Koti  — 19.12.2023

Lahjavinkit ruokaharrastajalle – näihin herkkusuu rakastuu

Tyylikkäät ja toimivat tarvikkeet ovat loistava lahjaidea niin intohimoiselle ruoka- ja juomaharrastajalle kuin aloittelevallekin kotikokille. Katso Stockmannin asiantuntijoiden parhaat lahjavinkit!

Laadukkaat keittiövälineet tuovat pitkäaikaista iloa kokkailuhetkiin. Stockmannin keittiöekspertit, keittiötuotteiden valikoimasta vastaava Kati Lewis-Sjöberg ja pienten kodinkoneiden valikoimasta vastaava Santeri Pietilä, paljastavat joulun hitti- ja klassikkolahjat sekä jakavat parhaat lahjavinkkinsä jokaiselle herkkusuulle.

 

”Hyvälaatuiset, helppokäyttöiset ja -hoitoiset sekä personaaliset lahjat ovat aina tervetulleita, mutta on hyvä tietää, millaiselle kokille on ostamassa lahjaa, eli onko lahjansaaja vasta aloittelija vai jo oman keittiönsä masterchef”, sanoo Kati.

 

”Esimerkiksi veitsessä aloitteleva kokkaaja voi arvostaa konepestävyyttä sekä kahvaa, josta ote ei liu’u. Kokeneemmalle kulinaristille saattaa olla tärkeämpää veitsen superterävyys sekä parhaat mahdolliset materiaalit, kuten kromia sisältävä terä sekä puu- tai teräskahva”, Kati jatkaa.

Kotikokille

Jos ei ole aivan varma lahjansaajan kokkailutottumuksista, kannattaa pelata varman päälle. Katin mukaan varmoja valintoja jokaiselle kotikokille ovat perustekemiseen liittyvät lahjat. Esimerkiksi laadukas paistinpannu, kattila tai pata ilahduttaa vuosien ajan. Lahjansaajan liesityyppiäkään ei tarvitse selvittää, sillä kaikki Stockmannilla myytävät pannut ja kattilat sopivat jokaiselle liedelle.

 

”Olen itse yli kolmekymmentä vuotta sitten saanut vanhemmiltani Le Creusetin valurautapadan joululahjaksi. Olen käyttänyt pataa todella ahkerasti niin pata- ja keittoruoille kuin joulupuuron tekemiseen, ja se on kulkenut mukana opiskeluvuosista ihan tähän päivään asti. Valurautapata sopii myös induktioliedelle ja on energiatehokas, sillä ruoan kypsyminen jatkuu vielä, vaikka pata nostetaan pois lämmönlähteestä”, kertoo Kati.

 

”Hyvä valinta lahjaksi on myös paistokasari, koska se sopii monipuolisesti sekä paistamiseen että hauduttamiseen. Esimerkiksi Swiss Diamond Premium Steel -rosteripannuja voi käyttää paistamiseen korkealla lämmöllä, kun haluaa täydellisesti ruskistuneen, rapean paistopinnan, mutta ne sopivat myös miedommalla lämmöllä kokkailuun, eli esimerkiksi pastakastikkeen valmistamiseen. Erittäin suosittuja ovat myös Swiss Diamond XD Classic -pannut, joilla voi paistaa pihvit, kalan, kananmunan ja kuullottaa kasvikset tai hauduttaa kastikkeen. Timanttipinnoitteen ansiosta sarjan padat ja kasarit sopivat myös maito- ja kermapohjaisille kastikkeille ja puuroille.”

Esteetikolle

Ajattomat designklassikot kaunistavat myös keittiötä ja ilahduttavat etenkin esteetikkoa, jonka ruokapöydässä kattaus on puoli ruokaa.

 

”Monet suomalaista designia edustavat tuotteet sopivat myös tarjoiluastioiksi ruokapöytään. Iittalan Sarpaneva-pata ja Tools-sarjan tuotteet ovat kestosuosikkeja, joissa suomalainen muotoilu yhdistyy laadukkaisiin materiaaleihin. Tools-uunivuoka on myös oma suosikkini. Se sopii arkeen ja juhlaan, niin lämpimille voileiville kuin paistillekin”, sanoo Kati.

 

Katseenkestäviä keittiölaitteita löytyy esimerkiksi Alessin Plissé-sarjasta, jonka veistosmaisten pienkoneiden pinta on kuin laskostettua kangasta.

Hifistelijälle

Huippulaadukkaat, ammattilaistason veitset ovat monen ruoanlaittoa rakastavan gourmetkokin toivelistan kärjessä – ovathan veitset yksi kokin tärkeimmistä työvälineistä. Mainio lahjaidea ovat myös Microplanen raastimet, jotka nauttivat kulttimainetta niin amatööri- kuin ammattikokkien keskuudessa.

 

Hittihärveleistä innostuva hifistelijä puolestaan toivottaa tervetulleeksi niin uudet menetelmät kuin modernit työvälineetkin, joilla annokset nousevat uudelle tasolle. Airfryerien eli kiertoilmakypsentimien lisäksi pinnalla on nyt sous vide -menetelmä, jossa ruoka tyhjiöpakataan ja kypsennetään vesihauteessa.

 

”Sous vide -kypsentäminen on jokaisen kotikokin keino hifistellä ja tehdä ravintolatasoista ruokaa. Langaton paistomittari puolestaan on mahtava apuväline sekä grillaamiseen ulkogrillissä että lihan paistamiseen uunissa. Appi ilmoittaa kun liha on valmista. Suosikkilahja varsinkin miehille”, Santeri vinkkaa.

Jauhopeukalolle

Jauhopeukalon leivontahetkiä sujuvoittavat laadukkaat tarvikkeet, kuten kunnolliset vuoat, sekoituskulhot, tarkka keittiövaaka tai sauvasekoitin, jonka lisäosat on valittu leipureita silmälläpitäen. ”Bamix on jokaisen keittiön klassinen työväline. Sveitsiläistä käsityötä ja kestää vanhemmilta lapsille. M200 Baking Bamix -setissä on mukana kaikki mahdolliset lisäosat”, vinkkaa Santeri.

 

Jos haluat tosissasi ilahduttaa lähipiirin kakkugurua, hanki hänelle tuliterä yleiskone. ”Yleiskone on joka kodin ehdoton leipomisen apuväline. Isotkin taikinat syntyvät vaivattomasti. Wilfan Probaker on kehitetty yhteistyössä Norjan leivontamaajoukkueen kanssa.”

Yhteisölliselle

Rakastaako lahjansaaja sekä hyvää ruokaa että yhdessäoloa? Kääri pakettiin fonduepata tai raclettepannu! ”Nyt kun koronarajoitukset ovat ohi, nauttivat ihmiset jälleen yhdessäolosta ja erilaiset jaetut ruokahetket ovat pinnalla”, kertoo Kati.

 

Nälkäisten vieraiden lisäksi kutsujen järkkääjän pöytään ovat aina tervetulleita myös kauniit ja monikäyttöiset tarjoiluastiat. Esimerkiksi puiset leikkuulaudat tai juusto- ja leikkeletarjottimet sopivat monipuolisesti tarjoiluun, sillä niille saa koottua kauniisti ja houkuttelevasti niin juustot, hedelmät, antipastot kuin muutkin pikkuherkut.

 

 

Juomaharrastajalle

Juomaharrastaja ilahtuu varmasti, kun paketista paljastuu pullo lempijuomaa ja sille sopivat laatulasit. Olutharrastajalle löytyy monipuolinen valikoima erilaisia laseja Spiegelaulta, kun taas viiniharrastajien suosiossa ovat itävaltalaisen Riedelin viinilasit.

 

”Riedelin viinilasit sopivat lahjaksi jokaiselle viininystävälle, sillä täysin juoman ehdoilla valmistetut lasit korostavat eri viinityylien monipuolisia ominaisuuksia. Esimerkiksi Veritas Cabarnet -laseissa on suuri malja, jossa rypäleen syvät ja tummat aromit pääsevät esille, kun taas Sauvignon Blanc -lasien kapeampi muoto korostaa viinin hedelmäisyyttä ja sopii myös roseeviineille, joiden suosio on kasvanut viime vuosina”, Kati kertoo.

 

”Juomatrendeissä näkyy myös sober curious -ilmiö ja alkoholittomien juomien suosion nousu. Tumbler-tyyliset lasit sopivat hyvin mocktaileille ja muille alkoholittomille juomille. Ihana lahjaidea on Hobstarin lasipakkaus, joka on kuin korurasia.”

Herkkusuulle

Stockmann-tavaratalojen kodin osastoille ja verkkokauppaan on juuri tullut myyntiin myös uusi laadukkaiden delituotteiden valikoima, joka pitää sisällään muun muassa kahvia, teetä, pastaa, öljyjä, säilykkeitä, pikkuleipiä ja makeisia. Joulukautena valikoimassa nähdään klassisia jouluherkkuja ja mielenkiintoisia uusia makuja, jotka sopivat erinomaisesti pukinkonttiin tai tuliaisiksi.

TILAA JOULULAHJAT VIIMEISTÄÄN 19.12. – VAIKKA VALMIIKSI PAKETOITUNA

 

Tiesithän, että Stockmannin verkkokaupasta voit tilata joululahjat myös valmiiksi paketoituna ja kortilla varustettuna? Jos et pääse ojentamaan lahjaa henkilökohtaisesti, voit lähettää lahjapaketin vaikka suoraan lahjansaajan kotiovelle. Voit lisätä lahjapaketoinnin tilaukseesi ostoskorissa, ja paketoinnin hinta on 4,90 €.
Lue lisää paketointipalvelusta >

 

Jotta joululahjat ehtivät ajoissa perille, muistathan tilata joululahjat netistä viimeistään tiistaina 19.12. Tämän jälkeen voit hankkia viime hetken lahjat tavarataloista, joissa ennättää tarvittaessa piipahtaa vielä aattoaamunakin.
Katso tavaratalojen aukioloajat >

 

Kaikki jouluun