Muoti  — 23.1.2017

Hunajamaailmasta syntyi herkullinen printti

Oletko tullut ajatelleeksi että vaatteidesi kuosilla on aina tarina?

Pelloilla kasvaa hunajapurkkeja. Taivaalla lipuu kukan muotoisia hunajapilviä, ja vuoret pulppuavat hunajaa. Sellaista on elämä hunajamaailmassa.

Kuulostaa lastenkirjojen tapahtumapaikalta, mutta satumaailmaa ei ole luonut kirjailija vaan Aalto-yliopiston muoti-, vaate- ja tekstiilisuunnittelun opiskelija Nina Kyber. Hänen piirtämänsä Honey Hills -kuosi koristaa marraskuussa myyntiin tulevaa NOOM loungewear -merkin yöpaitaa.

Vaateostoksilla tulee harvoin ajatelleeksi, mistä kankaiden kuviot ovat peräisin. Painokuosien suunnittelu on kuitenkin oma taiteenlajinsa, ja Suomessa sitä opiskellaan Aalto-yliopiston Pattern Lab -nimisessä ohjelmassa. Pattern Labin opiskelijat luovat joka vuosi oman painokuosimalliston, josta eri designalan yritykset voivat ostaa tuotteisiinsa sopivia kuoseja.

Stockmann haluaa edistää suomalaista suunnittelua, ja siksi se on valinnut tänä vuonna Pattern Labin mallistosta kaksi kuosia. Niitä on painettu muun muassa Stockmannin omien brändien NOOM loungewearin, Bogin ja cut & pretin tunikoihin ja yöasuihin.

Opiskelijat suunnittelivat kuvioita kolmen eri teeman pohjalta. Yksi niistä oli daily adventure eli arjen seikkailu.

”Arjen seikkailu viittaa siihen, että arkipäiväisiä asioita katsotaan uusin silmin. Kaikki ei olekaan sellaista kuin aluksi näyttää”, Nina Kyber kertoo.

Teemaan kuulunut hunajankeltainen väri sai Kyberin pohtimaan hunajaa. Mitä jos hunaja ei tulisikaan kennoista vaan taikamaailmasta? Kyber hahmotteli tussilla ja lyijykynällä piirustuksia, joissa maa on mullan sijaan hunajaa.

”Tarina on minulle suunnittelussa tärkeä. Ilman sitä kokonaisuutta on vaikea hallita.”

Kyber loi taikamaailmastaan neljän kuvan sarjan. Niistä yksi päätyi lopulta Stockmannin käyttämiin kankaisiin. Kyberin mielestä on tärkeää, että jokin kuvioissa tai väreissä puhuttelee katsojaa. Muuten ihminen ei edes huomaa kuosin olemassaoloa.

”Hyvä kuosi herättää tunteita. Se esimerkiksi rauhoittaa tai ilahduttaa”, suunnittelija Kyber sanoo.

cut & pret kietaisumekko