Koti  — 17.10.2017

Ihaninta syksyssä on hygge

Tanskalaisesta kotoilun taidosta on tullut maailmanmenestys. Mutta miten hygge kopioidaan omaan kotiin?

Olet todennäköisesti harrastanut sitä tietämättäsi. Sytyttänyt kynttilöitä, pukenut villasukat ja juonut teetä vilttiin kääriytyneenä. Nyt puhutaan tietenkin trendi-ilmiö hyggestä.

Tanskalaiset ovat brändänneet elämäntavastaan parissa vuodessa maailmanlaajuisen menestyskonseptin. Aiheesta on kirjoitettu enemmän höyryävillä mukeilla kuvitettuja opaskirjoja kuin kukaan ehtii lukea, ja tanskalaisittain sisustettuun kahvilaan voi törmätä Indonesiassa asti. Brittilehti The Spectatorin kolumnisti ehti jopa julistaa hyggen viime vuoden ärsyttävimmäksi sanaksi.

Sanaa hygge on lähes mahdotonta kääntää, sillä se tarkoittaa melkein kaikkea, mistä tulee mukava, kodikas, turvallinen ja lämmin olo. Tanskalaiset käyttävät ilmaisua sujuvasti substantiivina, adjektiivina ja verbinä. Takkatulen edessä istuva hyggeilee, ja hänen itse kutomansa villapaita on tosi hygge.

Kun tanskalaisia on pyydetty mainitsemaan hyggemäisiä asioita, listan kärkeen ovat päässeet kuumat juomat, kynttilät, takka ja joulu.

TUO HYGGE KOTIIN

Jos et ole vielä kokeillut hyggeilyä, syksyn pimenevät illat tarjoavat siihen täydellisen tekosyyn.

Hygge-sisustus syntyy luonnonmateriaaleista. Tanskalaiset rakastavat vaaleaa puuta, luonnonvalkoisia villavilttejä ja lampaantaljoja. Koti viimeistellään havuista, oksista ja kävyistä askarrelluilla koristeilla, ja takan viereen pinotaan huolettomasti koivuhalkoja.

Valaistus on tärkeä osa tunnelmaa. Hyggekoti on valaistu kirkkaiden kattolamppujen sijaan himmeillä lattia- ja pöytävalaisimilla.

Aloita hyggeily vaikkapa suunnittelemalla hyggekrogi eli hyggenurkkaus. Se tarkoittaa tanskalaiskotien lähes pakollista soppea, jonka nojatuolille käperrytään lukemaan klassikkoromaaneita.

Täydellisen lukunurkan salaisuus on oikeissa ainesosissa: hanki ainakin yksi villainen viltti, pari luonnonvaaleaa tyynyä sekä runsaasti kynttilöitä ja laatuteetä. Tyylikkään kotoilijan ostoslistalla ovat lisäksi kaunis oloasu ja Marimekon klassinen teemuki, tietysti neljän desin jättiversiona.

Jutussa on käytetty lähteenä tanskalaisen Happiness Research Instituten johtajan Meik Wikingin kirjaa Hygge – Hyvän elämän kirja (Readme.fi 2017).

 

Sisustusostoksille

 

Lisää inspiraatiota kotiin ja ihanaan arkeen:
Skandinaavinen sisustus – poimi ideat ajattomaan ja kutsuvaan kotiin
9 askelta ihanaan uneen
Näin loihdit arkiaamuusi luksusta
Pujahda pehmeään pellavaan
Kylppäristä kotispa? Poimi parhaat ideat maailmalta!