Muoti  — 28.3.2023

Chinot ovat housuhyllyn
moniottelija

Chinot saattaisivat olla paras valinta, jos joutuisi pärjäämään loppuelämänsä vain yhdellä housuparilla. Stockmannin miesten muodin asiantuntija kertoo, miksi chinot lunastavat paikkansa jokaisen miehen vaatekaapissa.

”Chinot ovat erittäin monikäyttöiset, sillä ne sopivat niin toimistopukeutumiseen kuin vapaa-ajan käyttöön”, sanoo Stockmannin miesten muodin ostaja Eva Gröndahl-Mykrä.

 

Chinojen monikäyttöisyys ja muuntautumiskyky päihittävätkin monet muut miesten housut: chinot ovat tarpeeksi siistit silloinkin, kun farkut joutuvat vaihtopenkille liian rentoina ja suorat housut turhan muodollisina.

 

Lisäksi chinot sopivat ympärivuotiseen käyttöön, joskin materiaalin paksuus vaihtelee hieman kesä- ja talvimallistojen välillä. Perinteisesti chinot valmistetaan puuvillatwillistä, joka on helppohoitoinen, hengittävä ja miellyttävän tuntuinen materiaali.

 

”Useissa malleissa materiaalina on puuvillan ja elastaanin sekoite, jolloin housuihin tulee joustoa ja näin ollen mukavuutta. Chinoista löytyy myös sekä kapeampaa että rennompaa ja suoralahkeista mallia”, Eva kertoo.

 

”Väreistä klassisimmat ovat navy ja khakin sävyt. Lisäksi musta ja ruskean eri sävyt ovat aina ajankohtaisia. Keväisin chinoihin tulee vaaleampia sävyjä, kuten beigen eri sävyjä, kun taas syksyisin värit tummenevat viinipunaisen ja ruskean sävyihin”, Eva jatkaa.

Sotilasvaatteesta preppy-tyylin kulmakiveksi

Chinot

Alkujaan chinot olivat sävyltään vaaleanruskeat, sillä tarinan mukaan ne saivat alkunsa 1800-luvun puolivälissä Intiassa, kun Britannian sotilaat alkoivat värjätä valkoisia housujaan kahvilla, currylla ja mulperinmarjoilla, jotta kuivasta maaperästä tupruava pöly ei erottuisi vaatteista. Vaaleanruskea väri nimettiin khakiksi persiankielisen, pölyä tai maaperää tarkoittavan sanan mukaan.

 

Chinoiksi puuvillaisia khakihousuja alettiin kutsua 1900-luvulla, kun Kiina toimitti niitä yhdysvaltalaisten sotilaiden käyttöön Filippiineille. Sotilaat viihtyivät mukavissa puuvillahousuissa myös kotiin palattuaan, ja 1950-luvulta alkaen chinoista tuli suosittu vapaa-ajanvaate ja yksi Yhdysvaltojen itärannikon yliopistoissa syntyneen huolettoman siistin preppy-tyylin kulmakivistä. Siitä asti chinot ovat kuuluneet erottamattomasti etenkin klassiseen amerikkalaistyyliin ja sitä edustavien merkkien, kuten Ralph Laurenin, Tommy Hilfigerin ja GANTin mallistoihin, mutta nykyään ajattoman tyylikkäitä chinoja tarjoavat myös monet muut miesten muodin suosikkimerkit.

Chinot kahdella tyylillä

Chinot taipuvat lähes mihin tahansa tilaisuuteen ja tyyliin yläosaa ja asusteita vaihtamalla. Varsinainen juhlavaate chinot eivät tosin ole, mutta siistiin kauluspaitaan ja bleiseriin yhdistettynä ne sopivat hyvin rentoon juhlatilaisuuteenkin.

 

”Rennomman lookin saa kun chinoihin yhdistää mukavan ja rennon yläosan, sujauttaa jalkaan tennarit ja kääräisee puntit muutaman kerran ylös”, Eva vinkkaa.

HUOLITELTU & KLASSINEN

RENTO & MODERNI