Muoti  — 2.2.2017

Se täydellinen villakangastakki

Näillä vinkeillä löydät villakangastakin, joka kestää aikaa ja saa kiireisimmänkin arkiaamun asun näyttämään harkitulta.

1. Leikkaus luo tyylin

Skarpin bisnestyylin saat, kun valitset kapean ja teräväolkaisen villakangastakin. Rennon tyylin avaimia taas ovat viistoon leikatut olkasaumat, biker-vivahteet ja väljät, laatikkomaiset mallit. Jos taas tavoittelet pariisilaishenkeä, hyvä valinta on kipparitakki, eli tupla­nappirivistöllä varustettu leveäkauluksinen ja lyhythelmainen klassikko.

 

Vyö tuo muodot esiin. Vyötetyt, kylpytakkimaiset villakangastakit ovat olleet suosittuja viime vuosina, eikä ihme. Talvipukeutumisen ikuisuusongelma on muotojen katoaminen, sillä huivit ja kerrokset tekevät siluetista helposti tasapaksun. Vyö auttaa, vaikka alla olisi useampikin vaatekerros.

 

2. Villaa sen olla pitää

Täysvillainen takki on aina varma vaihtoehto, mutta 5–20 % prosenttia polyamidia ei ole pahitteeksi. Pieni määrä tätä urheiluvaatteista tuttua, vahvaa ja nyppääntymätöntä keinokuitua tekee kankaasta paremmin laskeutuvan ja lujemman.

 

Nyrkkisääntö on, että mitä sileämpi, paksumpi ja tiiviimpi kangas, sitä helppohoitoisempi ja pitkäikäisempi se on. Pehmeät, löysät ja verkkomaiset materiaalit saattavat nyppääntyä jo viikossa.

 

Tee ryppytesti: purista kangasta hetki kädessäsi, ja tutki sen jälkeen, palautuuko se rypyttömäksi. Jokapäiväinen bussimatka voi tehdä ihanasta takista nopeasti nuhjuisen, jos kangas on herkästi ryppyyntyvää.

3. Palelija valitsee väljää

Villakangastakilla pärjää kylmissä keleissä, kunhan hihat ovat väljät. Paksu villapaita vaatii kainaloista paljon tilaa, joten kainalosauman on hyvä olla kaukana todellisesta kainalokuopasta. Kovimmilla pakkasilla väljän villakangastakin alle voi pukea ohuen toppaliivin tai -takin. Untuvatakin mukavuus ja villakangastakin tyylikkyys on siis mahdollista saada yhtä aikaa.

4. Neutraali on varma valinta

Musta, beige ja harmaa ovat talvitakkien suosituimmat värit – ja syystä. Neutraalin sävyinen takki on helppo asustaa omannäköseksi ja tilanteesta toiseen. Kannattaa kuitenkin muistaa, että mustia, beigejä ja harmaita on monenlaisia. Perusmustan sijaan todella tumma asfaltinharmaa voi näyttää mustaa ylellisemmältä, samoin tummansininen.

 

Beige camel coat on villakangastakkien ikonisin klassikko. Se on saanut nimensä kamelin selkävillasta, josta takit alunperin tehtiin. Nykyään sillä tarkoitetaan mitä tahansa beigeä villakangastakkia. Beigejen takkien kanssa on hyvä varoa liian keltaisia ja vaaleita sävyjä, jotka saavat kasvot näyttämään väsyneiltä sinisävyisessä talvivalossa.

 

5. Muistisääntö: ei saumaa, ei ongelmaa

Jos tavoitteesi on löytää takki, johon voit pukeutua vielä muutaman vuoden päästä, valitse malli, jossa on mahdollisimman vähän kulutukselle alttiita yksityiskohtia, kuten vetoketjuja tai päälleommeltuja nahka- tai kangasdetaljeja. Etsi esimerkiksi kietaisumallisia, ilman nappeja kiinnitettäviä takkeja ja vetoketjuttomia piilotaskuja.

 

Tärkein takin valintaan vaikuttava tekijä on lopulta kuitenkin tunne sovituskopissa. Se oikea villakangastakki on takki, joka tuntuu heti omalta ja saa arkivaatteesikin näyttämään paremmilta.