Koti  — 19.2.2018

Sisustusammattilaiset kertovat: vuoden tärkeimmät kodin trendit

Tummaa puuta, murrettuja sävyjä ja kutsuvaa pehmeyttä. Kolme sisustusammattilaista kertoo, miltä kotimme näyttävät tänä vuonna.

Tumma puu ja mausteiset sävyt kuuluvat vuoden 2018 sisustustrendeihin.

Kuvat: Menu, Ferm Living

 

Sisustusstylisti Susanna Vento

Susanna Vento, sisustusstylisti

Valitse tummaa puuta ja murrettuja sävyjä
“Tummat ja murretut värit korostuvat. Mausteiset ja sinappiset sävyt ovat kauniita taustavärejä, joihin on helppo yhdistää ajankohtaisia tehostesävyjä, kuten persikkaista vaaleanpunaista, okrankeltaista ja vaaleaa oliivinvihreää. Myös taivaansininen näyttää kauniilta murrettuja sävyjä vasten. Käytä materiaalina esimerkiksi tummaa puuta, luonnonkiveä ja ruskeaa nahkaa.”

Verhot muuttavat huoneen tunnelman
“Verhoilla on suuri vaikutus huoneen tunnelmaan, sillä ne muokkaavat tilan akustiikkaa ja valo siivilöityy niiden läpi pehmeämmin. Valitse joko täyspitkät pellavaverhot tai kapeat salusiinit, jotka eivät peitä niin paljoa ikkunaa ja päästävät valoa sisään.”

 

Brosten astiat ja murretut sävyt ovat iso trendi.

Kuvat: Broste

 

Nauti kauniista astioista

 

Nauti kauniista astioista
“Käsintehdyt astiat ja murretut sävyt ovat iso trendi. Kun katat ihanan tee- tai kahvisetin, luot rauhallisen hetken hiljentymiselle.”

Kasvata oma hedelmäpuu
“Tuo kotiin viherkasvien lisäksi hyötykasveja, kuten sitruspuita. Oman puun kasvattaminen on hauska harrastus ja hyvä esimerkki ajan hengestä: panosta asioihin, jotka ovat elämyksellisiä ja hyödyllisiä.”

Arkkitehti Ilona Palmunen

Ilona Palmunen, arkkitehti

Maalaa seinät ja listat lempivärilläsi
“Seinien maalaaminen on edullinen keino muuttaa kodin ilmettä. Maalaa myös lattialistat, ovet ja jopa katot seinien kanssa samalla sävyllä. Se luo huoneeseen dramaattisen ilmeen ja sopii erityisesti vanhoihin taloihin, joissa on korkeat huoneet.”

Rohkaistu matto-ostoksilla
“Rohkaise mielesi ja hanki vaaleiden villamattojen tilalle voimakkaasti kuvioituja itämaisia mattoja, jotka syventävät kodin värimaailmaa. Klassiset matot kestävät aikaa.”

Kiinnostava koti syntyy kerroksista
“Muista, että persoonallinen koti on tyylien sekoitus, eikä kaikkien tavaroiden tarvitse sointua toisiinsa. Luot kodikkaan tunnelman olohuoneeseen, kun yhdistelet tekstuureja ja kuoseja, uusia ja vanhoja huonekaluja, designia ja itsellesi tärkeitä esineitä. Runsautta voit lisätä tekstiileillä ja tyynyillä.”

Valitse sohva, jossa on pehmeitä kulmia ja leikkisyyttä.

 

Suosi sohvassa pyöreyttä
“Valitse sohva, jossa on pehmeitä kulmia ja leikkisyyttä. Käytä rohkeasti värejä. Nahkasohva on taas suosittu.”

Tiina Janhunen, category manager, Stockmann koti

Kylpyhuone muuntautuu koti-spaksi
“Arjen ylellisyys on kylpyhuoneissa tärkeää, ja moni hankkii peseytymistiloihin kylpyammeen. Valitse vitivalkoisten laattojen sijaan kuoseja ja värejä. Erityisen ajankohtaisia ovat marokkolaistyyppiset kuviolaatat. Väriä voit tuoda myös pyyhkeillä ja kuvioiduilla matoilla. Myös huonetuoksut ja kauniit palasaippuat lisäävät tunnelmaan spa-henkeä.”

Päivitä terassi ruukuilla ja matoilla
“Sisusta parveketta ja terassia kuin mitä tahansa huonetta. Kodinomaisuutta saat matoilla ja tekstiileillä. Päivitä terassia näyttävillä hyötykasveilla, roikkuvilla amppeleilla, keraamisilla ruukkuryhmillä ja puisilla koreilla.”

Sisusta ajaton lastenhuone
“Sisusta lastenhuone kotisi tyyliin. Hanki laadukkaita huonekaluja ja aikaa kestäviä design-esineitä, joille on käyttöä myös lapsen kasvaessa. Lapsekkuutta ja elämyksellisyyttä voit luoda kuvioiduilla lakanoilla, hauskoilla valaisimilla tai laittamalla esille jonkin leikkisän elementin, kuten teltan tai puolapuut. Luota luonnonmateriaaleihin myös lastenhuoneissa.”