Kauneus  — 15.6.2023

Asiantuntijan vinkit aurinkovoiteen valintaan

Pätevällä suojakertoimella varustettu aurinkovoide on kesän tärkein ihonhoitotuote, sillä se suojaa ihoa palamiselta, pigmenttimuutoksilta ja ennenaikaiselta vanhenemiselta. Stockmannin kosmetiikkaneuvoja Mari Ekholm kertoo kesän parhaat vinkit aurinkovoiteen valintaan ja käyttöön.

”Auringon vaarat eivät ole pelkästään ihon palaminen vaan myös ennenaikainen vanheneminen, eikä ihosyövän riskiäkään tule unohtaa. Aurinko on yksi pahimmista ihoa ennenaikaisesti vanhentavista asioista, erityisesti jos iho pääsee palamaan auringossa usein elämän aikana”, kertoo Stockmannin kosmetiikkaneuvoja Mari Ekholm.

 

”Iho muistaa jokaisen palamisen ja ruskettumisen, ja ne saattavat myöhemmin näkyä iholla tummina pigmenttiläiskinä tai tavallista runsaampina juonteina ja ryppyinä.  Iho on usein myös ohuempi vanhempana, jos on ottanut elämänsä aikana paljon aurinkoa”, Mari kertoo.

Vinkit aurinkovoide­ostoksille

1. Hanki aina uudet aurinkovoiteet alkavaan kesään ja heitä vanhojen purnukoiden jämät surutta pois. Viime kesältä jääneet aurinkovoiteet ovat todennäköisesti jo menettäneet suojaustehonsa – varsinkin, jos voiteet kulkivat mukana kuumina kesäpäivinä.

 

2. Valitse kasvoille ja vartalolle niille tarkoitetut aurinkovoiteet. Käytä kasvoille oman ihotyyppisi mukaan kosteuttavaa, hoitavaa tai kiiltoa hillitsevää aurinkovoidetta. Kasvoille tarkoitetut aurinkovoiteet toimivat usein myös meikin alla.

 

3. Hanki myös pieni aurinkosuojapuikko, joka mahtuu kätevästi pienempäänkin käsilaukkuun tai vaikka taskuun. Puikosta on helppo sipaista lisäsuojaa herkästi palaviin kohtiin päivän mittaan.

 

4. Suojaa myös hiukset ja etenkin herkästi palava jakauksen kohta auringolta. Tätä varten on olemassa suihkutettavia aurinkosuojia, joita voi käyttää sekä hiuspohjalle että hiuksille. Erityisesti vaaleat hiukset kärsivät paljosta auringossa vietetystä ajasta.

 

5. Muista suojata myös huulet aurinkosuojan sisältävällä huulivoiteella.

Valitse kasvoille aurinkovoide ihotyypin mukaan

Kasvoille kannattaa valita aurinkovoide oman ihotyypin ja sävyn mukaan. Käytä vaalealle iholle aina aurinkovoidetta, jonka suojakerroin on vähintään SPF 30 tai 50, koska vaalea iho palaa herkemmin kuin tummempi. Aurinkoon jo tottuneemmalle iholle voi riittää usein suojakerroin SPF 10–25. Aurinkovoide, jossa on sekä UVA- että UVB-suoja suojaa sekä ihoa ikäännyttäviltä A-säteiltä että ihoa polttavilta B-säteiltä. Urheilemaan tai uimaan suunnatessa kannattaa käyttää vedenkestävää aurinkovoidetta.

 

Tärkeintä aurinkovoiteen valinnassa on kuitenkin, että koostumus tuntuu omalla iholla miellyttävältä, jolloin voidetta tulee varmasti käytettyä.

 

Aurinkovoide sekaiholle tai rasvaiselle iholle

Sekaiholle tai rasvaisemmalle iholle kannattaa hankkia aurinkovoide, joka on koostumukseltaan mahdollisimman kevyt, lähes emulsiomaisen nestemäinen. Tällaiset voiteet kuivuvat yleensä melko mattaisiksi iholla.

Aurinkovoide kuivalle iholle

Kuivempi ihotyyppi hyötyy eniten voidemaisista koostumuksista. Etenkin kuivaihoisen kannattaa käyttää aurinkovoiteen alla normaalia, ihotyypin mukaista hoitorutiinia.

Aurinkovoide herkälle iholle

Herkkäihoisen kannattaa valita mieluiten fysikaalinen aurinkosuoja, joka sisältää titaanidioksidia tai sinkkioksidia. Se ei imeydy ihoon, vaan jää ihon pinnalle heijastamaan auringonsäteet pois iholta. Fysikaalista aurinkosuojaa suositellaan myös lapsille, jos vaateilla suojaaminen ei ole vaihtoehto.

Aurinkovoide normaalille iholle

Normaali-ihoinen voi valita lähes minkä koostumuksen tahansa aurinkovoiteelleen.

Muistilista aurinkovoiteen käyttöön

1. Levitä aurinkovoide iholle noin puoli tuntia ennen ulkoilua, jotta se ehtii imeytyä kunnolla. Lisää aurinkovoidetta muutaman tunnin välein aina auringossa oleillessa sekä erityisesti uimisen ja voimakkaan hikoilun jälkeen.

 

2. Kasvoille riittää noin teelusikallinen voidetta ja kullekin vartalon eri alueelle noin ruokalusikallinen, jotta tuote tarjoaa pakkauksessa luvatun suojakertoimen.

 

3. Huomioi erityisen tarkasti kasvojen ja vartalon herkästi palavat kohdat: otsa, nenä, poskipäät, nenän ja huulen välinen alue, korvanlehdet, olkapäät ja yläselkä, käsivarret, rintakehä, polvet sekä jalkapöydät.

 

4. Säilytä aurinkovoide normaalissa huoneenlämmössä ja mieluiten valolta suojattuna.

 

5. Suojaa iho aurinkovoiteiden lisäksi myös leveälierisellä hatulla, aurinkolaseilla ja vaatteilla, varsinkin jos aiot oleskella auringossa kauan tai auringon ultraviolettisäteily on erityisen voimakasta.

 

6. Huolehdi aurinkovoiteen lisäksi myös normaalista ihonhoitorutiinistasi ja puhdista aurinkovoide iholta päivän päätteeksi. Aurinkopäivän jälkeen ihoa kannattaa helliä kosteuttavilla ja rauhoittavilla after sun -tuotteilla.