Koti  — 24.10.2017

Kopioi kotiisi Suvi-Elina Enqvistin selkeälinjainen tyyli

Samujin myynti- ja markkinointijohtaja Suvi-Elina Enqvist asuu uuden sukupolven edustuskodissa, johon saa tulla kylään kutsumatta.

Joskus, kun vanhan kerrostalon kivijalassa sijaitsevan kodin ovi on auki kadulle, ovesta kurkkaa ohikulkija ja kysyy, mitä sisällä tapahtuu. ”Ei mitään”, Suvi-Elina Enqvist, 34, vastaa. ”Me vain asutaan täällä!”

Designstudio Samujin myynti- ja markkinointijohtajana työskentelevän Suvi-Elinan ja hänen amerikkalaisen it-yrittäjämiehensä koti on entisessä kukkakaupassa ja taidegalleriassa Helsingin Ullanlinnassa.

Kodin hiukan japanilaiseen vivahtava tunnelma syntyy ajattomista kangassermeistä, jotka ovat suuren katuikkunan suojana, valkoisista seinistä, pöytäliinattomasta ruokapöydästä ja harmoniasta, jonka Suvi-Elina aisti astuessaan tilaan viisi vuotta sitten.

Suvi-Elinan ja hänen miehensä koti on uuden sukupolven edustuskoti. Mies haluaa tehdä töitä kotona ja tapaa asiakkaitaan kadunpuoleisen huoneen pöydän ääressä. Heitä ympäröi taide ja design: taiteilija Matti Kujasalon taulut, Samujin saviastiat ja Klaus Aallon ja Jaakko Pesosen suunnittelema kirjahylly.

Hyvä asuminen tarkoittaa Suvi-Elinalle sitä, että kivenheiton päässä kodista on kulttuurielämää, ravintoloita, tasokkaita ruokakauppoja, leipomo ja pieni Fredan tori. Suvi-Elina teki nuoruusvuosinaan mallintöitä ja asui Pariisissa. Hän haluaa edelleen hakea leivän lähileipomosta ja vihannekset torilta. Ranskan-vuosista muistuttaa vesikannuna toimiva vanha pastis-pullo kodin ruokapöydällä.

Tuo harmonia kotiin.

Harmonia syntyy tarkoin valituista, itselle tärkeistä esineistä.

 

Selkeälinjainen tyyli syntyy ajattomasta muotoilusta.

Yhdistä skandinaavista muotoilua ja vaaleaa puuta.

 

Samujilla ammennetaan suomalaisesta arkkitehtuurista, musiikista ja taiteesta inspiraatiota. Niin Suvi-Elinakin nyt tekee.

”Samujilla olen oppinut todella arvostamaan suomalaista designia”, Suvi-Elina sanoo.
Keittiön harmaan sohvan vieressä on ystävän, taiteilija Niko Luoman valokuvateos. ”Haaveilen myös naisen kädenjäljestä, kuten Jenni Hiltusen tai Karoliina Hellbergin tauluista.”

Suvi-Elina ei usko koskaan kyllästyvänsä isoon, kadulle avautuvaan ikkunaan. Sen luona viihtyy myös pariskunnan 3-vuotias poika Aamos. Lapsen syntymän jälkeen vieraiden kutsuminen kylään on jäänyt vähemmälle. Helpompaa on tavata ystäviä ravintolassa.

”Toivon, että tulevaisuudessa istumme taas ystävien kanssa meillä, nautimme viiniä aamutunneille ja keskustelemme päivän puheenaiheista”, Suvi-Elina sanoo. Nykyään kun katuovi on auki, ystävät tietävät, että kylään voi tulla kutsumattakin.