Muoti  — 29.6.2022

Miehen kesävaatekaapin klassikko: Pikeepaita

Jos hankit kesävaatekaappiisi vain yhden paidan, valitse klassinen pikeepaita. Se sopii niin toimistolle kuin terassille ja tuo pukeutumiseen helppoutta ja vaivatonta tyylikkyyttä. Poimi tästä omaan tyyliisi sopiva paita sekä kesäiset tyylivinkit.

Pikeepaita on miesten muodin klassikko, joka on aina ajankohtainen ja tuo pukeutumiseen helppoutta. Kauluksen ansiosta pikeepaita on ilmeeltään tavanomaista t-paitaa siistimpi ja tekee asusta aavistuksen puetumman. Se on silti mukava ja rento, onhan pikeepaita alkujaan urheiluvaate, jonka juuret juontavat tenniskentille.

 

Pikeepaidan isänä pidetään ranskalaista tennispelaaja René Lacostea, joka sai tarpeekseen tukalista, pitkähihaisista ja jäykkäkauluksista tennispaidoista ja suunnitteli vuonna 1926 tilalle oman versionsa: valkoisesta puuvillapikeestä valmistetun lyhythihaisen paidan, jossa oli pehmeä kaulus, napituslista ja rintamuksessa brodeerattu krokotiili, joka viittasi Lacosten lempinimeen ”Le Croc”.

 

Alkuun pikeepaidat olivat vain Lacosten ja hänen lähipiirinsä käytössä, mutta vuonna 1933 perustettiin yritys, joka alkoi valmistaa paitoja myyntiin. Niin syntyi yksi miesten muodin ikonisimmista vaatteista, joka mullisti sekä pukeutumisen tenniskentillä että muodin laajemminkin.

 

Myöhemmin Yhdysvalloissa Ralph Lauren osui kultasuoneen suunniteltuaan pikeepaidasta oman versionsa, josta tuli yksi 1980-luvun statussymboleista ja Lacosten paidan veroinen klassikko.

Pikeepaita x 5

Nykyään pikeepaita on olennainen osa lukemattomia miesten vaatemallistoja, ja se kuuluu erottamattomasti niin rennon urheilulliseen amerikkalaistyyliin kuin italialaishenkiseen, vaivattoman eleganttiin kesäpukeutumiseen. Valinnanvaraa on siis niin tyylin, mitoituksen, materiaalin kuin värien ja kuosienkin suhteen.

Sunspel Riviera -pikeepaita suunniteltiin alkujaan 1950-luvulla Rivieran kuumia kesiä varten. Paita nousi uuteen suosioon 2000-luvulla, kun sen tummansininen versio nähtiin Daniel Craigin yllä James Bond -elokuvassa Casino Royale.

Polo Ralph Laurenin pikeepaita on 1970-luvulla syntynyt klassikko, jonka rintamusta koristaa ikoninen logo. Laaja värivalikoima ulottuu kirkkaista perussävyistä pehmeisiin pastelleihin ja raikkaisiin sorbettisävyihin.

Wimbledonin tenniskentiltä suosioon nousseen Fred Perry -pikeepaidan ottivat omakseen 1960-luvulla myös Britannian nuorisokulttuurit, kuten modit, minkä ansiosta laakeriseppelelogon koristamassa paidassa on edelleen ripaus alakulttuurien anteeksipyytelemätöntä asennetta.

GANTin yksinkertaisen tyylikästä pikeepaitaa piristävät kontrastiväriset yksityiskohdat. Materiaalissa on mukana elastaania, joka tuo paitaan joustoa ja mukavuutta.

Urheiluun paras valinta on tekninen pikeepaita, kuten J. Lindebergin golfpaita, jonka materiaali kuivuu nopeasti ja siirtää kosteutta pois iholta.

Pikeepaita kahdella tyylillä

Pikeepaita kuuluu etenkin kesävaatekaapin kulmakiviin ja sopii moneen eri tyyliin. Klassinen lomatyyli syntyy, kun pikeepaidan yhdistää pellavashortseihin, espadrilloihin ja olkihattuun, kun taas särmikkäämmän lookin saa, kun pukee pikeepaidan kaveriksi rennot shortsit, trendikkään kalastajanhatun ja rouheat sandaalit. Viileämmällä säällä pikeepaidan voi yhdistää niin neuleeseen kuin collegepaitaankin.

HUOLITELTU & KLASSINEN

RENTO & MODERNI