Muoti  — 23.9.2016

Miehen tyylisäännöt

Tyylitaituri ja Kauppalehden toimittaja Jani Niipola opettaa Vapaa tyyli -kirjassaan miehelle tärkeimmät pukeutumissäännöt sekä ennen kaikkea sen, miten sääntöjä rikotaan.

1. panosta laatuun

Ihminen viettää suuren osan elämästään joko sängyssä tai seisten. Laadusta ei siis kannata tinkiä patjaa tai kenkiä ostaessa. Laatu maksaa, mutta laatu maksaa itsensä aina takaisin. Laadukkaita nahkakenkiä voi korjata loputtomasti. Kengät kestävät huollettuna kymmeniä vuosia. Laatu on miehen ekologisuutta: kun ostaa laatua, ostaa harvemmin.

2. OPETTELE SPREZZATURAN KÄSITE

Italian sana sprezzatura kääntyy hankalasti suomeksi, mutta kyse on eräänlaisesta huolitellusta huolimattomuudesta. Italialaisen ajattelun mukaan miehen tulee viimeistellä asunsa ja jättää sitten jokin yksityiskohta viimeistelemättä. Yksityiskohta voi olla jättää vaikkapa button down -paidan kaulukset napittamatta, taitella taskuliinan huolimattomuuden rajoilla tai räikeät silmälasit. Kuten englantilainen pukumestari Hardy Amies sanoi: miehen olemukseen kuuluu rentous ja sen saavuttamiseksi yhden vaatekappaleen pitää nousta esiin muusta asusta.

3. VALITSE UNIVORMUSI

Applen perustaja Steve Jobs pukeutui aina mustaan pooloon, koska halusi minimoida vaatteiden valintaan menevän ajan. Jobsin nihilistinen pukeutumisasenne ei onneksi sovi kaikille, mutta ajatus on oivallinen. Kehittele itsellesi univormu, jossa viihdyt ja tunnet olosi paremmaksi. Anna univormun ohjata erityisesti perusvaatteissa. Kun löydät paidan tai farkkumallin, josta todella pidät – hanki useampi kappale samaa vaatetta. Kiität itseäsi myöhemmin.

pukupaitatyylit

4. KÄYTÄ VÄREJÄ JÄRKEVÄSTI

Kun mies kiinnostuu vaatteista, hän innostuu pian myös kirkkaista väreistä. Punaiset housut sopivat purjeveneelle ja oranssi pikkutakki Hockey Nightiin, mutta suosittelen miehen tyylin kulmakiviksi värien suhteen italialaisen Brunello Cucinellin palettia eli sinistä, valkoista, ruskeaa ja harmaata. Asusteet taskuliinoista solmioihin, vöihin ja kaulaliinoihin ovat asia erikseen. Kun peruspaletin värimaailma on hillitty, voi tehostevärien kanssa irrotella täysillä.

5. ISTUVUUS ON KUNINGAS

Miesten tyylin kuninkuusluokkaan ei nousta tietyillä brändeillä, logoilla tai edes laadukkaimmilla materiaaleilla, vaan vaatteen istuvuudella. Täydellisen istuvuuden takaa mittavaate, mutta muitakin tapoja on. Luota myyjiin, kysy neuvoa, kokeile ja tutustu. Kun annat myyjän mitata kaulasi ympärimitan, huomaat, että solmio ei koskaan kiristä. Liian pieni kauluspaita kiristää. Muista erityisesti valmispukua ostaessa, että vaatetta kannattaa aina vähän korjailla. Lahkeen tai hihan lyhentäminen lisää vaatteen tyylikkyyttä helposti.

6. ÄLÄ USKO KAIKKEA, MITÄ LUET

Pukeutuminen on arkipäivän viestintää ja kertoo sinusta aina jotain, vaikka et panostaisi asiaan. Tai ehkä varsinkin silloin. Pukeutumissääntöjä kannattaa opetella, mutta muista säännöistä tärkein. Kun osaa säännöt, voi niitä myös rikkoa. Kuten Pablo Picasso julisti: opettele säännöt kuin ammattilainen, riko niitä kuin taiteilija.