Kauneus  — 6.5.2021

Asiantuntijan vinkit aurinkovoiteen valintaan

Stockmannin kosmetiikkaneuvoja Mari Ekholm kertoo kesän parhaat vinkit oikean aurinkovoiteen valintaan.

ASIANTUNTIJA VINKKAA 

 

Ehkäise pigmenttimuutoksia sekä ennenaikaista vanhenemista suojaamalla iho auringoltaAurinkovoide levitetään iholle noin puoli tuntia ennen ulkoilua, jotta se ehtii imeytyä kunnolla. Sopiva tuote kannattaa valita oman ihotyypin ja sävyn mukaanEtenkin vaalean ihon suojakerroin tulisi aina olla vähintään SPF 30 tai 50. 

 

Kasvoille riittää noin teelusikallinen voidetta ja kullekin vartalon eri alueelle noin ruokalusikallinen, jotta tuote tarjoaa pakkauksessa luvatun suojakertoimen. Muista lisätä voidetta aina auringossa oleillessa sekä etenkin uidessa ja hikoillessa. Hiukset ja etenkin herkästi palava jakaus kannattaa myös suojata hiuksille tarkoitetulla aurinkosuojalla tai päähineellä.

 

Vanhat aurinkovoiteet voi surutta heittää pois, sillä niiden suojausteho on todennäköisesti heikentynyt roimasti ajan kuluessa ja mukana matkassa kuljettaessa. 

 

Mari Ekholm 

Kosmetiikkaneuvoja 

MITEN VALITA OMALLE IHOTYYPILLE SOPIVA AURINKOVOIDE?

Seka/rasvainen ihotyyppi

 

Seka/rasvaisemman ihotyypin omaavan kannattaa hankkia aurinkovoide, joka on koostumukseltaan mahdollisimman ohut, lähes emulsiomaisen nestemäinen. Ne yleensä asettuessaan kuivuvat melko mattaisiksi iholla. 

 

Kuiva ihotyyppi

 

Kuivempi ihotyyppi hyötyy eniten voidemaisista koostumuksista. Jos sinulla on kuiva ihotyyppi, kannattaa käyttää aurinkovoiteen alla normaalia, ihotyyppisi mukaista hoitorutiinia. Ihotyypista riippumatta on aina hyvä huolehtia  myös normaalista ihonhoitorutiinistasi aurinkovoiteen lisäksi.

 

Herkkä ihotyyppi

 

Herkkäihoisen kannattaa valita mieluiten fysikaalinen aurinkosuoja, joka sisältää titaanidioksidia tai sinkkioksidia. Se ei imeydy ihoon, vaan jää ihon pinnalle heijastamaan auringonsäteet pois iholta. Vastaavaa aurinkosuojaa suositellaan mieluiten myös lapsille jos vaateilla suojaaminen ei ole vaihtoehto. 

 

Normaali ihotyyppi

 

Normaali ihotyyppi voi valita lähes minkä koostumuksen tahansa aurinkovoiteelleen. 

 

VINKIT KAIKILLE IHOTYYPEILLE

 

Vaalealle iholle kannattaa aina valita vähintään SPF 30 tai 50, koska vaalea iho palaa herkemmin kuin tummempi. Aurinkovoide, jossa on sekä UVA että UVB –suoja, suojaa sekä ihoa ikäännyttäviltä A-säteiltä että ihoa polttavilta B-säteiltä. 

 

Auringon vaarat eivät ole pelkästään ihon palaminen vaan myös ennenaikainen vanheneminen. Aurinko onkin yksi pahimmista ihoa ennenaikaisesti vanhentavista asioista, erityisesti jos iho pääsee palamaan auringossa usein elämän aikana. Iho muistaa jokaisen palamisen ja ruskettumisen ja se saattaa myöhemmin ilmetä iholla tummina pigmenttiläiskinä tai tavallista runsaampina juonteina ja ryppyinä.  Iho on usein myös ohuempi vanhempana, jos on ottanut elämässään paljon aurinkoa. 

 

Hiukset kannattaa myös suojata auringolta. Tätä varten on olemassa suihkutettavia aurinkosuojia, joita voi käyttää myös hiuksille. Erityisesti vaaleat hiukset kärsivät paljosta auringossa vietetystä ajasta. Suihkeet toimivat hyvin hiuspohjalle, esimerkiksi jakauksen kohtaan, joka saattaa palaa herkästi, jos päätä ei suojaa hattu tai huivi.  

Biothermin Waterlover Hydrating Sunmilk SPF30 -aurinkosuojavoide on pakattu kestävästi tuotettuun paperipohjaiseen tuubiin. Voit levittää sitä sekä kasvoille että vartalolle. Aurinkovoide sopii koko perheelle ja kaikille ihotyypeille. Se suojaa ihoa tehokkaasti auringon UVA- ja UVB-säteiltä sekä kosteuttaa ihoa. Aurinkovoide imeytyy nopeasti ihoon jättämättä valkoisia jälkiä.

Vartalon iholle kehitetty luonnollinen ja sertifioitu aurinkovoide suojakertoimella 50. Imeytyy nopeasti jättämättä tahmaista pintaa. Voide sopii koko perheelle.

Hiuksiin jätettävä suihke, joka hoitaa ja suojaa hiusväriä auringossa oleilun aikana. Sisältää tehokkaan UV-suojan, Sun-Blend-yhdisteen ja provitamiini B5:tä.

Kevyt, erittäin hyvin levittyvä Atopik Sävyttävä aurinkosuoja suojaa kasvoja UVB- ja UVA- säteiltä ja tuo iholle kauniin kevyen sävyn. Luonnollinen ja ympäristöystävällinen aurinkosuoja sisältää ainoastaan fysikaalisia mineraaliaurinkosuoja-aineita ilman nanopartikkeleita. Hoitava koostumus sisältää antioksidanttista metsämustikkaöljyä ja ravitsevaa skvalaania.

MITEN AURINKOVOIDETTA KÄYTETÄÄN JA SÄILYTETÄÄN OIKEIN?

Aurinkovoide tulisi levittää iholle noin puoli tuntia ennen aurinkoon menoa, jotta se ehtii imeytyä kunnolla. Levitä aurinkovoidetta lisää aina muutaman tunnin välein, jos edelleen oleilet auringossa ja erityisesti uimisen, voimakkaan hikoilun jälkeen ja myös jos olet hangannut jotain ihoaluetta esimerkiksi pyyhkeellä tai vaatteella. 

 

Kasvoille vajaa teelusikallinen aurinkovoidetta on oikea määrä, silloin tuote antaa varmasti juuri sen suojan, joka purkin kyljessä luvataan. Vartalolle tulisi levittää noin ruokalusikallinen per vartalon alue (esim. reisi tai selkä). Kasvojen ja vartalon ”korkeat kohdat” kannattaa huomioida erityisen tarkasti: Kasvoilla otsa, nenä, poskipäät, nenän ja huulen välinen alue, vartalolla olkapäät ja yläselkä, käsivarret, rintakehä, polvet sekä jalkapöytä. 

 

Aurinkovoide olisi hyvä säilyttää normaalissa huoneenlämmössä ja mieluiten valolta suojattuna. Viime kesältä jääneet aurinkovoiteet kannattaa laittaa roskikseen, niiden suojausteho on todennäköisesti niin pieni, että niistä ei välttämättä ole enää mitään hyötyä, varsinkin jos ne on kulkeneet mukana kuumina kesäpäivinä koko kesän ajan. Hanki siis aina uudet aurinkovoiteet alkavaan kesään ja unohda vanhojen purnukoiden jämät. 

 

Aurinkovoiteiden lisäksi kannattaa suojautua myös leveälierisellä hatulla ja vaatteilla, varsinkin jos aikoo oleskella auringossa. 

Asusteet aurinkoon

KN Collectionin tyylikäs Marina-hattu on valmistettu oljesta. Lierin leveys on 8,5 cm.

Kaunis kukkahuivi kruunaa tyylin sekä suojaa auringolta.

A+more Terassi -aurinkolippa viimeistelee kesäisen asun.

Tommy Hilfiger Flag Bucket Hat -hattu on valmistettu luomupuuvillasta. Klassista kalastajanlakkia koristaa hillitty logomerkki.

A+moren Tiara-aurinkolasit viimeistelevät tyylisi ja suojaavat silmiäsi sekä häikäisevältä valolta että haitalliselta UV-säteilyltä.