valmistaja tekee pipot alusta loppuun asti. House of Wilow’n valikoimaan kuuluvat laukut puolestaan valmistetaan kokonaan käsityönä Sastamalassa suomalaisessa perheyrityksessä, joka on perustettu vuonna 1967.

 

VAATEKAAPPIIN

House of Wilow -vaatemalliston kulmakivi ovat kauniit ja monikäyttöiset kimonotakit, jotka sopivat monelle vartalotyypille ja taipuvat sekä arki- että juhlakäyttöön.  Kimonotakkien lisäksi House of Wilow’n mallistoon kuuluu lämpimiä mohairpipoja ja -huiveja sekä mustan ja kullan värisiä vegaanisia pikkulaukkuja, jotka soveltuvat täydellisesti juhliin.

 

Tutustu valikoimaan