Tillgänglighet

Stockmann i Helsingfors centrum: Ankomst och parkering

 

Gatuparkering

Närmaste parkeringsplatser som markerats med rullstolssymbolen finns på Norra Esplanaden (vid Akademiska Bokhandeln) och på Skillnaden (vid Svenska Teatern).

Parkeringshallar

Aimo Park Stockmann erbjuder gratis parkering på 3 timmar för innehavare av parkeringstillstånd för rörelsehindrade. Ta en biljett vid bommen vid ankomst så att du kan utnyttja din förmån när du kör ut. Om du annars använder appen Taskuparkki för parkering, stäng av kameraidentifieringen innan du kör in för att kunna utnyttja förmånen för rörelsehindrade. Om du parkerar på en parkeringsplats för rörelsehindrade i hallen, ställ ditt parkeringstillstånd för rörelsehindrade väl synligt i bilen och hämta din förmånsbiljett från informationen på varuhusets våning 1, servicepunkten vid Food Market Herkku Delikatessen på våning -2A eller kundtjänsten på våning 8. Du kan ta en bild av ditt parkeringstillstånd och visa den till expediten. Vid utkörning ska du först mata in den parkeringsbiljett som du fick vid ankomsten och därefter förmånsbiljetten.

 

Med Aimo Parks hissar A6, A8, A9 och A10 kommer du från parkeringshallen till Delikatessen på våning -2A, vid Apoteket vid Skillnaden på våning -1A och till gatunivån vid Mannerheimvägen på våning 1A. Med hissarna 21, 23, och 24 kommer du till våning -1 och till gatunivån vid Alexandersgatan på våning 1.

 

Från Europark P-CityForum kommer man till våning -1 på Stockmann också via en förbindelsegång. Parkeringstillstånd för rörelsehindrade berättigar inte till kostnadsfri parkering på P-CityForum. Parkeringsplatserna för rörelsehindrade finns på övre nivån i områdena A och B samt på undre nivån i områdena E och F.

 

Parkeringsplats för taxi

Helsingforsvaruhusets enda taxiplats finns vid ingången på Norra Esplanaden. På grund av den övriga trafiken är det förbjudet för taxibilar att stanna någon annanstans. Taxi kan beställas till Stockmann i Helsingfors centrum till adressen Norra Esplanaden 41.

 

Automatdörr

Varuhusets enda dörr som försetts med en automatknapp finns på Centralgatan. När man kommer in från gatan finns knappen på vänster sida av ingången. I vindfånget finns knappen på väggen till vänster när man kommer in och till höger när man lämnar varuhuset. Dörren är märkt på bilden ovan med en pil.

 

Hissar och rörlighet

När man kommer in från Centralgatan finns varuhusets information rakt framåt från dörren. En liten, något brant ramp leder till informationen. Några meter till höger från ingången finns en ramp som leder till kosmetikavdelningen och varuhusets tillgängliga hissar 10 och 22. Vid behov kan du be personalen om hjälp med att använda ramperna. I en gammal byggnad är det inte möjligt att minska rampernas lutning. Om du inte får hjälp eller kan inte använda rampen kan du också använda Food Market Herkku Delikatessens hissar A1 och A2 längst till höger och åka till övre våningar med dem och byta sedan till tillgängliga hissar vid väggen mot Alexandersgatan.

 

De tillgängliga hissarna 10 och 22 finns vid väggen mot Alexandersgatan på båda sidorna av huvudingången, nära till Biotherms och Kiehl’s avdelningar. Dessa hissar tar dig till våningarna -1–8. Från källarvåningen -1 kommer man också till Food Market Herkku Delikatessen och Alko med en personlyft för rörelsehindrade. Vägen till personlyften visas med separata takskyltar. Från gatunivån och dörren vid Centralgatan kommer man till Food Market Herkku Delikatessen med hissarna HT1 och HT2 bakom Robert’s Coffee Bubbles Lounge genom att trycka på knappen -2A. Med hissarna till höger om aulan A1 och A2 kommer man även till våningarna -1A och 1A samt till våningarna 2–6. Till andra A-våningar på Norra Esplanadens sida (till exempel 3A Relove och 4A Stockmann Events Lounge) kommer man med den separata hissen A4 bredvid dörren i hörnet vid Norra Esplanaden.

Information

Informationen i hissaulan på Stockmanns våning 1 betjänar kunderna mån.–lör. kl. 12–18. I informationen kan du hämta parkeringsbiljetten som berättigar dig till 3 timmars gratis parkering på Aimo Park. Du kan även be om råd om hur du kan röra dig på varuhuset.

 

Om du behöver hjälp med att använda hissar eller med andra problemsituationer under ditt besök på Stockmann kan du ringa till Stockmann Security på numret +358 9 121 3209.

 

Provrum

Tillgängliga provrum finns på varuhusets våning 3 bredvid hissen A4 samt vid väggen mot Mannerheimvägen på de punkter som markerats på kartan. Be personalen om hjälp vid behov.

Uppgifterna om de övriga Stockmann-varuhusen uppdateras under år 2024.